Breaking News

‘Şengal’i kendi gücümüz ve irademizle özgürleştireceğiz!’

ŞENGAL – TEVDA Başkanı Seid Hesen,Bugün Şengal’de DAIŞ çetelerine karşı büyük bir direniş sergilendiğini ve Bu insanlık düşmanlarının yenilgiye uğratılmasının tüm insanlığın rahat etmesi anlamaına geleceğini belrterek DAIŞ saldırılarından dolayı bölgeyi terk eden Êzîdîlere “Geri dönerek, YBŞ saflarında Şengal için savaşma” çağrısında da bulundu.

Demokratik ve Özgür Êzidî Hareketi (TEVDA) Başkanı Seid Hesen, Şengal’in Özgürleştirilmesi Operasyonun ve Şengalde bulunan Êzidî halkın durumunu ANHA’ya değerlendirdi.
Şengal Dağında bulunan insanların duygu ve düşünceleri umutları, istekleri nelerdir?
Bugün Şengal’de DAIŞ çetelerine karşı büyük bir direniş sergileniyor. Tüm Kürt halkının da aynı direnişi vermeleri insanlık onuru için gereklidir. Bu insanlık düşmanlarının yenilgiye uğratılması tüm insanlığın rahat olması anlamına gelmektedir. Burada bulunan güçler TEVDA HPG YBŞ YJASTAR, ve peşmerge güçleri burada Şengalin özgürlüğünün bir ihtiyaç olduğunu gördü ve bu hamlenin gerekliliği temelinde bir atılım yaptı. Ben kendim de bir TEVDA yöneticisi olarak savaşta yerimi alıyorum. Güçlü bir irade ile Şengalin özgürleştirilmesi için harekete geçtik. Dört buçuk aydan bu yana Şengal ve çevresi bu çeteler tarafından işgal edilmişti. Evler talan edildi katliamlar yapıldı. Biz artık bir operasyonun gerekliliğini gördük. Çünkü bu operasyon gerçekleştirilmeseydi halkın inancı kırılacaktı. Biz uluslar arası güçlerin yardımını beklemeden kendi irademizi gücümüzü kullanarak bunu başaracağız. Biz halkımıza diyoruz ki biz olduğumuz sürece DAIŞe ve halkımızın güvenliğini tehlikeye düşüren her türlü güce karşı savaşacağız.
Şengal özgürleştirildikten sonra Demokratik Özerklik temelinde bir sistemin kurulması yönündeki tartışmalar var, KCK’nin açıklamaları oldu sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
TEVDA 2004 yılında tüm üyeleri Ezidi olarak kuruldu. Kurulduğumuz günden bu yana bizim de Ezidilerin kendi kendilerini yöneteceği bir sistem kurmaya dönük çabalarımız vardı. Hem siyasi hem sosyal hem ekonomik olarak bu sistemin kurulması için baştan bu yana isteğimiz vardı. Örneğin bizim ezidiler olarak bir öz savunma sistemimiz olsaydı belki de bunlar olmazdı. En azından kendimizi koruyabilirdik. Eğer böyle bir sistemimiz olsaydı biz halkımızı koruyabilirdik bu katliamların önüne geçebilirdik. Bugün ezidi toplumunun demokratik özerkliğini ilan etme hakkı vardır. Yine ezidi toplumu içerisinde kendi idaresini kendisinin yapma hakkı vardır. Bizim tüm Kürt yapılanmalarından bu sistemin oluşturulması için destek istiyoruz. Bizim dört parça Kürdistanda bulunan tüm Kürt oluşumlarından Şengaldeki Demokratik Özerk taleplerine büyük destek vermeleri için büyük umudumuz ve inancımız var. Eğer şengalin yönetimi ezidilerin elinde olursa bu tüm Kürt halkı için de bir güç durumu oluşturacaktır. Ezidi halkı Kürt kültürünü özellikle korumaya çalışmıştır. Bunun için Kürdistanın tüm parçalarında ve Avrupada bulunan Ezidi halkları bu sistemin kurulması için destek sunmalıdırlar.
YBŞ Şengalin savunulmasında koridorun tekrar açılmasında önemli bir rol üstlendi. YBŞ için özellikle söylemek istediğiniz bir şey var mı?
