Breaking News

HPG-YBŞ’den Şengal Operasyonuna ilişkin açıklama

ŞENGAL – HPG ve YBŞ komutanlığı, 19 Aralık günü HPG ve YBŞ’ye bağlı güçlerin Şengal’i özgürleştirmek amacıyla başlattığı hamlenin devam ettiğini duyurdu. Açıklamada, “Şengal merkezinde pratikte gerçekleştiği gibi, Şengal alanında bulunan peşmerge dahil tüm direniş güçleriyle ortak hareket etmeye açık olduğumuzu, buna ters düşen tutum ve yaklaşımları kabul etmeyeceğimizi belirtiyoruz. Bu önemli dönemde tüm direniş güçlerinin sorumlu yaklaşmaları gerektiği açıktır” denildi.
Yazılı bir açıklama yapan HPG Şengal Komutanlığı ve YBŞ Komutanlığı, 19 Aralık günü başlatılan Şengal’i Özgürleştirme Hamlesi’nin devam ettiğini duyurdu.
20 Aralık günü HPG güçleri ile Şengal Dirneniş Birlikleri’ne (YBŞ) bağlı güçler tarafından Şengal Merkezine yönelik önemli bir operasyon başlatıldığı belirtilen açıklamada, bir taraftan Şengal Dağı’nın kuzeyinin temizlendiği ifade edildi. Diğer taraftan ise Şengal Dağı’ndan Şengal’in merkezine ilerlemeyi esas alan operasyon kapsamında HPG ve YBŞ güçlerinin gündüz saat 11:00 sularında kent girişine ulaştığını vurguladı.
Şengal girişinde direniş gösteren DAIŞ çeteleriyle şiddetli bir çatışmanın başladığı ve HPG, YBŞ güçlerinin yetkin bir biçimde saldırarak, DAIŞ çetelerinin hedeflerini düşürdüğü ve kentin iki mahallesine girildiği vurgulanan açıklamada şunlara yer verildi: “Bu temasın başlamasından 2-3 saat kadar bir zaman geçtikten sonra peşmerge güçleri de güçlerimizin ilerlediği hattan gelerek güçlerimize ulaşmışlardır. Ulaşan peşmerge güçlerinin komuta kademesiyle tartışılmış ve bu temelde onlar da savaş düzenine geçmişlerdir. Böylece güçlerimiz ile peşmerge pratikte ortak bir cephe düzeniyle çatışmaları yürütmüşlerdir.
Saat 16: 00 itibarıyla şehrin ilk mahallesi tamamen kontrol altına alınmış, çatışmalar şehir içinde devam etmiştir. Güçlerimizin DAIŞ’ın hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği saldırı eylemlerinde düşman hedefleri düşürülmüş ve güçlerimiz tarafından bir miktar askeri malzemenin yanı sıra 4 çete cenazesi de ele geçirilmiştir.”
Açıklamada ele geçirilen malzemeler ise, “1 adet BKC tam otomatik silah, 1 adet havan silahı, 1 adet RPG-7 roketatar, 2 adet M-16 ferdi silah, 10 adet kalaşnikof ferdi silah, 6 adet tabanca, bol miktarda askeri malzeme ve cephane” biçiminde sıralandı.
Sabaha dek süren çatışmalarda DAIŞ çetelerinin Kürdistani güçlere dönük olarak 5 kez saldırı gerçekleştirdiğini, bu saldırıların müşterek direnişle kırıldığı da kaydedilen açıklamada, “Bugün sabah saatlerinde ise DAIŞ çeteleri tarafından hazırlanmış olan içi TNT ile dolu araçla yapılmak istenen intihar saldırısı, yine güçlerimizin müşterek müdahalesiyle daha mevzilere ulaşmadan imha edilmiştir” denildi.
Şu an itibariyle kentin girişi, ilk mahallesi ve şehre hakim tepelerin HPG, YBŞ güçlerinin denetiminde olduğu da ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Ön hatta şiddetli çatışmalar devam etmektedir. Şimdiye kadar yürütülen bu çatışmalarda Kürdistani güçlerin herhangi bir kaybı yaşanmazken, gerilladan 3, peşmergeden de 3 olmak üzere toplam 6 yaralı verilmiştir. Komutanlığımızın talebi üzerine YPG güçleri de bu operasyona önemli bir katkı ve destek sunmuşlardır.”
‘Herkes daha sorumlu davranmalı’
Şengal merkezinin tümden özgürleştirilmesi ve geri kalan Şengal köylerinin insanlık düşmanı DAIŞ çetelerinden tümden temizlenmesi için operasyonun devam edeceği belirtilen açıklamada, “Şengal merkezinde pratikte gerçekleştiği gibi, Şengal alanında bulunan peşmerge dahil tüm direniş güçleriyle ortak hareket etmeye açık olduğumuzu, buna ters düşen tutum ve yaklaşımları kabul etmeyeceğimizi belirtiyoruz. Bu önemli dönemde tüm direniş güçlerinin sorumlu yaklaşmaları gerektiği açıktır. Bu konuda tüm ilgili güçleri duyarlı olmaya çağırıyoruz” denildi.
(aç)

No comments