Breaking News

Demirtaş: IŞİD'in uçağı da yok, helikopteri de...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çeşitli temaslarda bulunmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Başkent Washington'ta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Demirtaş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçuşa yasak bölgenin en acil konu olduğu söylemlerini eleştiren Demirtaş, “En acil tehdit IŞİD tehdididir” diyerek "Cumhurbaşkanı, Suriye'de uçuşa yasak bölgenin en acil konu olduğunu belirtiyor. Doğrusu biz şaşırıyoruz. Çünkü biliyoruz ki en acil tehdit IŞİD tehdididir. IŞİD'in de uçağı yok, helikopteri yok. Niye uçuşa yasak bölge, Türkiye açısından bu kadar acil bir konudur? Onu anlamış değiliz. Kimin uçağını, kimin helikopterini engellemeye çalışacak? Eğer Türkiye kendini koruyacak bir güvenli bölgeden söz ediyorsa, tampon bölgeden kastettiği, bunun tek yolu Rojava'yı güvenli bölge haline getirmektir" ifadelerini kullandı.

"SADECE KENDİLERİNİ RAHATSIZ EDEN KISIMLARI VURUYORLAR"

“Esad öncelikle gitsin sonrasına bakarız, diyenler IŞİD'in yaratılmasına, ortaya çıkmasına sebep oldular” diyen Demirtaş, "Şimdi de aynı uluslararası koalisyon ve güçler, orada Kürtler veya başka halklar, kazanmasın diye IŞİD tehlikesini ve tehdidini yeterli derecede ciddiye almıyorlar. Şimdi de bu hatayı yapıyorlar. Rakka'da IŞİD'i vuruyorlar, Kobani'de vurmuyorlar. Son IŞİD operasyonları da gösterdi ki sadece kendilerini rahatsız eden kısımlarını vuruyorlar. Maalesef ki hala hata yapmaya devam ediyorlar. Türkiye de bu hataya ortak oluyor" dedi.

"BİZİM YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARA KARŞI BİR DİPLOMASİ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ HİSSEDİYORUZ"

Amerika'nın Kobani'ye müdahale etmemesinde Türkiye'nin rolü olduğunu düşünüyor musunuz, sorusu için Demirtaş, "Bunu hissediyoruz görüşmelerimizde. Bu kadar açık değil tabi ki bilemiyoruz ama bunu hissettiğimizi belirtebilirim. Bizim yaptığımız çalışmalara karşı bir diplomasi yürütüldüğünü hissediyoruz" diye yanıt verdi.

"TAMPON BÖLGENİN TEK YOLU ROJAVA'YI GÜVENLİ BÖLGE HALİNE GETİRMEKTİR"

Uçuşa yasak bölge ve tampon bölge hakkında değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçuşa yasak bölge konusunu acil olarak değerlendirmesini eleştirerek "Cumhurbaşkanı, Suriye'de uçuşa yasak bölgenin en acil konu olduğunu belirtiyor. Doğrusu biz şaşırıyoruz. Bu tür öncelikleri Sayın Cumhurbaşkanı'nın ağzından birinci öncelik olarak duymak şaşırtıyor. Çünkü biliyoruz ki en acil tehdit IŞİD tehdididir. IŞİD'in de uçağı yok, helikopteri yok. Niye uçuşa yasak bölge, Türkiye açısından bu kadar acil bir konudur? Onu anlamış değiliz. Kimin uçağını, kimin helikopterini engellemeye çalışacak? Eğer Türkiye kendini koruyacak bir güvenli bölgeden söz ediyorsa, tampon bölgeden kastettiği, bunun tek yolu Rojava'yı güvenli bölge haline getirmektir. Oradaki Kürtleri destekleyerek bunu yapabilirsiniz. Türkiye özellikle IŞİD'in oraya girmesini bekliyor. Bizim anladığımız bu. IŞİD, Kobani'ye girip aldıktan sonra Türkiye'ye doğru gelecek insanlara Türkiye, biz sahip çıktık görüntüsü uyandırmak istiyor, gibimize geliyor. Bu yanlış bir şey olur. Önemli olan insanları orada koruyacak tedbirleri alabilmektir. Bu da tampon bölge ile olmaz. Orada kamplar oluşturarak olmaz. O insanların kendini savunabileceği olanakları yaratmak lazım. Oradaki Türkmen, Kürt, Arap, herkes kendini savunabilecek pozisyonu yakalayabilmeli. Türkiye, bu desteği sunmalıdır acil olarak" şeklinde konuştu.

"BİR KORİDOR AÇILMASI LAZIM"

HDP olarak kendilerinin Kobani’ye bir koridor açılmasını talep ettiklerini ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti: "Açık açık Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetinden bunu yapmasını biz bekledik, istedik. Bir koridor açılması lazım. Sayın Davutoğlu'na ilgili bakanlara da ulaştırıldı aslında bu beklentiler. Reddediyorlar. Kobani'nin diğer kantonlarından ya da Kürdistan Federal Bölgesi'nden Kobani'ye yardım ulaştırılmasında Türkiye, destek vermiyor. Sınırlarını açmıyor. Destek verilmeyeceğini belirtiyorlar. O nedenle Kobani kuşatma altında zaten. Böylece dört taraftan kuşatılmış oluyor"

"ÖLÜMLERİN HEPSİ SÜRECİ ZORA SOKAR"

Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çatışmanın gerilimin yeniden başlama ihtimali bile bizi zorlayan bir durumdur. Umut ediyorum ki böyle bir şey değildir. Sonuçta ölümlerin hepsi bizi üzer ve gerçekten de süreci zora sokar. Fakat giderek de gerilimin tırmandığını görüyoruz. Karşılıklı yapılan açıklamalar, pratikteki uygulamalar gerilimin tırmandığını, ateşkesin giderek anlamsız hale geldiğini ifade eden açıklamalardan anlıyoruz. İnşallah o noktaya kadar gitmez bu durum"

"HDP OLARAK BİZİM ŞART KOŞTUĞUMUZ BİR ZAMAN YOK"

30 Eylül'e kadar çözüm sürecinde bir yol haritasının hazırlanması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "HDP olarak bizim şart koştuğumuz bir zaman yok. Fakat dikkat ederseniz hem KCK yetkilileri hem Sayın Öcalan, bazı açıklamalar yaptılar. 30 Eylül'e kadar bir yol haritasının hazırlanması, açıklanması, deklare edilmesi ve üzerinde en azından ortak mutabakata varılan bir programın çıkarılması gerektiğini belirttiler" dedi.

No comments