Breaking News

Avrupa’da Kobane eylemleri devam ediyor

Avrupa genelinde Kürdistanlılar Kobanê direnişine sahip çıkmak için onlarca kentte eylemdeydi. DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırılarının protesto edildiği eylemler dün gün boyunca ve akşam saatlerinde de devam etti.


NORVEÇ’TE MECLİS BAŞKAN VEKİLİ İLE GÖRÜŞME
Norveç'te yaşayan Kürtlerin Kobane için düzenlediği oturma eyleminde ilk ciddi sonuç alındı. Kürtler,  Norveç Meclis Başkanlığı ile görüşerek taleplerini ilettiler.
Başkent Oslo’da düzenlenen oturma eyleminde dün öğle saatlerinde Norveç Meclis Başkan Vekili Marit Nybakken ile gorüşme gerçekleştirildi. Eylemcileri ziyaret eden Nybakken, burada yaptığı konuşmada, ''Ben bir kişi olarak değil, Norveç Meclisi'ni temsilen burdayım''dedi.  Daha sonra kitleyi temsilen iki Kürt genci Meclis Başkanı’yla görüşmek için meclis binasına gitti. 
Görüşmede Kürt gençleri Meclis Başkanı’na, DAİŞ'in kadın ve çocuklar dahil sivillere yönelik saldırılarını ve Kobani'deki son gelişmeleri anlattılar. Görüşmede Norveç Meclisi’ne ‘Norveç hükümetinin Rojava kantonlarını resmen tanıması, Rojava’ya insani yardım yapılmasının yanı sıra, Türkiye’ye silah satışının durdurulması talepleri iletildi. Görüşmede, Türkiye’ye verilen silahların daha sonra DAİŞ’e aktarıldığına vurgu yapıldı. 
Görüşme sonunda açıklama yapan gençler, taleplerine dönük somut bir söz alamadıklarını, ancak Meclis Başkanı’nın Rojava'ya insani yardımlar konusunda direkt olarak Rojavalı kurumlarla ilişkilenerek desteklerini artıracaklarını kaydettiklerini söylediler.  
Norveç basını da son iki gündür Kürtler'in parlamento önündeki eyleminden bahsederken, Norveçlilerin Kürtler'in mücadelesine sempatiyle baktıkları gözlemleniyor. 
Norveç'te yaşayan Kürtler ayrıca Salı günü saat 15:00’te de Türkiye'nin Norveç Konsolosluğu önünde bir protesto eylemi gerçekleştirecekler. Kürtler, Türkiye'nin DAİŞ’e verdiği desteği ve Pirsus'ta (Suruç) Türk askerlerinin halka saldırılarını protesto edecekler. 
 MACARİSTAN
 Macaristan’da yaşayan Kürtler de başkent Budapeşte’de faaliyet gösteren Kürdistan Enformasyon Dernği tarafından organize edilen eylemde bir araya geldiler. Dün akşam saatlerinde Akácfa sokağında başlayan Kobane direnişini sahiplenme yürüyüşü meşaleler eşliğinde gerçekleştirildi. Sık sık Kobane direnişi, YPG, PKK ve Öcalan lehine sloganların atıldığı yürüyüş sonrası Vörösmarty Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı.
70 kadar Kürdistanlının katıldığı eyleme katılan Hozan Şemdin de Kobane direnişi üzerine kısa bir konuşma yaptı. Macar halkının yoğun ilgi gösterdiği eylemde, DAİŞ barbarlığını anlatan broşürler dağıtıldı.  
STRASBOURG’DA YÜRÜYÜŞ VE OTURMA EYLEMİ
Fransa’nın Strasbourg  kentinde Kobanê direnişine sahip çıkmak amacıyla düzenlenen yürüyüşe yaklasik 700 kişi katıldı. Place Kleber’de sona eren yürüyüşün ardından 100 kişilik bir grup Cathedrale adlı tarihi kilise önünde  oturma eylemine başladı.
Strasbourg’da 3 gündür Kobanê direnişine sahip çıkmak amacıyla düzenlenen çadır eylemi ardından, dün akşam saat 17:00’de bir yürüyüş düzenlendi. ‘Kürdistanda katliam var haberiniz varmı?’ yazılı Fransızca pankartın taşındığı yürüyüşe 700 dolayında kişi katıldı. DKTM, AKM, ATİK,DİDF, Kürt Dostları Derneği  ve diğer birçok kurumun destek verdiği yürüyüş boyunca, birçok kereler 5’er dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.
 Yürüyüş boyunca okunan DAİŞ vahşetine ilişkin hazırlanan Fransızca bildiriler çevreden geçenlere de dağıtıldı. Yürüyüş sonrası tekrar Place Kleber’de buluşan kitleden 100 kadar kişi daha sonra kentin en büyük kilisesi olan Cathedrale önünde oturma eylemi düzenledi.
Geceyi kilise önünde geçirmek isteyen kitle ile Valilik ve polis yetkilileri arasında yürütülen görüşmeler sonucu, oturma eyleminin gece saatlerinde sonlandırılması kararlaştırıldı.
Strasbourg kentindeki eylemler Pazartesi günü Avrupa Konseyi önünde devam edecek.
MULHOUSE
Fransa’nın Mulhouse kentinde faaliyet gösteren Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve 12 kurum kitlesel bir yürüyüşle Kobane'ye destek sundu. Cumartesi saat 15'te Parc Salvatore'den başlayan yürüyüşe yaklaşık 500 Kürdistanlı, Türkiyeli ve Fransız katıldı. Yürüyüşte sık sık DAİŞ saldırılarına karşı uluslararası camianın sessizliğini kınayan ve YPG-YPJ lehine sloganlar atıldı.
Yürüyüş sonrası kitle Valilik binası önünde bir araya gelirken, burada bir basın açıklaması yapıldı. Mulhouse kentindeki yürüyüşe ATIK, ACOTT, CCK, AKM, MAISON DES PEUPLE, DIDF, AVEC-KOM ile Fransiz Komünist Partisi (PCF),  Yeni Anti Kapitalist Parti (NPA), LDH ve ALTERNATIFS üyeleri de katılarak destek sundu.
