Breaking News

‘Şehît Çekdar’ın çağrısıdır: Kobanê’yi koruyalım’

DAİŞ çeteleri ile çıkan çatışmada yaşamını yitiren YPG savaşçısı Renas Mahmud, binlerce kişinin katılımıyla Urfa’nın Suruç ilçesinde toprağa verildi. Cenaze töreninde konuşan DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, “Bu şehit Çekdar’ın çağrısıdır: Kobanê'yi savunmak için herkesin yönünü Kobanê’ye vermesi gerekir” dedi.
Rojava’nın Kobanê kentinin batısında DAİŞ çeteleri ile YPG arasında önce gün çıkan çatışmada yaşamını yitiren YPG savaşçısı Renas Mahmud’un (Çekdar Qeremox) cenazesi Urfa’nın Suruç ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla yapılan yürüyüşün ardından toprağa verildi. Suruç Devlet Hastanesi morgu önünde toplanan ve aralarında DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri Aysel Tuğluk, İbrahim Binici, Faysal Sarıyıldız, sivil toplum örgütleri temsilcileri yanı sıra binlerce kişi, sık sık “Şehît namirin”, “Bijî berxwedana YPG” sloganları atıldı. Morgdan çıkarılan tabut YPG bayrağı ile Mahmud’un fotoğrafıyla sarılarak, yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Serê Ziyaretê Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe çok sayıda Rojavalı da katıldı. Sık sık “Çekdar namirin”, “Namirin namirin şehîd Çekdar namirin”, “Bijî berxwedana YPG”, “Bijî YPG”, “Ey şehît xwîna te li erdê namîne” sloganları atıldı. YPG’li Mahmud’un naaşı toprağa verilmesi ardından bir dakikalık saygı duruşu ile birlikte “Çerxa şoreşê” marşı okundu.
‘KOBANÊ DAİŞ’E MEZAR OLACAK’
Törende bir konuşma yapan DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, Renas Kobanê ve Kürdistan’ın özgürlüğü için yaşamını yitirdiğini belirterek, “Herkes şehitlerin yolunda yürümeli” dedi.
“DAİŞ saldırılarında şehit düşen birçok yoldaşımız var” diyen Yüksek, şöyle devam etti: “Biz Renas’ın mezarı başında tüm halkımızı Kobanê sınırına çağırıyoruz. Bu şehit Renas’ın çağrısı olarak bilinmeli. Kobanê DAİŞ’in mezarı olacak. Kürt ve Kürdistan’ın özgürlüğü yakındır. Şehide söz veriyoruz. Mücadeleyi büyüteceğiz. Bugün Kürdistan ve Kobanê’yi savunma günüdür. Bir saat sonrası çok geç olabilir. Şehidimizin mezarından sınır hattına gidip, Kobanê’yi savunacağız. Ailemizin ve halkımızın başı sağolsun.”
‘TARİHİ SORUMLULUĞUMUZ TOPRAKLARIMIZI SAVUNMAK’
Oğlu Renas Mahmud ile birlikte aynı gün başka mevzide yaralanan Mahmud Rıfat ise, Kürtlere topraklarını savunmak için tarihi bir görev düştüğüne vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Ben onunla aynı mevzide yaralandık. Değerli yurtsever halkımız oğlumun ismi Çekdar’dı, küçük yaşında tarihi bir görev düştü, görevi de Kobanê’yi iyi savunmaktı. Ben de gitmek istedim. Beni aradı, konuştuk, bana ‘Senin çocukların var sen çocukların başına gidebilirsin’ ben de ‘seninle birlikte cephede savaşacağım’ dedim. YPG ve YPJ gölgesinde oturmak istemedik. Bu görev toprağımızı koruma görevidir. Ona düştü. Gençlerimiz YPG ve YPJ’ye katılıp topraklarını savunsun. Tarihi görev ve sorumluluklarımız var bu da topraklarımızı korumaktır. Bu plan birçok emperyal güçlerin desteği ve bilinçli olarak yapıldı. Ama tüm tank ve toplarıyla YPG’yi yenemezler. Biz de Kürtlere diyoruz ki Kobanê’ye dönün Kobanê’yi savunun, şehitler hepimizin.”
Konuşmaların ardından DBP Ilçe Eş Başkanı İsmail Kaplan tarafından 29 Eylül günü saat 10.00’da Suruç ilçesinde kitlesel bir miting yapacaklarını duyurdu. Daha sonra cenaze törenine katılanlar, tekrar sınır hattında tuttukları direniş nöbetlerin bulunduğu noktalara geçti.

No comments