Breaking News

Gözlemevi: IŞİD Ezidi kadınları Suriye’ye götürdü

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, Şengal’e saldıran IŞİD çetelerinin en az 27 Ezidi kadını Suriye’ye kaçırdığı ve IŞİD üyeleriyle ‘evlendirdiği’ni duyuruldu.
Gözlemevi’nin açıklamasında, şimdiye kadar belgelenen 27 vakanın olduğu belirtti. Gözlemevinin bildirdiğine göre, kaçırılan kadınlar için IŞİD kendi üyelerinden bin dolar istiyor.
Açıklamada, Irak’taki çatışmaların başlangıcından bu yana yaklaşık 300 kadın ve genç kızın ‘savaş ganimeti’ olarak Suriye’ye kaçırıldığı ve akıbetleri hakkında bilgi sahibi olunmadığı belirtildi.
Gözlemevi’nin açıklamasına göre, IŞİD çetelerince esir alınan kadınlar önce İslam dinine geçmeye zorlandılar. Açıklamada, Suriye’deki bazı Arap ve Kürtlerin, çetelerce kaçırılan kadınlar için istenen parayı verdiği ve sonrasında serbest bıraktığı bilgisi de verildi. Ancak bunu fark eden çeteler, kadınları sadece IŞİD üyeleri için 'satmaya' karar verdiler. 
Şengal’de 3 Ağustos’ta başlayan IŞİD saldırısı sonrası yüzlerce Ezidi kadının kaçırıldığı yerel kaynaklarca duyurulmuştu. Kadınların köle pazarlarında satıldığı ve birçoğunun öncesinde din değiştirmeye zorlandığı bilgisi de alınmıştı.
Ezidi kadınlara yönelik kaçırma ve katliamlar Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına da yansımıştı.

No comments