Breaking News

HPG Şengal Komutanlığı’ndan 2014 bilançosu

ŞENGAL – HPG Şengal Komutanlığı, 2014 yılı savaş bilançosunu açıkladı. Açıklamada, sonuç alıcı gerilla taktikleri ile sayısı 100’ü bulan başarılı eylem gerçekleştirildiği belirtilerek “Bu eylemler sonucunda çetelere yüzlerce kayıp verdirilmiş, onlarca ağır, ferdi silah ve birçok farklı türden askeri malzemeye el konulmuştur. DAIŞ çeteleri defalarca Apocu fedai ruh karşısında yenik düşmekten kendini kurtaramamıştır” denildi.
2015 yılının Ezidi halkının özgürlük yılı olacağını kaydeden HPG Şengal Komutanlığı, 2014 yılının tarihi direnişlerle dolu olduğu kadar katliamlarla dolu bir yıl olduğunu ifade etti.
Büyük acılar yaşayan Ezidi halkının 21. yüzyılın da en büyük katliam girişimine maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, “Uluslararası güçlerin açığa çıkarıp örgütlediği, Ortadoğu halklarının bir baş belası haline gelmiş faşist DAIŞ çeteciliği 3 Ağustos 2014 tarihinde bölgenin en kadim kültürlerinden olan Êzidi halkına ve onun kutsal mekanı olan Şengal Dağı’na yönelik yok etme ve işgal saldırısında bulunmuştur. Bu saldırı ile Ortadoğu’nun direnen kültürünün ilk halkalarından olan Êzidilik ve yükselen Kürdistan devrimi hedeflenmiştir” denildi.
Bu saldırı karşısında Şengal’i ve Ezidi halkını savunma görevini üstlenen güçlerin sorumluluklarını yerine getirmediğini kaydeden HPG Şengal Komutanlığı açıklamasında şunları belirtti: “Bunun sonucunda binlerce insanımız vahşice katledilmiş, binlerce kadın ve çocuk esir alınmıştır. Geriye kalan yüz binlerce insan ise büyük zorluk ve acılarla yönünü Şengal Dağı’na çevirmiştir. Bu şekilde 3 Ağustos 2014 tarihi insanlık tarihinin en kara günleri arasına girmiştir.
Önderliğimiz ve hareketimizin büyük öngörüsü üzerine katliam öncesi, HPG Merkez Karargâhımız tarafından Şengal savunmasını güçlendirme, Êzidi halkının öz savunmasını geliştirme temelinde çeşitli projeler geliştirilmiş ve ilgili partilere iletilmiştir. Ancak bu öneriler kabul edilmemiştir. Bu nedenle Merkez Karargâh tarafından bir grup arkadaş örgütlendirilerek Önderliğin ve hareketin perspektifi gizlice hayata geçirilmeye çalışılmıştır. Bir grup arkadaşın başlattığı bu çalışma üzerinden, 3 Ağustos’tan itibaren direniş örgütlenmiş, çetelerin dağa girişi engellenerek halkın dağa sağlam bir şekilde ulaşması sağlanmıştır.
‘3-4 Ağustos’ta Êzîdî halkımız büyük acılar yaşadı’
Bilindiği gibi Êzidi halkımız 3 ve 4 Ağustos’ta çok büyük acılar yaşamış, Şengal Dağı’nda büyük bir açlık ve susuzlukla karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle yüzlerce insanımız yaşamını yitirmiştir. Faşist DAIŞ çeteleri, Êzidi halkını Şengal Dağı’nda sıkıştırarak tümden imha etmeyi hedeflemiştir. Buna karşı 5 Ağustos’ta gerillalarımız ile YPG güçleri geliştirdiği direnişle Rojava ile Şengal Dağı arasında bir koridor açmayı başarmıştır. Başta Şehit Genco yoldaş olmak üzere onlarca şehit yoldaşımızın güvenliğini sağladığı bu koridor ile sayısı 150 bini aşan insan Rojava’ya geçirilmiş, böylece tarihin en büyük katliamı önlemiştir.”
