Breaking News

Sınırda 100 gün – DOSYA 1

HÜLYA EMEÇ/İBRAHİM POLAT
Rojava devrimini boğmak için çetecilerin KobanêKantonu’na yönelik başlattığı saldırıya karşı YPG/YPJ’nin başlattığı onur direnişi 100’üncü günün karşılamaya hazırlanıyor. Çeteciler cephede ağır kayıplarla geri çekilirken, ‘arka cephe’ diye anılan Suruç’ta ise 3 ayı aşkın süredir asker ve polisin tüm saldırılarına rağmen geliştirilen direniş adeta Kobanê’ye nefes oldu. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın seferberlik çağrısının ardından yüz binleri ağırlayan sınır hattındaki köylerde onlarca insan yaralandı, işkence gördü, mayınlarla sakat kaldı, kurşunlara hedef oldu ancak sınır terk etmeyerek, “Kobanê biziz, biz Kobanê’yiz” mesajı verdi.
Ortadoğu’ya yeni model olarak Rojava’da 2012 yılında ortaya çıkan modele yönelik, saldırılar 2014 başından itibaren şiddetlenerek arttı. Rojava’da ortaya çıkan özyönetim modelinin ilk inşaa edildiği yerlerden olan KobanêKantonu’na yönelik çeteciler Temmuz ayından itibaren saldırı dalgası başlattı. YPG/YPJ’nin direnişi ile geri püskürtülen saldırıların ardından Şengal ve Maxmur’da ağır kayıplar veren DAIŞ çeteleri yönünü yeniden Kobanê’ye çevirdi. Üç cepheden saldırı dalgası başlatan çetecilerin işgal girişimi eşi benzeri görülmemiş bir halk direnişini ortaya çıkardı. Uluslararası otoritelerin, “İkinci dünya savaşından sonra en etkili halk direnişi ve küçük bir mucize, halkların direniş umudu” olarak yorumladığı direniş 100’üncü günün karşılamaya hazırlanıyor.
Kentin doğusunda bulunan GrêSpi (TılEbyad) ve batısında bulunan Cerablus ile güneyinde yer alan Sırrin’den14 Eylül’den itibaren saldırıya geçen çeteler,Musul ve diğer ülke güçlerinden aldıkları silahlarla birlikte ilk kez uzun menzilli Gratt füzeleriyle Kobanê’yi ateş altına aldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın saldırılara karşı seferberlik çağrısı 4 parça Kürdistan’da karşılık bulurken Kobanê direnişiyle paralel bir şekilde kuzeyde de on binlerce insan 30 Kilometrelik Kobanê-Suruç hattında hem YPG ve YPJ güçlerine destek vermek, hem de DAIŞ çetecilerinin gidiş gelişlerine tedbir almak amacıyla nöbet eylemleri başlattı. Özellikle Suruç’un sınır köyleri aylardır, hem “geri cephe” olarak direnişe destek verirken hem de başka bir direniş biçimiyle adeta çetecilerin boğmaya çalıştığı Kobanê’ye nefes oldu. Bu direniş nöbetleri yüzlerce kez asker ve polis müdahalesine ve her türlü baskıya rağmen direnişin 100’ncü gününe kadar devam etti.
İşte o büyük direnişin güncesi;
* 10 Eylül – IŞİD tehdidine karşı YPG, ÖSO ve diğer bazı muhalif gruplar arasında Fırat bölgesinde Ortak Eylem Merkezi kuruldu. “Burkan El Fırat” olarak ilan edilen ortak güç IŞİD’in elindeki bölgeleri kurtarmaya yönelik çalışmalar yürütme kararı aldı.
* 16 Eylül -. Rojava’nınKobanêKantonu’na IŞİD çeteleri doğu, batı ve güneyden saldırılar düzenledi. Suruç Belediyesi Eş Başkanı Orhan Şansal, Kobanê’nin 3 taraftan kuşatılmak istendiğini ve bu insanlık düşmanlarına kimsenin sesiz kalmaması gerektiğini söyledi. Kuzeyli Kürtleri sınıra çağıran Şansal, “Sınırlarda nöbet tutarak Kobanê ile olduğumuzu göstermeliyiz” dedi.
