Breaking News

Binlerce kişi 3 YPG’liyi uğurladı

RUHA – Kobanê’deki çatışmalarda yaşamını yitiren 3 YPG savaşçısı Suruç’ta binlerin katılımıyla son yolculuklarına uğurlandı. Cenaze töreninde konuşan Kobanê Kantonu Halk Meclisi Eş Başkanı Ayşe Efendi, Kürt halkının sabrının tükendiği belirterek, DAIŞ çetelerine yardımda bulunan güçleri uyardı.
Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda 46 gündür süren DAIŞ çetelerinin saldırıları sonucu YPG/YPJ güçleri ile çeteler arasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 3 YPG’li, Urfa’nın Suruç ilçesinde binlerce yurttaşın katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. YPG’li Ehmed Hesen, Samî Êlî (S. Dilovan) ve Mehmed Bozan’ın cenazeleri Suruç Devlet Hastanesi’nde sloganlar eşliğinde alınarak, Belediye Mezarlığı’na götürüldü. Cenaze törenine Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP Urfa milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici’nin ile Kobanê Kantonu Halk Meclisi Eş Başkanı Ayşe Efendi de katıldı.
Çocukları en ön saflarda yer aldı
PKK, KCK ve YPG bayraklarına sarılı olan tabutları omuzlayan binlerce kişi mezarlığa kadar “Bijî berxwedana Kobanê”, ““Bijî berxwedana YPG-YPJ’ê”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “YPG’ê tolhildan” sloganları atarak yürüdü. Cenaze töreninde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ve PKK, KCK, YDG-H ve YPG flamaları taşındı. Yaşamını yitiren YPG’lilerden Ehmed Hesen’in 6 yaşındaki Diyar ve 4 yaşındaki Eylem’in amcalarının kucaklarında “Şehîd namirin” sloganlarıyla cenaze töreninin en ön saflarında yer almaları dikkat çekti.
‘Saldırılara karşı Kürtler sessiz kalmamalı’
Mezarlığa varıldığında ilk olarak cenaze namazı için saf tutuldu. Burada da babalarını kaybeden çocukların tabuta sarılması duygulu anlar yaşattı. Kılınan cenaze namazının ardından cenazeler defin edilmeye başlandı. Cenazelerin toprağa verilmesinin ardından özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına zafer işaretleri eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra MEYA-DER adına kısa bir konuşma yapan Medeni Aktar, neredeyse her gün Kobanê’nin eşsiz direnişinde yaşamını yitiren bir savaşçı için cenaze töreni düzenlediklerini ve Kobanê’ye dönük yapılan bu saldırılara karşı onurlu hiçbir Kürdün sessiz kalmaması gerektiğini dile getirdi. Mezarlıkta anneler de sık sık “Yekê yekê kurd gî yekê” sloganları attı.
‘Kimse Kobanê’nin düşmesini beklemesin’
Cenaze töreninde konuşan Kobanê Kantonu Halk Meclisi Eş Başkanı Ayşe Efendi de, son yolculuklarına uğurladıkları arkadaşlarının şahsında yaşamını yitiren kahraman tüm savaşçıları selamladığını belirterek, kanlarının yerde kalmayacağını kaydetti. Efendi, “Düşmanın gözü üzerimizde ve Kürtlerin de sabrı kalmadı. Biz üç değil yüzyıllardır savaşıyoruz ve bir direniş içerisindeyiz. Üç şehidimiz de o onurlu mücadelenin şehididir” dedi. “Kobanê’ni neden düşmüyor” sorusunu soran Efendi, “Çünkü her şehit düşen arkadaşımızın silahını babası, annesi, kız kardeşi, kuzeni ve bir yakını kaldırıyor. Bundan dolayı kimse Kobanê’nin düşmesini beklemesin” diye konuştu.
‘Kürtlerin sabrı kalmadı’
 İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın düşünce ve felsefesine dikkat çeken Efendi, Öcalan’ın felsefesiyle büyüyen hiçbir halkın hiçbir şekilde baskı ve saldırılara karşı boyun eğmeyeceğini ve kanının son damlasına kadar özgürlüğü için mücadelesini sürdüreceğini dile getirdi. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Efendi, “Kürtlerin sabrı kalmadı, tükendi” diyerek, tepkisini şöyle dile getirdi: “Günde senin elinle Kobanê’ye yüzlerce top düşüyor. Kobanê sen ve senin gibi yandaşların DAIŞ çetelerine yapmış olduğu yardımlar nedeniyle bu saldırılara maruz kalıyor. Biran önce bu sunduğunuz desteğe bir son verin. Çetelere verdiğiniz bu destek bir gün size geri dönecek, evinize de bomba olarak düşecek.”
Efendi yapmış olduğu konuşmanın ardından yaşamını yitiren YPG’lilerin ailelerinin acısını paylaştığı cenaze töreninin ardından kitle mezarlıktan ayrıldı.

1 comment:

  1. درود به شرف هوالان در کوبانی به عنوان یه هوال قدیمی دلم با شماست تا هلهله پیروزی سردهید

    ReplyDelete