Metz kentinde ise bugüm Şengal ve Rojava'daki gelişmelerin ele alınacağı bir panel düzenlenecek. Panele, kentte faaliyet gösteren Kürt, Türk solu ve Alevi kurumları ve üyeleri katılacak.
TOULOUSE’DA FRANSIZ SAĞ VE SOL PARTİLER İLE YNK’DEN DESTEK
Fransa'nın Toulouse kentinde yasayan Kürtler, DAİŞ çetelerinin Kobane’ye saldırısına yönelik tepkilerini gösterdi. Toulouse Demokratik Toplum Merkezi tarafından Capitol Meydanı’nda düzenlenen yürüyüş ve mitinge Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler katılım sağladı. Eyleme, Fransız Yeni Anti-Kapitalist Parti (NPA), Sol Cephe (Front de Gauche), Peuple Mondial (Dünya Halkları Girişimi), Bağımsız Demokratik Birlik (UDI) gibi sol ve sağ merkez partiler de destek verdi.
Eylemde Toulouse Demokratik Toplum Merkezi adına söz alan Ali Ataç,DAİŞ çetelerine karşı oluşturulan koalisyonun Kobane’de yaşanan drama gözlerini kapattığını söyledi. Kürtler olarak kalplerinin Kobane için attığının altını çizen Ataç, “Kürdistan’ın dört bir parçasında yaşayan Kürtler Kobane için, Şengal için seferber oldu. Biz Avrupa’da yaşayan Kürtlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Hepimiz bu çeteleri bertaraf edinceye kadar Serhildan ruhuyla alanlarda olacağız” şeklinde konuştu.
NPA adına konuşan Jack Girome, DAİŞ çetelerine karşı direnen Kürtlerin ‘insanlık savaşı’ verdiğini söyledi. NPA olarak Fransa Parlamentosu’na seslenen Girome, PKK’nin derhal ‘terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istedi.
Peuple mondial (Dünya Halkları Girişimi) adına okunan bildiride ise, “Bugün Kobane’de gerçekleştirilen saldırılara karşı savaşan Kürtlerin Ortadoğu’ya barışı getirecek bir halk olduğunu, DAİŞ’e karşı oluşturulan bütün koalisyon güçlerinin bilmesi gerekiyor” denildi.
UDI adlı merkez sağ parti adına konuşan Joseph Huix de, DAİŞ çetelerine karşı savaşan Kürtlerin yanında olduklarını ve Kürt halkının özgürlük taleplerini desteklediklerini söyledi.
Toulouse Demokratik Alevi Derneği adına Ahmet Alim, “Kerbala’da Hz. Hüseyin’i katleden zihniyetle Kobane ve Şengal’de katliam yapmaya çalışan zihniyet aynıdır. Hz Hüseyin’in verdiği insanlık mücadelesini bugün Kobane’de Kürtler veriyor” dedi.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) adına söz alan Hama Osman ise, dört parçadaki Kürt partilerinin birlik olarak Kobane’yi sahiplenmesini istedi.
Konuşmaların ardından kitle sık sık 'Biji Berxedana Kobane',Biji kurdistan', Viva YPG' sloganları eşliğinde eyleme son verdi.
NANTES/RENNES
 Kobane direnişini desteklemek amacıyla Fransa’nın batısında yer alan Rennes ve Nantes kentlerinde de eylemler vardı.
Fransa'nın batısındaki Rennes kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar, DAİŞ çetelerinin saldırılarını protesto etmek ve Kobane direnişini duyurmak amacıyla dün bir yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 5 yüz kişinin katıldığı yürüyüşte ‘DAİŞ'e karşı Kürtler direniyor’ yazılı dev bir pankart taşındı. Yürüyüş boyunca dağıtılan bildirilerde de, DAİŞ'in 15 Eylül'den beri Kobane'ye karşı giriştiği saldırılara dikkat çekildi. Kürt dostu Fransızların da katıldığı eylemde, DAİŞ çetelerinin işlediği katliamları anlatan resim ve dövizler  taşındı. Şehir merkezinden başlayan yürüyüş Belediye Meydanı’nda düzenlenen mitingle son buldu.
Nantes kentindeki Kürdistanlılar ve dostları da, 3 gün boyunca düzenledikleri çadır eylemi sonrasında bir yürüyüş gerçkeleştirdiler. DAİŞ çetelerinin protesto edildiği kent merkezindeki yürüyüşte sık sık ‘Biji Serok Apo’, ‘Biji Berxwedana Kobane’ sloganları atıldı.
Eylem, yürüyüş sonrası yapılan konuşmalarla son buldu. 
INGOLSTADT
Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Ingolstadt kentinde Ingolstadt Halk İnisiyatifi, Avrupa Aleviler Federasyonu ve Nürnberg Medya Volkshaus tarafından ortaklaşa organize edilen yürüyüşe 500 kadar kişi katılım sağladı. Kobane’de yürütülen kirli saldırıların protesto edildiği yürüyüşe Alman halkının yoğun ilgisi dikkat çekti.
Yürüyüş sonrası Brückenkopf’ta düzenlenen mitingde konuşan Alman Sol Parti (Die Linke) Federal Meclis Milletvekili Eva Bulling-Schröter, DAİŞ’in Kobane’de katliam yaşatmak istediğini ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Die Linke Milletvekili, Alman hükümetinin DAİŞ saldırılarına karşı tutum almasını da istedi.
Ingolstadt’taki eyleme katılan ANTIFA adlı anti-faşist gruba üye gençler de, DAİŞ’e karşı Kürtlerle birlikte mücadele edeceklerini söylediler. 
FRANKFURT ÇADIR EYLEMİ YÜRÜYÜŞ İLE SONLANDIRILDI  
Frankfurt kentindeki Römer Meydanı’nda başlatılan çadır eylemi dün gerçekleştirilen bir yürüyüş ile son buldu.

