Breaking News

‘Rojava’da yaşamını yitiren ilk İran'lı: ROJVAN

KOBANİ – YPG Kobanê komutanı Cemil Mazlum, Kültür Sanat Merkezi operasyonunda yaşamını yitiren Fars asıllı İranlı YPG savaşçısı Rojvan Kobanê'nin (Emîr Qubadî) Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi özleminin ifadesi olduğunu ifade ederek, “Rojvan yoldaşımızın anısına bağlılığın gereği olarak Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelesini yükselteceğiz” diye konuştu.
İran'ın Horasan eyaletine bağlı Meşhed kentinde dünyaya gelen 23 yaşındaki Rojvan Kobanê, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın seferberlik çağrısı üzerine yaşadığı Rusya'dan Ekim ayında Kobanê'ye gelerek YPG saflarına katıldı.
22 Aralık günü YPG güçlerinin Kobanê Kültür Sanat Merkezi’ni DAİŞ çetelerinden temizlediği operasyon sırasında yaşamını yitiren Rojvan Kobanê, bu operasyondan dört gün önce 18 Aralık günü ANF'ye verdiği röportajında “Kobanê özgürleşinceye kadar buradayım” diyordu.
YPG komutanı Cemil Mazlum, Kobanê'de en mutlu olduğu ve unutamadığı anı yaralı haldeki bir arkadaşını kurtardığı an olarak ifade eden Rojvan Kobanê'nin yine bir yaralı arkadaşını alandan çıkartmaya çalıştığı sırada yaşamını yitirdiği bilgisini verdi.
Kobanê YPG komutanı Cemil Mazlum, Rojvan Kobanê'nin YPG saflarına katılımı ve şehadetini ANF'ye değerlendirdi.
‘baskı ve zulme karş Kobani'ye geldi’
“Rojvan arkadaş bir Fars olarak başta İran rejiminin baskıcı ve anti demokratik karakterine karşı bir çıkış olarak Kobanê'ye geldi” diyen Cemil Mazlum, şöyle devam etti: “Rojvan, İran'da yürütülen zulüm ve diktatörlüğü kabul etmedi ve özgürlük mücadelesinin verildiği Kobanê'yi enternasyonalist bir tavır ile birlikte tercih etti.”
Kısa sürede adapte oldu
Rojvan Kobanê'nin halkların kardeşliği ve Ortadoğu halklarının özgürlüğü için derin fikirleri ve sağlam ideolojik bakış açısı olan bir arkadaşları olduğunu kaydeden Cemil Mazlum,”Rojvan,yoldaş Kobanê'de saldırıların en yoğun olduğu bir dönemde geldi ve direnişe büyük bir moral ve iddia ile dahil oldu. Kısa zaman da dil sorunu olmasına rağmen savaşçı yapısı ile sıcak ilişkiler kurdu ve yoldaşça paylaşımlar içerisinde bulundu. Kısa zaman da dil sorununu da çözdü ve bir ay gibi kısa bir süre dil konusunda da oldukça gelişti. Rojvan yoldaşımız, büyük bir coşku ve emekle bu zor şartlarda yaşama ve savaşıma katılan bir arkadaşımızdı. Çok istekliydi ve her işe ve çalışmaya en önde koşturuyordu” diye ifade etti.
Rojava’da yaşamını yitiren ilk İran'lı
Kobanê direnişinin Rojvan, için sadece Kobanê değil, tüm ezilen halkların özgürlüğü ve egemen baskıcı sistemlere karşı mücadeleyi ifade ettiğini hatırlatan YPG komutanı Cemil Mazlum, devamında şunları söyledi,”Rojvan yoldaşımız bu bilinç ve ruh ile direnişe katıldı ve kısa zamanda büyük bir irade sergiledi.”
Rojvan Kobanê'nin Kürt halkının özgürlük mücadelesinde şehit düşen ilk Fars asıllı İran'lı olduğunu söyleyen Cemil Mazlum, “Rojvan arkadaş İran halkının da hakikati anlaması ve özgürlük yolunda mücadelesini yükseltmesine vesile olacaktır. İran halkını, gençliğini ve onların demokrasi ve özgürlük özlemlerini temsil ediyordu” diye konuştu.
‘Önder Apo'nun iyi bir takipçisiydi’
Rojvan Kobanê'nin Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yaklaşımının dikkat çekici olduğunu aktaran Cemil Mazlum, sözlerine şöyle devam etti; “Önder Apo'nun kitaplarını okumuştu ve yaşamının her anında o kitaplardan edindiklerini uygulamaya çalışıyordu. Savaşa ve yaşama yaklaşımında, zorlukları engel olarak görmeyip her koşul altında çözüm ve irade oluşturmada Önder Apo felsefesinin iyi bir takipçisi ve uygulayıcısı diyebiliriz Rojvan arkadaş için.”
yaralı arkadaşını kurtarmaya çalışırken...
Rojvan Kobanê'nin Kobanê'yi özgürleştirme hamlesi kapsamında Kültür Sanat Merkezine yönelik operasyonda yaşamını yitirdiğini hatırlatan Cemil Mazlum, bu operasyonda ki tek kayıplarının Rojvan Kobanê olduğu bilsini verdi. “Rojvan arkadaşımız yaralanan arkadaşların alandan çıkarılması için oraya gitmişti. Rojvan arkadaş gönüllü olarak oraya gitti ve arkadaşlarını kurtarmaya çalışırken şehit düştü” dedi.
‘haklarının kardeşlik çizgisi ve hattı olacaktır’
Rojvan Kobanê'nin sadece Kürt halkı için değil, tüm İran ve Ortadoğu halkları için bir sembol olduğunu ifade eden Cemil Mazlum, şunları aktardı: “Rojvan arkadaş İran, Ortadoğu ve Kürdistan haklarının kardeşlik çizgisi ve hattı olacaktır. Tüm Ortadoğu haklarının özgürlüğünü esas alan ve bu temelde büyüyen Rojava devriminin özünü kavramış ve bu temelde devrime katılmış olan Rojvan arkadaş, devrimin tüm halkların özgürlüğü ve eşitliğinin yolunu açmasında önemli bir sembol olacaktır.”
Rojvan Kobanê'nin ailesi ve yakın çevresine başsağlığı dileklerini ileten YPG komutanı Cemil Mazlum, “Rojvan arkadaşımızın ailesinin de bu şehadete doğru anlam yükleyerek bu temelde yaklaşacağını bekliyor ve diliyoruz. Rojvan arkadaşı Kürt ve Fars halkının kardeşliği ve ortak mücadelesine vesile haline getirmeliyiz. Bizler de YPG komutan ve savaşçıları olarak Rojvan yoldaşı kendimize esas alacağız ve onun anısına hakların kardeşlik ve eşitlik mücadelesini daha da yükselteceğiz” diye kaydetti.
'Heval Rojvan’ın amacı adım adım gerçekleşiyor'
Rojvan Kobanê'nin kendileri için bir mücadele çizgisi ve doğru temelde bir Ortadoğu çözümü mücadelesinin gerekçesi olacağını dile getiren Cemil Mazlum, devamında şunları kaydetti; “ Bu şehadetin doğru anlaşılması ve değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rojvan,Kobanê özgürleşmeden buradayım demişti. Rojvan arkadaşın bu isteğini adım adım gerçekleştiriyoruz. Zaten Rojvan arkadaş özgürleştirme hamlesinde şehit düştü. Biz de söz veriyoruz; Kobanê'yi Rojvan ve diğer tüm arkadaşlarımıza layık olacağımız şekilde savunacak ve özgürleştireceğiz.”
SEDAT SUR
(aç)

No comments