Breaking News

YPG Komutanı Hemo: Türkiye’nin hesapları tutmadı

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, DAİŞ’in takviye güçlerle Kobanê’ye saldırısının sürdüğünü belirtti. YPG, YPJ savaşçılarının çetelere karşı büyük bir direniş gösterdiğini vurgulayan Hemo, peşmergelerin gelişine ilişkin, “Birlikte DAİŞ’e karşı daha büyük bir savaş yürüteceğiz” dedi. ÖSO’nun DAİŞ’in elinde bulunan diğer cephelerden saldırarak, Kobanê direnişine katkıda bulunabileceğini söyleyen Hemo, Türkiye’nin yaptığı hesapların tutmadığı için şimdi farklı yöntemler uygulamaya çalıştığını ifade etti.
Med Nuce televizyonunun ana haber bültenine telefonla katılan YPG Genel Komutanı Siphan Hemo, DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarının “Bütün kuvvetleri, hatta kuvvetlerinin üstünde, sivilleri de savaşın içine katarak sürüyor” dedi. Peşmergelerin Kobanê’ye geliş kararını olumlu olarak değerlendiren Hemo, “Birlikte DAİŞ’e karşı daha büyük bir savaş yürüteceğiz” dedi.
YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı 41 gündür onurlu bir direnişin sürdüğünü belirtti. Kürt halkının, saldırıların başladığı ilk günden bu yana büyük bir direniş sergilediğini kaydeden Hemo, “Savaş şimdi Kobanê’de şiddetle sürüyor. DAİŞ çeteleri, bütün kuvvetleri ile, hatta kuvvetlerinin üstünde sivilleri de dahil ederek savaşıyor” dedi.
DAİŞ çetelerinin gün be gün yenilgiye uğradığını da kaydeden Hemo, YPG, YPJ savaşçılarının ilerlediğini sözlerine ekledi.
Direnişin yükseltilmesi konusunda dört parça Kürdistan’da Kürt halkının direnişinin büyük olduğunu da vurgulayan Hemo, “Kobanê’deki direniş, YPG ve YPJ direnişçileri kadar, direniş halinde olan halkımızın da eseridir” diye devam etti.
‘PEŞMERGELERİN GELİŞİNİ OLUMLU BULUYORUZ’
Peşmergelerin Kobanê’ye gelişini olumlu bulduklarını da sözlerine ekleyen Hemo şunları ifade etti: “Kürdistan’ın peşmergesi, her yerde Kürt halkının savunmasına yardımcı olması gerekiyor. Şengal başta olmak üzere Güney Kürdistan’ın birçok bölgesinde birliklerimiz peşmergelerle birlikte DAİŞ’e karşı savaşıyor. Biz gelişlerini de yerinde görüyoruz, olumlu buluyoruz.”
Peşmergelerin Kobanê’ye gelişlerinin büyük bir moral olacağını da vurgulayan YPG Genel Komutanı Siphan Hemo, “Birlikte DAİŞ’e karşı daha büyük bir savaş yürüteceğiz” diye konuştu.
‘ÖSO BÜNYESİNDEKİ BAZI GÜÇLER BİZİMLE SAVAŞIYOR’
Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) gelişini de olumlu gördüklerini söyleyen Hemo, “ÖSO bünyesinde yer alan bazı ilerici gruplar, bizimle birlikte savaşıyor. Yakın zamanda YPG ile görüşmeleri oldu. Onlar da Kobanê’de savaşabilirler” dedi.
‘ÖSO FARKLI CEPHELER AÇARSA DAHA İYİ OLUR’
Ancak DAİŞ’in saldırılarının sadece Kobanê ile sınırlı olmadığı, Minbic, Cerablus, Rakka’da da varlığını sürdürdüğünü hatırlatan Hemo şunları belirtti: “YPG’ye katkı sunmak istiyorlarsa Minbic, Cerablus’ta DAİŞ’e saldırabilirler. İkinci bir cephe açılırsa daha iyi olur.”
ÖSO bünyesinde yer alan Cephet El Ekrat, Burkan El Fırat’ın Kobanê’de YPG ve YPJ güçleri ile birlikte zaten savaştığını vurgulayan Hemo, ÖSO’nun ayrıca kendi bölgelerini de iyi bir şekilde tutması gerektiğini söyledi. ÖSO’nun Rojava devrimine yaklaşımının da olumlu olduğunu Hemo sözlerine ekledi.
‘TÜRKİYE BAŞARAN, ÖZGÜRLÜĞE GİDEN KÜRDÜ İSTEMİYOR’
Türk devletinin başından itibaren Rojava devrimine karşı bir siyaset yürüttüğünü ve şimdi de aynı siyaseti devam ettiğini söyleyen Hemo, “Türkiye bize saldıran çete gruplara başından bu yana destek veriyor. Türkiye’nin çetelere destek verdiğini defalarca uluslararası kamuoyuna deklare ettik. Artık tüm dünyanın gördüğü bir noktaya geldik. Türkiye'nin çetelere sınırı açtığını defalarca kanıtlandı. Onları eğittiği ortaya çıktı. Dışarıdaki DAİŞ’çiler Türkiye üzerinden Suriye ve Rojava’ya geçiyor” dedi.
Türk devletinin Kobanê’nin bu kadar direneceğini tahmin etmediğini de sözlerine ekleyen Hemo konuşmasına şöyle devam etti: “Kobanê düşecekti ve yeniden onların istediği gibi yapılacaktı. Bekledikleri olmayınca mevcut durumu kendi çıkarlarına göre değerlendirmek istiyorlar. Bunun için kendilerine göre grup göndermek istiyorlar. Eğer Türkiye Kobanê’yi tanımak istiyorsa, burada savaş direnişçilere destek versin. Aksine, Kuzey Kürdistan halkı desteğe gelince engelledi.”
Türkiye’nin Kobanê şahsında başaran ve özgürlüğe doğru giden Kürtleri engellemek istediğini de sözlerine ekleyen Hemo, “Önce YPG sonra da Kürtler olmasın diyor. Önce Suriye'nin bütünlüğü şimdide Arap ismiyle Kürtlüğü burada bitirmek istiyor. Biz başından beri söylüyoruz. Kobanê Kürt bölgesidir. Türkiye’nin bu planı değişik biçimlerde devam ediyor, ancak tutmayacak” diye konuştu.
YPG ve YPJ ile Rojava’nın Kürt halkı olarak Türkiye’ye bir zarar vermediklerini, vermeyeceklerini de ifade eden Hemo, “Ancak onlar bize başka şekilde yaklaştılar. Eğer Türkiye çetelere bu desteği sürdürürse, kendi kendine zarar verecek ve bu hesap kendisine ters dönecek” diye konuştu. Kobanê’ye yönelik şu gruplar gitsin, şunlar gitmesin tartışmalarının altında Türk devletinin gizli hesaplarının olduğunu vurgulayan Hemo, bu hesapların farkında olduklarını da sözlerine ekledi.

No comments