Breaking News

Binlerce Ezidi kadının akıbeti belirsiz

Irak Şam İslam Devleti (DAİŞ) barbarlığının Güney Kürdistan’ın Şengal bölgesinde yaptığı katliamlar sonrasında kaçırılan kadınların akıbeti belirsiz. Uluslararası kuruluşlarca yapılan araştırmalarda, bin ile 5 bin arasında Ezidi kadın ve genç kızın çeteler tarafından kaçırıldığı tahmin ediliyor.

DAİŞ’in 3 Ağustos’da Şengal’de başlattığı katliamlardan sonra kaçırılan Ezidi kadınlar ile ilgili yapılan araştırmalarda, Ezidi kadınların sayısı ve akıbetlerine ilişkin bilgiler toplanmaya çalışılıyor.
Alman Yeşiller Partisi Hesse Eyalet Milletvekili Mürvet Öztürk, Güney Kürdistan’a yaptığı seyahate ilişkin verdiği bir röportajda, kaçırılan Ezidi kadınların sayısının en az bin olduğunu söyledi. Frankfurter Rundschau gazetesine konuşan Kürt milletvekilli, kaçırılan kadınlar ile ilgili olarak ne Ortadoğu’da ne de batı ülkelerindeki tartışmalara konu olmamasını eleştirdi. Güney Kürdistan yönetiminin ise daha çok askeri meselelerle ilgilendiğini kaydeden Öztürk, kaçırılan Ezidi kadınların özgürleştirilmesi konusunun daha çok tali bir önemde olduğuna dikkat çekti.
“BU KADINLARI NASIL KURTARACAĞIZ”
Öztürk röportajında, “Batı bu konuyla ilgilenmelidir. Nerede bu kadınlar? Gizli servislerin elinde herhangi bir bilgi varmıdır? Bu kadınları nasıl kurtaracağız? diye sorarak tepkisini dile getirdi. Öztürk, Ezidi kadınların ‘İslam gelini’ olarak satılmalarına göz yumulamayacağını söylediği röportajda, Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in konuyla ilgilenmesi çağrısında bulundu.
Güney Kürdistan ziyareti sırasında Ezidi Milletvekili Viyan Dahil ile de görüşen Mürvet Öztürk, Women Empowerment Organization adlı kadın hakları kuruluşunun konuyla yakından ilgilendiğini bildirdi. Öztürk’ün verdiği bilgilere göre, bu kuruluş tarafından yapılan araştırmalar sonucunda DAİŞ tarafından kaçırılan en az 300 Ezidi kadının ismi netleştirilmiş durumda. Ancak, DAİŞ saldırıları sonrası Ezidilerin farklı ülke ve bölgelere sığınmaları nedeniyle, kaçırılan kadınların gerçek sayısı tespit edilemiyor.
YA KÖLE OLARAK SATILIYORLAR YA DA FİDYE İSTENİYOR
Yeşiller milletvekilinin Ezidilerin kutsal mekanı Laleş’te yaptığı görüşmelerde alınan bilgilere göre de, kaçırılan genç kız ve kadınlar 500 ila bin euro arasında değişen paralar karşılığında satılıyor. Maddi durumu iyi olan ailelerden ise, kızlarının serbest bırakılması karşılığında 5 ila 10 bin euro arasında değişen fidyeler isteniyor.
Şengal’de kaçırılan genç kız ve kadınların birçoğuna zorla dini nikah kıyıldığı, bazılarının ise Musul ile Suriye’nin doğusundaki kentlerdeki köle pazarlarına götürüldüğü biliniyordu. Güney Kürdistanlı siyasi partiler ve derneklere göre Şengal’de 2 ila 5 bin arasında Ezidi kadını kaçırıldı.
Ezidilerin DAİŞ katliamları sonrası Güney Kürdistan, Rojava ve Kuzey Kürdistan’daki değişik kentlere sığınmaları ise, kaçırılan kadınların gerçek sayısının tespit edilmesini zorlaştırıyor. Amerikalı araştırmacı Christine van den Toorn tarafından değişik mülteci kamplarında yapılan araştırmada, kaçırılan kadınların sayısının binin üzerinde olduğu ortaya çıkmıştı.

No comments