* 16 Eylül – Rabia, Şengal, Cezaa ve TilHemis’te yenilgiye uğrayan IŞİD çeteleri Kobanê’nın batısında yer alan Bora, Zêrîk, Tehlîk, Degirmen ile doğusunda yer alan Serzerik, Kopirlik, Qizeli, Korik ve Heriyê köylerine yönelik tank ve ağır silahların kullanıldığı saldırılar başlattı. Aralıklarla devam saldırılarda yaralanan Salih Habeş ve Kadir Seydo adlı 2 yurttaş, Mürşitpınar (KobanêSerxet) Sınır Kapısı’ndan geçirilerek, getirildikleri Urfa’nın Suruç ilçesinde Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
* 17 Eylül – Üç cepheden ağır silah, tank ve füzelerle saldırılan IŞİD çetecilerinin çok sayıda kayıp verirken, bu saldırılarda yaralanan 5 Rojavalı Urfa’ya getirildi.
* 17 Eylül – Kobanê’ye 3 taraftan tank ve toplarla saldıran IŞİD çeteleri, ağır kayıplar verirken, DBP Suruç İlçe Eş Başkanı İsmail Kaplan, çetecilerin Türkiye sınırını ellerini kollarını sallayarak kullandığını belirterek, gerekirse yeniden Kobanê sınırında çadır eylemleriyle nöbet tutmaya başlayacaklarını kaydetti.
* 18 – Suruç’ta esnaf, Kobanê’den gelen 2 ve Kobanê’ye gönderilecek olan 1 YPG’linin cenazesi için kepenkler açmadı.
* 18 Eylül – Fırat’ın dibindeki ZaretaBinxet köyünü ellerinde tutan çeteciler, sınıra 50 metre mesafede siper kazıp bayrak dikti. Kuzey’deki Zaret, Aşme, Zêrî köylerinden çok rahat görülebilen çetecilerin bayrağı, köylüler tarafından tepki ile karşılandı. Köylüler, “Bugün sınıra bayrak diken çeteler, yarın köylerimize de bayrak diker” dedi.
* 18 Eylül – Türk bayrağının sallandığı Süleymanşah Türbesi’ndeki askerlerin gözleri önünde çetecilerin Sirrin ve GirêSêvê’de yapmak istedikleri katliam, YPG ve YPJ güçleri tarafından engellendi.
* 18 Eylül – HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Kobanê’nin doğusunda yoğunlaşan çeteci saldırılarına karşı, saldırıların yapıldığı köylerin karşısına yer alan Oğan (Dikmetaş) Köyü’nde nöbet çadırı kurulacağını açıkladı. Ayhan, IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırısını protesto etmek ve Kobanê halkına destek vermek için tüm kuzeyli Kürtleri yapılacak eylemlere katılmaya davet etti.
* 19 Eylül – HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder’den oluşan HDP heyeti, İmralı PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından Kandil’de KCK yürütme kurulu üyeleriyle bir araya geldi. KCK, HDP heyeti vasıtasıyla Kobanê için bütün gençlere genel seferberlik ve direniş çağrısında bulundu.
* 19 Eylül – IŞİD çetelerinin KobanêKantonu’na yönelik saldırıları sonucu YPG güçleri ile çeteler arasındaki çatışmalar sürerken, çetelerin tank ve havanlarla saldırdığı köydeki bini aşkın kadın, çocuk ve yaşlı Kuzey sınırına yığıldı. Uzun süre askerlerin kurduğu barikat ile çetecilerin katliamına bırakılan Qeremox ve çevre köylerden yurttaşlar, mayınlı sahaya kendilerini vurarak sınır tellerinin dibine geldi.Urfa’nın Suruç sınırına gelen ve buradan Kuzey Kürdistan’a geçmeye çalışan Kobanêli yurttaşların, 2 günün sonunda ancak sınırdan geçişine izin verildi. Geçiş öncesi polis ve asker, IŞİD çetelerini protesto etmek amacıyla çadır eylemine katılmak için Oğan (Dikmetaş) köyüne yürümeye çalışan yurttaşlara gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.
* 19 Eylül – IŞİD çetelerinin zulmünden dolayı göç etmek zorunda kalan Kobanêli yurttaşlardan Emine Bozan, Suruç (Pirsus) sınırında mayına basarak yaralandı.
