Breaking News

ABD’deki Kürt konferansı başladı


Washington’da düzenlenen Kürt Konferansı başladı. Notional Presse Clup’da düzenlenen konferans, "Ortadoğu’da Kürdistan’ın Yeni Reailetisi: Riskler, Beklentiler ve Fırsatlar" başlığını taşıyor. Konferansın ilk oturumunda Güney Kürdistan’daki dini azınlıkların durumu ve geleceği masaya yatırıldı.
ABD’nin başkenti Washington’da ikinci kez düzenlenen Kürt Konferansı başladı. Konferansın ilk bölümünde Güney Kürdistan’da Êzîdîler ve Hıristiyanların geleceği ele alındı.
HDP Washington Temsilcisi Mehmet Yüksel'in açılışını gerçekleştirdiği konferansın ilk oturumunun moderatörlüğünü Tennese State Üniversitesi’nin Kürt profesörlerinden Kirmanj Gundi yaptı. İlk oturumda, Güney Kürdistan Hükümeti Washington Ofisi Direktörü Karwan Zebari, Amerikan Êzîdî Center Direktörü Dakhil Shammo Elias ve Amerikan Süryaniler Birliği’nden Abraham Miski-Sahdo birer sunum yaptı.
Êzîdîlerin tarih boyunca hep soykırım tehdidi altında yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekilen konuşmalarda DAİŞ tehdidin 74’üncü fermanın uygulaması olduğu ifade edildi. Güney Kürdistan Hükümeti Washington Ofisi Direktörü Karwan Zebari ise, DAİŞ tarafından katliama uğrayan ve yurtlarından edilen Êzîdî, Hıristiyanlar vd. halklar için acil desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.
Oturumda söz alan Ermenistan’dan bir Êzîdî kadın ise, yaşanan tabloyu anlatırken, göz yaşlarına hakim olmadı.
Oturumun soru cevap bölümünde Êzîdîlere yönelik DAİŞ saldırılarında peşmergenin ihmali olup olmadığı soruldu. Konferansın moderatörü Kirmanj Gundi “KDP nasıl oldu da kadın ve çocukları bırakıp Şengal’den çekildi? Bunun sorgulanması lazım. Bakın YPG, IŞİD saldırınca önce kadın ve çocukları tahliye etti. KDP de aynısını yapmalıydı” diye konuştu.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bir konuşma yapacağı konferansa PYD Eşbaşkanı Salih Müslim video-konferans ile katıldı. 

No comments