Breaking News

Dünya medyasında öne çıkan başlıklar

HAARETZİsrail’de yayınlanan HAARETZ gazetesi, “HAMAS, Filistin Yönetiminin Gazze’de Kontrolü Almasına Razı Oldu” başlıklı haberinde, Hamas ve El Fetih örgütlerinin Perşembe günü yaptıkları bir anlaşmaya göre, Filistin Yönetiminin Gazze’de kontrolü alacağı, Hamas’ın 1967 sınırları içinde bir Filistin devletine razı olduğu bildiriliyor.

JERUSALEM POST
JERUSALEM POST gazetesi, FBI’in DAIŞ videosunda James Foley, Steven Sofloff ve David Haines’in başını kesen maskeli adamın kimliğinin tespit edildiğini, gazetecilere konuşan FBI başkanı James Comey’in bu kişinin adı ve milliyetini açıklamadığını yazıyor.
DER STANDARD
Avusturya’da çıkan DER STANDARD gazetesi “Kürtler DAIŞ’in Kobane Saldırısına Karşı Direniyor” başlıklı haberinde, Kürt savaşçıların, DAIŞ teröristlerinin Kobane’ye saldırısını püskürttüklerini, DAIŞ’in bir haftadır stratejik önemdeki Kobane’yi ele geçirmek için savaştığını, ABD hava saldırılarının DAIŞ mevzilerini ve petrol rafinelerini hedef aldığı, hava saldırılarına ABD’nin yanı sıra Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin katıldığını, önceki gece yapılan 13 hava saldırısından 12’sinin DAIŞ’in mali kaynağına zarar vermek için rafineleri vurduğunu bildiriyor.
Haberde ayrıca Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un Avusturya’nın şimdiye kadar olduğu gibi askeri bakımdan nötr kalacağını açıkladıkları yer alıyor.
BASLER ZEITUNG
İsviçre’de yayınlanan BASLER ZEITUNG “OBAMA, EBOLA’yı DÜNYA GÜVENLİĞİ İÇİN TEHLİKE OLARAK GÖRÜYOR” başlıklı haberinde, Başkan Obama’nın BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından BM merkezinde düzenlenen bir görüşmede, Batı Afrika’daki Ebola salgını hakkında “Eğer güçlü ve koordineli uluslararası cevap gerektiren bir acil sağlık sorunu varsa, işte o budur” dediğini belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 21 Eylül tarihine kadar Ebola yüzünden 2900 kişi öldü. Bunların arasında Afrikalı veya diğer ülkelerden 208 hekim ve sağlık görevlisi bulunuyor. Sierra Leone hükümeti hastalık nedeniyle bir milyondan fazla insanı karantinaya aldı. Karantina ve tecrit önlemlerine rağmen hastalık, hızla yayılmaya devam ediyor.
DIE WELT
Almanya’da yayınlanan DIE WELT gazetesi, Cezayir’de bir dağcı turistin kafasının kesilerek öldürülmesi üzerine, PARİS’in “Halifelik Askerleri” adlı örgüte karşı bir av başlattığını yazıyor.
DIE ZEIT
DIE ZEIT gazetesinde yer alan haberde, Erbil’i ziyaret eden Almanya Federal Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen’in; Kürtlere daha fazla destek sözü verdiği belirtiliyor. Haberde; özellikle mayın tarama cihazları ve yaralıların tedavisinin sağlanması ile Kürt savaşçıların eğitimi konusunda da anlaşıldığı kaydedildi.
FAZ
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG “IRAK, ABD ve FRANSA’YI SALDIRILARA KARŞI UYARDI” başlıklı haberinde, Irak İstihbarat Örgütü’nün pekçok İslamistin tutuklanmasından sonra Fransa ve ABD’yi metro istasyonlara yönelik planlanan saldırılara karşı uyardığını yazıyor.
ECONOMIST
ECONOMIST dergisi yarın piyasaya çıkacak sayısının kapağına askeri giysiler içinde bir Obama resmi koyarak MİSYON YENİDEN BAŞLADI manşeti atmış.
DAIŞ’e karşı mücadelenin, ABD’nin dünyadaki rolünü belirlemeye yardım edeceği belirtilen yazıda, Obama’nın üç yıl boyunca Suriye’ye karşı savaşa girmekten sakındığı, fakat Ortadoğu’nun büyük kısmının cihatçıların bıçağı altına düşünce bu hafta kaçınılmaz olanla yüzleşmek zorunda kaldığını; kendi ana misyonunu her zaman ülke içinde ulus kurmak olarak gören bir başkanın, şimdi Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen ve Somali olmak üzere altı ülkede askeri güç kullandığını yazıyor.
JUNGE WELT
JUNGE WELT, “TERÖRE KARŞI MİSİLLEME” başlıklı manşet haberinde, BM Güvenlik Konseyi’nin oybirliğiyle bir aşırılığa karşı karar aldığını, eleştirmenlerin bunun özgürlükleri kısıtlamaya gerekçe olarak kullanılacağı kaygısı taşıdığı, ayrıca devletlere de cezalandırma önlemleri uygulanması söz konusu olabileceğini yazıyor.
DER SPIEGEL
DER SPIEGEL İran Devlet Başkanı Ruhani’nin BM’de yaptığı konuşmada Ortadoğu’nun kriz noktalarında Batı’nın yanlış bir strateji uyguladığını, varolan düşmanlığın sömürgecilik ve ırkçılığın bir sonucu olduğunu belirterek, “Batının Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkasya’daki stratejiki hataları dünyanın bu bölgelerini teröristler için bir cennete çevirmiştir” tespiti yaptığını yazıyor.
INDEPENDENT
Britanya’da yayınlanan INDEPENDENT gazetesi, David Cameron’un dünya liderlerini IŞİD’in sınırların genişletmeye yönelik kanlı planlarına karşı uyardığını ve eyleme geçmeye çağırdığını yazıyor. Cameron, Batı ile Tahran arasında yıllardır süren düşmanlığa rağmen, DAIŞ’e karşı koalisyonun buna bir son verebileceğini söylüyor.

No comments