* 19 Eylül – YPG Basın Merkez, Kobanê’de 15 Eylül tarihinden itibaren yaşanan çatışmalarda 86 çete üyesi öldürüldüğünü, 2 tank, 3 doçka monteli 5 aracın imha edilerek çok sayıda silahın da ele geçtiğini, bu çatışmalarda 8 YPG’linin de yaşamını yitirdiğini duyurdu.
* 19 Eylül – KobanêKantonu’na bağlı Qeremox köyünün karşısındaki Suruç ilçesine bağlı Oğan köyünde “Kobanê Kantonu ile dayanışma ve direnişine destek” çadır nöbeti kuruldu.
* 19 Eylül – Başta Kürdistan olmak üzere Türkiye’nin bir çok ilinden yola çıkan yurttaşlar DAIŞ çetecilerinin saldırılarını kınamak ve sınır güvenliğini sağlamak amacıyla nöbet çadırlarının kurulduğu Urfa’nın Suruç (Pirsus) ilçesine doğru yola çıktı.
* 19 Eylül – Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Kobanê’ye dönük IŞİD saldırılarına karşı uluslararası toplumu hareket etmeye çağırdı.
* KobanêKantonu’na dönük 15 Eylül’den yana süren IŞİD saldırılarında yaralanan siviller Ahmet Mustafa (22), Ömer Hamo (18) ve Delil Hiso (21) ile sınırda çıkan olaylara yaralanan 8 yaşındaki Mihriban Bozan ilk müdahaleleri yapılmak üzere Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
* 19 Eylül DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri Ayla Akad Ata ve İbrahim Binici’nin de bulunduğu heyet, Kobanê’ye geçerek kanton yetkilileri ve yurttaşlarla görüştü. Kobanê ziyaretin ardından heyet adına açıklamada bulunan Selma Irmak, Bazı yayın organlarında “Kobanê düşüyor” tarzında ki haberlerinin tamamen yalan olduğunu, YPG ve YPJ güçleriyle birlikte sivil yurttaşların da büyük bir direniş sergilediğini dile getirdi.
* 20 Eylül – Musul’da IŞİD tarafından rehin alınan 49 konsolosluk görevlisi, serbest bırakıldı. IŞİD’in rehineleri Türk devleti ile anlaşmalı bir şekilde tuttuğu gündeme gelmişti.
* 20 Eylül – Kobanê’ye saldıran IŞİD çetelerine karşı Rojava halkı ile birlikte direnişi büyütmek amacıyla DBP Genel Merkezi’nin parti örgütlerine geçtiği seferberlik talimatıyla birlikte başta Kuzey Kürdistan kentleri olmak üzere Türkiye kentlerinden sınıra doğru başlayan akışlar devam etti.
* 20 Eylül – – Kobanê’ninQeremox Köyü’ne yerleşen IŞİD çeteleri ile köyün güneyi ve batısında bulunan YPG/YPJ savaşçıları arasında gece saatlerinde şiddetli çatışmalar yaşandı.
* 20 Eylül – Seferberlik çağrısı üzerine Kuzey Kürdistan’ın birçok bölgesinden sınır tellerinin hemen dibinde bulunan Oğan Köyü’ne gelerek çadır kuran binlerce yurttaş da geceyi çadırlarda ve çadırların etrafında geçirdi. Yurttaşlar yaktıkları ateş etrafında YPG ve YPJ marşlarını seslendiren yurttaşlar “BijîberxwedanaYPG’ê” sloganlarıyla direniş ve direnişçilere destek verdi.
* 20 Eylül – Oğan köyünde oluşturulan direniş çadırına Türkiye ve Kürdistan kentlerinden gelişler devam ederken, IŞİD saldırıları nedeniyle Suruç ilçesine getirilen ve çoğunluğunun kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan Kobanêlilerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için kriz masası oluşturuldu.
* 20 Eylül – Kobanê direnişine destek vermek amacıyla binlerce kişinin akın ettiği sınırın sıfır noktasında bulunan Oğan köyünde kurulan çadırlar Murşitpınar Sınır Kapısı (KobanêSerxet) yakınında bulunan Çaykara (Elizêr) köyüne kaydırıldı.
* 20 Eylül – Daha önce Kuzey Kurdistan’a gelen yüzlerce Kobanêli, artan IŞİD saldırılarına karşı Kobanê’yi savunmak üzere Rojava’ya giderek IŞİD’e karşı savaşmak için geri döndü.
