Breaking News

Cerabluslu Araplar’dan ‘YPG bizi kurtarsın’ çağrısı

RUHA -DAIŞ çetelerinin işgali altındaki Cerablus'tan kaçan Araplar çetelerin kentte korku saçtığını, evlerinden çıkmadıklarını, tıraş dahi olamadıklarını söyleyerek, YPG’nin kenti kurtaracağı günü beklediklerini belirtti. Cerabluslular, “Bunlar Arap değil. Her milletin en kötüleri bir araya gelmiş ve gelip bizim kentimizi de işgal etmişler. Ben hem Araplara hem Kürtlere çağrı yapıyorum. Bir olalım. YPG'ye de çağrı yapıyoruz. Gelip bizi de kurtarmalıdır" dedi.

Kobanê başta olmak üzere Şengal, Maxmur, Kerkük, Musul ve daha birçok bölgede Kürtler dahil kendisinden olmayan her halk ve kültürü hedef alan DAIŞ'ın, Sünni Araplar içinde de yarattığı korku dünyası ile yaşamı daralttığı ve uyguladığı cezalar ile yaşanmaz kıldığı biliniyor. Uzun süredir ÖSO güçlerinden aldığı Halep'in Cerablus ilçesini kontrol eden DAIŞ'ı anlatan Cerabluslular, yaşadıkları korku dünyasını, anlamsız yasakları ve uygulanan cezaları anlatarak, YPG ve YPJ savaşçılarının gelip kendilerini kurtaracağı günü sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.
'İxvan yarattı'
Aileleri Cerablus'ta yaşamaya devam ettiği için güvenliklerini esas alarak isimlerini kullanmayacağımız esnaf, öğretmen ve oto amircisi olan 3 Cerabluslu, kaçarak geldikleri Urfa’da ‘bizi kurtarın’ çağrısı yapıyor. Kentteki son durum hakkında bilgi veren Öğretmen, 25-30 bin arası olan ilçenin nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ninin ilçeden kaçtığını, yüzde 20 olan Kürtlerden ise sadece yüzde 1 gibi bir rakamın kaldığını söyledi. Araplar ile Ekrad dediği Kürtlerin, Suriye topraklarında bir olduğunu ve aralarında hiç bir husumet yaşanmadığını dile getiren Cerabluslu öğretmen, şunları anlattı: "1980'lerde İxwan-i Müslümin (Müslüman kardeşler) rejim ile savaşırken Kürtlerin rejimden yana tavır aldığını ve kendilerine destek vermediğini Arapların içinde yaydı. Oysa bu doğru değildi. Çünkü rejimden en fazla zararı Kürtler gördü. Ancak İxvan'ın bu iddiası bazı Araplar tarafından benimsendi. İşte bu Araplar DAİŞ'in temelini oluşturdu. Bugünde o öç duygusu ile Kürtlere yaklaşıyorlar."
'Arap Kürt kardeştir'
Cerablus, Girê Spî (Tıl Ebyad), Serêkaniyê, Halep, Şam her tarafta Kürtler ile birlikte yaşadıklarını söyleyen öğretmen, "DAIŞ Kobanê saldırısında işgal ettikleri bir köyde yaptıkları aramada 17 bin Dolar ele geçirdiklerini Araplara anlattı. Araplara ganimeti almaları için Kobanê etrafına gelmeye çağırdı. Giden birçok Arap'ı savaşta kullanarak ölmelerine yol açtı. Şimdi de Kürt köylerini değerli eşya çok diye talancı olan bazı kişilere satıyor. Bu kesinlikle Arapların yapacağı bir şey değil. Bu talancılar her milletten çıkar. DAIŞ'ın içinde birçok Kürt de var. Ama biz kardeşiz. Kimse ve hiç bir güç bizi ayıramayacak. Şu anda Cerabluslular’ın yüzde 80'i YPG'nin gelip onları kurtarmasını bekliyor" dedi.
'Haftada bir kişiyi kesiyorlar'
Cerabluslu esnaf ise gördüğü DAIŞ çetelerinin arasında çok sayıda Konyalı gördüğünü ve Türkiye kimliği olan çetenin çok fazla olduğunu belirtti. DAIŞ'ın korku salmak için basit gerekçeler ile hafta da bir kişiyi herkesin gözü önünde kestiğini söyleyen esnaf, "Artık evimizden çıkamıyoruz. Çünkü ne ile karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Traş olmak, sigara içmek yasak. Cerablus'ta berber kalmadı, yasakladılar. Kadınların bir tarafının görünmesi, erkeklerin pantolonunun dar olması yasak. Ama onların emirlerine her şey serbest. Emirin babası sigara içiyordu, kimse bir şey diyemiyordu. Yine emirlerin kaldıkları evlere giren çok fazla kadın var" diye konuştu. Esnaf, her gün telefonla gerilerinde bıraktıkları Arapların kendilerini aradığını ve YPG'nin ne zaman gelip kendilerini kurtaracağını sorduğunu dile getirdi.
'YPG bizi kurtarmalıdır'
Cerabluslu oto tamircisinin anlattıkları ise DAIŞ'a katılan çetecilerin psikolojisini ele verdi. Tamirci, Cerablus emirlerinden birinin Mısırlı olduğunu ve babası ile yaptığı bir konuşmaya tanık olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Emir babasına 'Mısır'da ne yapıyorsunuz. Gelin burada dünyanın en güzel lahmacunu var. İstediğin kadar kadın var. Para sıkıntısı yok. Orayı bırakın gelin yanımda krallar gibi yaşayın' diyordu. Yaşam bizim için karardı. Bunlar Arap değil. Her milletin en kötüleri bir araya gelmiş ve gelip bizim kentimizi de işgal etmişler. Ben hem Araplara hem Kürtlere çağrı yapıyorum. Bir olalım. Özelikle Araplar bizde Kürtler gibi direnelim. Kentlerimizi bu çetelerden temizleyelim. Biz Araplar YPG'ye de çağrı yapıyoruz. Biz de Suriye halkıyız. Gelip bizi de kurtarmalıdır."
(ekip/fk/aç)    

No comments