Breaking News

Kobanê direnişi zafere ulaşıncaya kadar...

RUHA -Kobanê’de DAIŞ saldırılarına karşı sınırda başlatılan direniş nöbetinden etkilenen Boydê, Alîzêr ve Qop’ta oturan köylüler, direniş mirasını devraldı. Kendi nöbetlerini tutan ve sınır hattını denetleyen köylüler, Kobanê direnişi zafere ulaşıncaya kadar direnişlerinin süreceğini kaydetti.
DAIŞ’ın Kobanê’ye saldırılarına karşı bölge halkı 30 kilometrelik alanında direniş nöbet tutarak, çetecilerin sınır hattını kullanmasını engellemeye çalışıyor. Binlerce kişi bir yandan direniş hattını oluştururken, bir yandan da demokratik komünal yaşayış şekliyle etrafa örnek bir tarz ortaya koyuyor. Bu direnişten etkilenen sınır köylerindeki yurttaşlar, artık eskisinden farklı bir şekilde günlük yaşamlarını idame ettiklerini dile getirdi. Köylüler, direniş mirasını devraldıklarını belirterek, Kobanê direnişi zafere ulaşana kadar bu temelde yaşayacaklarını ifade etti. Tıpkı direniş nöbetindekiler gibi günlük sınır hattını gözlem altında tutarak denetliyorlar. Sınır hattından söz ederken, “Bu sınırdan kuş uçar DAIŞ çeteleri uçamaz” diyerek, sınırın sıfır noktasının önemine dikkat çekiyorlar.
‘Direniş köyü etkiledi’
Boydê Köyü’nde ikamet eden yurttaşlardan Savaş Tilgen, direniş nöbeti tutan yurttaşların ilk geldikleri zaman rahatsız olduklarını ancak direnişçilerin yaşayış şekillerinden etkilendiklerini söyledi. Yaşamlarının farklılaştığını dile getiren Tilgen, belli bir süreden sonra direnişçilere evlerin açtıklarını ve onlarla beraber direnişe katıldıklarını vurguladı. Yaşamlarını artık savaşa göre şekillendirdiklerini belirten Tilgen, Kobanê direnişi zafere ulaşana kadar normal bir şekilde yaşamayacaklarını belirtti.
‘Direnişle aramızdaki yüzyıllık sınırlar kaldırıldı’
Alîzêr Köyü’nde yaşayan İsmail Zeren, direnişçilerin buraya gelmesi ile devlet müdahalesi ile karşılaştıklarını belirterek, bunun karşısında büyük bir direnişe tanıklık ettiklerini kaydetti. Eskiden sınırın yanına bile gitmekten korktuklarını söyleyen Zeren, direnişçilerin Kobanê-Suruç arasındaki bulunan tel sınırları yerle bir ederek, yüz yıllık bir rüyayı gerçekleştirdiklerini aktardı. Direnişin anlamını bu pratiklerden anladıklarının altını çizen Zeren, köyün tamamen politikleştiğine dikkat çekti.
Kürtlerin birliğiyle DAIŞ yenilecek
Qop Köyü’nde oturan Mehmet Akbaş adlı yurttaş da, bütün köyün evlerini direnişçilere açtıklarını belirterek, Kobanê direnişinin aralarındaki tüm sınırları kaldıracağını vurguladı. Bu temelde tüm Kürtlerin birleşeceğine işaret eden Akbaş, tüm Kürtlerin direniş alanlarına akmasını istedi. DAIŞ’in Kürtlerin birliği sonucunda yenileceğine inandıklarını belirten Akbaş, Türkiye’den bir taleplerinin olmayacağı, Kürtlerin bu savaşı kendi imkanlaryla kazanacağının altını çizdi. Akbaş, sözlerini “Sen yaranı iyileştirmezsen kimse iyileştirmez” diyerek noktaladı.

No comments