Breaking News

Kürtler geceyi Fransız Parlamentosu önünde geçirdi


Paris'te Fransız Parlametosu önünde Cuma akşamı bir araya gelen yüzlerce kişi, polisin “Paris'teki tüm Kürt eylemlerini yasaklama” tehdidine karşı sabah saatlerine kadar, parlamento önünde oturma eylemi yaptı. Alandaki eylemcilere telefon üzeri hitap eden PYD Eşbşakanı Salih Müslim, “Zafer bizim olacak, hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
İnsanlık düşmanı örgüt DAİŞ'in 15 Eylül'de bu yana Kobanê'ye yönelik Türk Devleti'nin desteğiyle saldırılarına karşı Fransız hükümetini acil eyleme çağıran Kürtler, Cuma günü saat 18.00 sıralarında Ulusal Meclis'in yanındaki Aristide Briande sokağında bir araya geldi.
Polis parlamento önünde yoğun tedbirler alırken, gece yarısından sonrasına kadar da eylemcilerin alana akışı sürdü. Sayıları yüzleri bulan eylemciler, alanda sık sık “Yaşasın Kobanê direnişi”, “Hepimizi PKK'liyiz”, “Biji serok Apo” sloganları attı.
Eylem sırasında Dışişleri Bakanlığı'nda Ortadoğu masası sorumlularından biri olduğunu söyleyen ancak ismini vermeyi reddeden bir kişi, eylemcilerden bir heyeti kabul etti. 
LAURENT FABİUS İLE GÖRÜŞME TALEBİ
Fransa Demokratik Kürt Konseyi (FDKK) Eşbaşkanı Şükran Akdoğan,  FDKK sekreteri Fidan Ünlübayır, Paris Kürt Kültür Akademisi Sekreteri Murat Polat ve PYD Paris Temsilcisi Xalid İsa'dan oluşan heyet, Kobanê'yi kuşatan DAİŞ'e karşı hava saldırıları düzenlenmesini istedi. Heyet ayrıca Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile görüşme talebinde bulundu. Ancak sözkonusu yetkili bu talebi somut bir yanıt vermekten kaçındı. Bunun üzerine eylemciler, oturma eylemini sürdürme kararı aldı.
Eyleme Fransa Komünist Partisi, MLKP, DİDF ve Demokratik Alevi Federasyonu FEDA da destek verirken, gece saatlerine kadar Fransa-Kürdistan Dayanışma Derneği Başkanı Sylvie Jan da eylemcilerle kaldı.
Sylvie Jan, Fransa Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri Pierre Laurent ve PCF Parlamento Grup Başkanı André Chassaigne'in Bakanlık'tan üst düzey bir yetkiliye ulaşmaya çalıştığını söyledi.
POLİSTEN MÜDAHALE UYARISI VE EYLEMLERİ YASAKLAMA TEHDİDİ
Gece yarısı polis, eylemcilerle görüşerek Paris Emniyet Müdürlüğü'nün müdahale kararı aldığını söyledi. Megafondan iki kez uyarı yapıldıktan sonra müdahalenin başlayacağı uyarısı yapıldı. Eylemciler, polisin uyarısına megafondan yanıt verdi: “Biz barışçıl bir eylem yapıyoruz, eğer bu demokratik talebimize rağmen saldıracaksanız buyrun.”
Eylem yerine gelen çok sayıda çevik kuvvet polisi, müdahale pozisyonuna geçerken, bir süre sonra Paris Emniyet Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili eylem alanına gelerek, eylemin yasadışı olduğunu ve “kamu düzenini bozduğu” gerekçesiyle izin vermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Aynı yetkili önce, “Bakanlıktan randevu alınması için girişimde bulunacağım” diye ikna etmeye çalışırken, “Eğer eylemciler dağılmazsa, bundan sonra Paris'teki tüm eylemlerini yasaklanacak” tehdidinde bulundu.
Polisin bu uyarısı FDKK Eşbşakanı Şükran Akdoğan ve Paris Kürt Kültür Akademisi sekreteri Murat Polat tarafından eylemcilere iletildi. Alandaki eylemciler, bakanlıktan randevu alınmadan parlamento önünden ayrılmayacaklarını bildirdi.
SALİH MÜSLİM: YA ONURLU BİR YAŞAM YA DA...
Direniş şarkıları ve sloganların yükseldiği alanda, eylemcilere Fransızca hitap eden PYD Paris Temsilcisi Xalid İsa, “Bu zorlu günlerde tarih Kürtlerle dayanışmayı dayatıyor” dedi ve Fransa'nı Batı Kürdistan'a yönelik saldırılar karşısındaki sessizliğini eleştirdi. 
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim de telefon üzerinden kitleye seslendi. “Kobanê direnişi hepimizi birleştirdi” diye Müslim, bu direnişin tarihi ve kutsal olduğunun altını çizdi. Müslim Kürtçe konuşmasında “Yüreğimiz sizinle. Herkes ayakta. Bu tarihi bir durumdur (...) Ya onurlu bir yaşam ya da eşsiz bir direnişle ölüm” diye konuştu.
Müslim, “Zafer biizm olacak, kimsenin şüphesi olmasın (...) Kürtler bugü kardeşlik ve demokrasi için mücadele ediyor. Bütün Avrupa lkeleri de bunu duymalı, duymak zoruda. Ya zafer ya da zafer” şeklinde noktladı.
Müslim'in konuşmasının sonlanmasıyla alanda “Yaşasın YPG direnişi” sloganı yükseldi. Gece boyunca eylemcilerin sözcülerinden Berivan, Fransa'yı sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırırken, “Kürtler son kaledir. Kürtler hiç bir zaman ne Fransa ne de başka bir ülkeden gelip savaşmalarını istemedi. Ama verdiğiniz sözü tutun. Silah verin” dedi.
GECEYİ PARLAMENTO ÖNÜNDE GEÇİRDİLER
Hazırlıksız gelen eylemciler, uzun süre sloganlar arttıktan sonra polisin müdahale pozisyonundan çıkmasıyla birlikte alanda sabahladılar. Aralarında ileri yaştakiler, kadınlar ve çocukların da olduğu eylemcilerden bazıları, kaldırımlar banklar ve ağaç diplerinde uyurken bir çoğu da sabaha kadar ayakta kaldılar. Polis herhangi bir müdahalede bulunmadı.  Saat 05.00 eylemciler gruplar halinde dağılmaya başladı. Sloganlar eşliğinde dağılan eylemcilere bugün saat 15.00'te Republique Meydanı'nda yapılacak eyleme katılma çağrısı yapıldı. 


No comments