YBŞ kadını ve erkeğiyle kuruldu. Ezidi halkı şunun çok iyi farkına vardi ki ancak askeri bir kuvvet ile kendini koruyabilir. YBŞ ilk kurulduğunda bizim imkanlarımız sınırlıydı. Rojava taraflarında bir grup eğitildi. O grup ilk günlerde büyük rol üstlendi ve DAIŞin şengal dağına ulaşmasını önledi. Sonra koridorun ypg güçlerince açılması sonucu ypg güçleri ile beraber şengal halkını güvenli bir şekilde çıkarttılar. Dört buçuk aydan bu yana HPG güçlerinin yanında YBŞ güçleri de dağın etrafında konumlanarak Şengali korudu. Hiçbir şekilde DAIŞin bu insanlara zarar vermesini önlemek için her türlü çabayı göstermişlerdir. Bu sistemin önünde duran hangi güç olursa olsun tarih karşısında hesap verecektir. Çünkü bu tarih insan kanı ile bu günlere geldi. YBŞ direnişi ile de daha büyük başarılar kazanacaktır. Bu yüzden kim olursa olsun bu projeye destek vermelerini istiyoruz ve önünde hiçbir gücün durmasını istemiyoruz. Aksine bu sistemin güçlendirilmesi için büyük destek olmalarını bekliyoruz.
Dört aydan bu yana burada bir direniş gösterilmektedir. DAIŞ şengal katliamı ardından binlerce insan rojava güney kuzey kurdistana göç etmek zorunda kaldı. On bine yakın insan da şengal dağında kaldı. Birçok zorluklar yaşandı. Yaşanan zorluklardan biraz bahsedermisiniz. Yardım daha çok hangi bölgelerden geldi?
Koridor açıldıktan sonra binlerce insanımız YPG, HPG güçleri tarafından güvenli alanlara ulaştırıldı. İnsanlarımızın yüzde doksansekizi güvenli bir şekilde kurtarıldı. Şengal Dağında kalanlar da büyük bir irade ve inanç ile birçok zorluk ile mücadele ederek burada kaldılar. Ezidi halkının çektikleri acıları gördüler katliamları gördüler o yüzden bu zorluklar onlar için çok önemli değildi önemli olan onlar için Şengal dağını bırakmamak şengal topraklarını bırakmamaktı. Eğer Şengal dağında insanlar kalmamış olsaydı bugün şengalli diğer halkların da gelmesi zor olabilirdi. Belki birçok zorluklar yaşadılar, aç kaldılar, ilaç sıkıntısı vardı, soğuktu ama yine de buradaki halk kendi topraklarında yaşamayı tüm zorluklara rağmen kabul ettiler. Gördükleri zorlukları güçlü bir inanç ve irade ile üstesinden geldiler. Onun dışında Şengal Irak merkezi hükümetine bağlı olmasına rağmen yine KDP’nin yönetimi altında olmasına rağmen bu halka ne ırak hükümeti ne de kdp yönetimi tarafından sahip çıkılma olmadı. Kürdistan hükümeti tarafından 4 buçuk aydır burada olan insanlara herhangi bir yardım yapılmadı kendiniz de bakabilirsiniz kış ayı olmasına rağmen soğuklara rağmen bazı evlerin henüz çadırları bile yok. Bazı evler günlerce buğday kaynatıp yiyordu ya da makarnayı ekmek yapıyorlardı birçok zorulğu oldu yani. Bu durumu kdp ye de ırak hükümetine de sormak istiyoruz bunca aydır bu ailelerimizi neden erzaksız bıraktınız.
Son olarak ezidi halklarına göç eden tüm ezidilere çağırınız nedir?
Belki ezidiler bu fermanda birçok acılar yaşadılar ancak şu da açık ortadadirki birçok insanlarımız bu acıyı paylaştılar. Birçok genç DAIŞe karşı savaşmak için gelmek istediler ancak imkan olmayınca başka şekilde yardım yaptılar. Dört parça Kürdistan şengal halkı için hep ayakta idi. Bu insanlar sanki savaş cephesinde DAIŞe karşı savaşıyorlardı biz bu şekilde görüyorduk. Bizim için bu mücadeleye verilen her destek çok önemlidir.
Bugün şengalli genç kadın ve erkekler eli silah tutan herkesin gelip lburada savaşması gerekiyor. Bu kadınlarımız pazarlarda satılması yaşlılarımızın katledilmesi çocuklarımızın katledilmesi karşısında tüm ezidi gençlerinin gelip burada savaşması gerekiyor.
Ezidilerden oluşan bir licne oluşturulmalı ve bu licne ezidiler üzerindeki katliamları araştırmalı. Bu licne tüm dünyaya demokratik özerk bir yönetimin gerekliliğini duyurmalılar. Yine askeri gücümüz ybş nin gerekliliğini ve daha da güçlendirilmesi gerektiğini dünyaya duyurmalılar.
Son çağrımız tüm heryerde bulunan ezidiler bu katliama sessiz kalmamalılar şengalin özgürlüğü için gereken her türlü çabayı eylemi desteklemeliler gençler gelip aktif savaşta yerlerini almalıdırlar.
ALÎŞÊR DILOVAN
(nb/aç)

No comments