HPG/YJA Star olarak Şengal’de Ezidi halkının kendi öz savunmasını geliştirmesinin temel hedefleri olduğunu da ifade eden HPG Şengal Komutanlığı, “Bu temelde örgütlenen ve Şengal direnişinde önemli bir rol oynayan YBŞ güçlerinin eğitilmesinde ve savaşta deneyim kazanmasında destek verilmiş, imkânlar sunulmuştur. Bu çerçevede ilk günden bugüne kadar YBŞ savaşçıları ile omuz omuza çetin bir mücadele yürütülmüş, bu tarihi direnişin her mevziisinde beraber saf tutulmuştur. Bu anlamda, şu ana kadar şehitler kervanına katılarak Êzidi halkının gerçek öncüleri olmayı başaran 12 yiğit Êzidi gencini saygıyla anıyoruz.
Tüm bunlarla birlikte, geçtiğimiz süreçte Merkez Karargah Komutanlığımızca belirlenen perspektif temelinde tüm parti ve cemaatlerle temas halinde bulunulmuş, ortak komutanlık arayışı içerisine girilmiştir. Şengal direnişinin zafere ulaşmasını hızlandıracak olan bu ortak komutanlığın bugüne kadar oluşturulmamış olması tarihi bir yetersizliktir” denildi.
Her gün destansı savaş hikayeleri ile geçen bu beş ayda faşist DAIŞ çetelerine karşı tarihi bir mücadele verildiğini de kaydeden HPG Şengal Komutanlığı, sonuç alıcı gerilla taktikleri ile sayısı 100’ü bulan başarılı eylemin gerçekleştirildiğini belirtti. Bu eylemler sonucunda çetelere yüzlerce kayıp verdirildiği, onlarca ağır, ferdi ve birçok farklı türden askeri malzemelere el konulduğunu da vurgulayan HPG Şengal Komutanlığı şunlara dikkat çekti: “Komutan Dilgeş öncülüğünde gelişen Armancların, Goranların, Jiyandaların ve onlarca yoldaşımızın kanıyla beslediği Şengal direnişinde hamle üstüne hamle yapılmıştır. Barê’de, Şilo’da, Digurê’de, Solax’ta, Dêrasê’de ve Şengal’in her köşesinde büyük başarılar elde edilmiştir. Bu beş aylık yoğun çatışmalı pratik süreç içerisinde Êzidi halkımız gerillalarımızı temel bir özgürlük ve savunma gücü olarak karşılamıştır.
Özellikle büyük zorluk ve imkânsızlıklara rağmen dağda kalmayı tercih ederek, toprağını ve değerlerini terk etmeyen 10 bini aşkın insanımız başta olmak üzere tarihin en büyük katliamı ile karşı karşıya kalan tüm Êzidi halkımıza başlatmış olduğumuz bu özgürlük mücadelesini sonuna kadar götüreceğimizi, bu temelde kahraman şehitlerimize layık olacağımızı tekrardan belirterek Êzidi halkımızın ve tüm Kürdistan halkının, özgürlük yılına dönüşecek bu yeni yılını kutluyoruz.”
Açıklamada 5 aylık savaş bilançosu ise şöyle açıklandı:
Gerçekleşen eylem ve yaşanan çatışmalar: 93
Sonucu netleşen eylem ve çatışmalardaki öldürülen çete sayısı: 422
Netleştirilen yaralı çete sayısı: 96
İmha edilen araç sayısı:  57
Darbelenen araç sayısı:  25
Şehit düşen gerillalarımız: 19
Şehit düşen YBŞ direnişçileri: 12
Gerçekleştirilen eylemlerde çetelerin üzerinden kaldırılan ve ele geçirilen askeri malzemeler:
1 Hammer Aracı
1 akrep tipi zırhlı araç
1 adet 12,5’luk doçka silahı ve 4 kutu mermisi
1 adet A4 silahı ve mermileri
9 adet BKC silahı, 4050 mermisi, 4 adet zinciri ve bir yedek namlusu
43 adet Kalaşnikof silahı, 29 adet şarjörü, 1270 mermisi ve 18 raxtı
4 adet M-16 silahı, 26 adet şarjörü, 600 adet mermisi
4 adet B-7 roketatar silahı, 25 adet roketi ve haşvesi
1 adet BKT silahı, 12 adet şarjörü
1 adet Karnas Silahı
2 adet G-3 Silahı,
8 adet tabanca ve şarjörü
12 adet çelik yelek
3 adet 60’lık havan silahı ve roketleri,
1 adet 82’lik havan kaidesi
1 adet el yapımı havan,
18 adet el bombası
3 adet mayın
4 adet küçük cihaz
5 adet gündüz dürbünü
1 adet teleskop tipi dürbün
2 adet gece dürbünü
1 adet dedektör
6 adet cep telefonu
(aç)

No comments