Breaking News

Savaş Şengal-Cezaa ve Rabia’ya kayıyor

Kobanê bölgesindeki savaş tüm şiddetiyle devam ederken, uluslararası güçler ve Türkiye'nin desteğini arkasına alan DAİŞ çeteleri büyük bir güçle Rabia-Cezaa-Şengal hattına saldırıyor. Amacın, Rojava'yı tümüyle kuşatmaya alarak düşürmek olduğu bildiriliyor.
Batı Kürdistan'ın (Rojavayê Kurdistanê) Kobanê kantonuna yönelik 15 Eylül’de başlayan DAİŞ kuşatması ve direniş iki haftayı aşkın bir süredir tüm şiddetiyle devam ediyor.  
YPG ve YPJ güçleri,  DAİŞ'in elindeki Türk ve Suriye tankları, Alman-Fransız yapımı Milan füzeleri, Rus yapımı Grad füzeleri, gelişmiş havan topları ve uçaksavarlara karşı, ellerindeki hafif silahlara rağmen büyük bir direniş sergiliyor.
Gözlerin Kobanê'ye çevrildiği bir sırada, 3 Ağustos'ta DAİŞ istilasına uğrayan ve yüzbinlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açan Şengal bölgesine son günlerde büyük saldırılar düzenleniyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre DAİŞ çeteleri Musul'un Rabia kasabasından Şengal ve Batı Kürdistan sınırındaki Cezaa hattına uzanan alana büyük bir güç yığmış durumda.  Saldırılar 26 Eylül akşamı eş zamanlı olarak başladı.
3 Ağustos’taki Şengal istilası ardından YPG’nin onbinlerce insanı kurtardığı Rojava-Şengal güvenlik koridorunu hedefleyen çetelerle dört gündür şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
İlk gün Rabia kasabasına dört koldan düzenlenen saldırılar  YPG savaşçılarının karşılık vermesiyle boşa çıkarken,  30 Eylül itibariyle YPG ve peşmergeler karşısında çetelerin bu bölgede ağır kayıplar verdiği ve bir çok bölgeden çıkarıldıkları öğrenildi.
26 Eylül gecesi Şengal'e bağlı Sinune'den Dugura köyüne dönük saldırı dalgası başlatıldı. YPG, HPG ve Şengal Direniş Birlikleri ortak bir savunmayla DAİŞ saldırılarına yanıt verdi.
29 Eylül Pazartesi günü bir  açıklama yapan HPG Şengal Komutanlığı, 26 Eylül’den bu yana devam eden saldırıların amacını “Bu saldırının amacı hem Şengal'e giden insani yardım koridorunu kesmek hem de Şengal şehrini kuşatmaya almaktır. 3 Ağustosta başlattıkları katliam harekâtını tamamlamak” olarak nitelendirmişti.  26-28 Eylül tarihleri arasında yaşanan çatışmalarda 58 DAİŞ üyesinin öldürüldüğünü, 3 gerillanın da yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.
Cezaa-Şengal hattındaki saldırıların büyük bir güçle ve ağır silahlarla gerçekleştiği bildiriliyor. Çatışmalar 29-30 Eylül gecesi de sürdü.
Cezaa'da YPG, Şengal'de HPG ve Şengal Direniş Birlikleri tüm Rojava'yı kuşatmaya dönük olduğu belirtilen bu saldırılara karşı sert bir direniş sergiliyor.
Onlarca ülkenin içerisinde yer aldığı uluslararası koalisyonun da DAİŞ'in Batı Kürdistan'a yönelik saldırılarına karşı eylemleri şu ana kadar ciddi sayılabilecek bir etkide bulunmadı. Bununla birlikte Güney Kürdistan güçlerinin Şengal'e yönelik saldırılar karşısındaki mevcut "izleyici" pozisyonu da tepki konusu oluyor. 

No comments