Kürdistanlılar iki gün boyunca DAİŞ'in uyguladığı vahşete ve Rojava'da yaşanan direnişe dikkat çekerken, dün saat 17:00'de Römer Meydanı’nda bir yürüyüş düzenlendi. Frankfurt Demokratik Toplum Merkezi tarafindan organize edilen yürüyüşe ADHK, Yeni Demokrat Kadın ve Partizan üyeleri de katıldı.
Eylemde sık sık Almanca, Türkçe ve Kürtçe, 'Terörist İŞİD', 'Türkiye destekliyor, İŞİD katlediyor','Yaşasın YPG ve YPJ'nin direnişi' sloganları atılırken, 'Demokratik Suriye, Özerk Kürdistan', 'İŞİD Rojava'da sivilleri katlediyor' yazılı pankartlar da taşındı. Eylemde, Birleşmiş Milletler'in Kobane'deki duruma ilişkin bir tutum içerisinde olması gerektiği vurgulandı.

Alte Oper meydanında son bulan yürüyüş ardından düzenlenen mitingde konuşan  Frankfurt Amara Meclis Başkanı Ruken Karakoç, yürüyüşe katılan demokratik kurumlara teşekkür etti. DAİŞ'in Rojava'daki kazanımları hedef aldığını belirten Karakoç, DAİŞ'in insanlığa dair herşeyi hedef aldığını vurguladı.
Frankfurt Demokratik Toplum Merkezi Başkanı Mehmet Emin Yıldız ise, Kobane ve diğer kentlerdeki saldırıların Rojava devrimine yönelik olduğunu vurguladığı konuşmasında, bir Kürt soykırımının denendiğini ifade etti.

Eylemde ADHK adına gönderilen açıklama Rıza Özcan tarafından okundu. Açıklamada, DAİŞ’e karşı NATO ve bazı bölge devletleri tarafından oluşturulan koalisyonun çete örgütünü kontrol altına alarak, bölgedeki düzenleme için kullanmak olduğu kaydedildi. Rojava direnişinin Ortadoğu halklarını savıunma direnişi olduğu kaydedilen açıklamada, direnişin sahiplenilmesi, yaşatılması ve yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı.
KÖLN’DE İŞGAL EYLEMİ  
Köln Apocu Gençliği adlı gruba üye gençler, Kobane üzerinde uygulanmak istenen kirli planlara karşı her zaman eylemde olacaklarını duyurdular. Apocu Gençlik üyesi 70 kadar genç saat 22:30 sıralarında Köln Merkez Tren Garı (Hauptbahnhof)’da bir işgal eylemi gerçekleştirdi.
İşgal eylemi sırasında çevrede bulunan birçok Alman da Kürt gençlerine destek verdiler. Eylemci gençler tarafından yapılan açıklamada, Kobane halkının hiçbir zaman yalnız bırakılmayacağı belirtilerek, eyleme son verildi. 
DORNBIRN’DE DAİŞ ÇETELERİNİN SALDIRISINA KARŞI MEŞRU SAVUNMA
Avusturya’nın  Bregenz ve Dornbirn kentleri ile çevresinde yaşayan Kürdistanlılar, DAİŞ’i lanetlemek ve Kobane direnişi ile dayanışmak amacıyla yürüyüş gerçekleştirirken, bir de bilgilendirme standı açtılar.
Saygı duruşu ardından yürüyüşe geçen kitleye DAİŞ lehine slogan atan bir grup saldırmak istedi. Kürt gençlerinin müdahalesi ile kaçan grup üyeleri daha sonra tekrar toplanarak saldırmak istedi. Ancak grubun saldırısı polisin ve Kürt gençlerinin aldığı önlemler sonucu engellendi.
Olaylar sonrasında polis bazı DAİŞ sempatizanlarını gözaltına alırken, saldırganlara karşı kitleyi savunan gençlerin gözaltına alınmak istenmesi üzerine kitle tepki gösterdi. Kürt gençlerinin gözaltına alınması engellenirken, kitle Biji Berxedana Kobane, Biji Serok Apo ve Şehid namirin sloganlarıyla eylemlerine son verdi.
LONDRA MERKEZİNDE DAİŞ KARŞITI EYLEM
DAİŞ çetelerinin Kobane kantonuna yönelik saldırılarını protesto etmek ve kamuoyu duyarlılığı yaratmak amacıyla Britanya’nın başkenti Londra’daki eylemlilikler devam ediyor. Britanya Kürt Halk Meclisi’nin Çarşamba günü parlamento önünde yaptığı kitlesel eylemden sonra, Cumartesi günü de Londra’nın merkezi yerlerinden birisi olan  Oxford Circus’ta protesto eylemi düzenlendi.
Britanya Demokratik Güçbirliği Platformu tarafından her Cumartesi günü farklı bir merkezde yapılan protesto eylemlerinin bu haftaki adresi Oxford Circus’tu. Öğlen saatlerinde bir araya gelen Kürdistanlılar, üzerinde İngilizce olarak ‘Sessizliğiniz Kürtleri öldürüyor’, ‘Dünya kadınları İşid’e karşı birleşin’ yazılı büyük pankartlar ile Kürdistan, PYD, YPG bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri açtılar. Eylemde sık sık ‘İşid vahşetine karşı birleşin’ sloganları atıldı.
Eylemde ayrıca, üzerlerine turuncu elbise giydirilen üç kişi ve arkasında ellerinde bıçak tutan iki kişi tarafından sembolik olarak DAİŞ’in infaz eylemleri gösterildi. Siyah çarşaf giyen bir kadın da, boynuna zincir takarak DAİŞ tarafından kaçırılan kadınlara dikkat çekti.
Eylemde yapılan konuşmalarda DAİŞ vahşeti kınanırken, uluslararası kamuoyuna Kobane’ye dönük kapsamlı saldırılar noktasında duyarlılık çağrısı yapıldı. Konuşmalarda, Türkiye tarafından önerilen tampon bölge planına BM’nin izin vermemesi, Birleşik Krallık hükümetinin direnen Kürtlere yönelik insani yardım ve silah yardımı yapması ve NATO’nun kendi üyesi olan Türkiye’yi DAİŞ’e verdiği desteği durdurması gibi noktalar öne çıktı.
Londra’nın en kalabalık merkezi olan Oxford Circus’tan geçen farklı milletlerden binlerce kişinin eyleme yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Heyva Sora Kurdistan’ın eylem boyunca yürüttüğü Rojava kampanyası da yoğun ilgi gördü.
İki saat boyunca Oxford Circus’ta devam eden eylem, daha sonra yapılan yürüyüş ile devam etti. Yürüyüş Marble Arch istasyonunda sonlandı. Kürdistanlılar eylemlerine bugün de Edmonton’da devam ediyor. Bugün saat 13:00’te Edmonton’da bulunan Angel Corner’dan başlayacak olan yürüyüş, Haringey’de bulunan Kürt Toplum Merkezinde sona erecek.  



No comments