* 20 Eylül – Oğan köyünde kurulan direniş çadırları yine sınırın sıfır noktasında bulunan Etmanek Köyü’ne taşındı. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinden gelişler devam ederken, bine yakın genç YPG’ye katılmak üzere Kobanê’ye geçti.
* 20 Eylül – Kobanê’de çete saldırıları sonucu çıkan çatışmada yaralan çete üyelerinin Urfa’nın Akçakale sınır kapısından geçirilerek tıraş edildikten sonra Urfa ve Antep’teki hastanelerde hazırlanan özel bölümlerde tedavi edilmeye başlandığı belirtildi.
* 20 Eylül – Kobanêlilerin bulunduğu Mürşitpınar Sınır Kapısı’na gelen İçişler Bakanı Efkan Ala, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuşaraçlarından iner inmez halkın yoğun tepkisiyle karşılaştı. Bakanları yuhalayan yurttaşlar,”BijiberxwedanaYPG’ê” ve “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganları eşliğinde ellerindeki pet şişeleri bakanların araçlarına attı. Kalabalık eskort ile halkın bulunduğu alanı turlayarak, araçlarından inmeden alandan ayrıldı. Bakanların ortalığı toza dumana katarak vatandaşları rahatsız etmesi, tepkilere neden oldu.
* 20 Eylül – Kobanê’nin batısında yer alan Aşmê köyünde, IŞİD’e Türkiye üzerinden katılmak isteyen 3 kişi YPG güçleri tarafından gözaltına alındı.
* 21 Eylül – IŞİD saldırılarından kaçarak Mürşit Pınar Sınır Kapısı’nda bekleyen Kobanêliler ile onlara destek vermek için bölgeye gelen halka, polis ve asker müdahale etti. Yoğun gaz bombasının kullanıldığı müdahalede çok sayıda çocuk ve yaşlı gazdan etkilenerek fenalaşırken, çok sayıda kişi de yaralandı. Kobanê tarafında kalan yurttaşlar da sloganlar, zılgıt ve alkışlarla askerlerin müdahalesini protesto etti.
* 21 – Eylül – Pirsûs-Kobanê sınırında ki Etmanek Köyü’nde başlayan sert müdahalelerde en az 2’si ağır çok sayıda kişi yaralandı. HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu’dabu müdahalede yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
* 21 Eylül – Müdahalenin sona ermesi ve askerlerin geri çekilmesi talebiyle HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Aysel Tuğluk, Gülser Yıldırım ve İbrahim Binici yetkililer ile görüştü. Görüşmenin sonuçsuz kalması üzerine 4 milletvekili sınır tellerinin önünde oturma eylemi başlattı.
* 21 Eylül – Kobanê’nin batısında yer alan Aşme köyünden SerxetinAşmeyaJorîn köyüne ailesi ile birlikte geçmek isteyen 13 yaşındaki Fatmeİzettin Osman Türk askeri tarafından silahla vuruldu. Ağır yaralanan çocuk, Birecik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
* 21 Eylül – Nöbet eylemlerinin yapıldığı Etmanek Köyü’ne aynı günde ikinci kez müdahale yapıldı. Yüzlerce polis ve askerin katılımıyla yapılan müdahalede açılan çadırlar kaldırılırken, müdahale sonucu 70’e yakın yurttaş hastaneye kaldırıldı.
* 21 Eylül – Kobanê’den Urfa tarafına geçmeye çalışan 13 yaşındaki Bilal Şexo isimli bir çocuk sınırda bastığı mayının patlaması sonucu ağır yaralandı.
* 21 Eylül – Kobanê sınırında askerler tarafından kaldırılan çadırların bulunduğu alanda toplanan halka asker gaz bombaları ile yeniden saldırdı. Atılan gazdan çok sayıda kişi etkilenirken, gençlerde polise taşlarla karşılık verdi. Polis bölgede halkın toplanmasına izin vermedi.
* 22 Eylül – Suruç’un Oğan köyünde bulunan sınırı geçemeyerek mayınlı arazide hayvanlarıyla birlikte IŞİD ve askerlerin arasında kalan Rojavalı yurttaşlar, askerler tarafından “Sizi IŞİD’e vereceğiz” tehditlerine maruz kalırken, biber gazı ve silah dipçikleriyle şiddete uğradı.
*22 Eylül – Bölge ve Türkiye illerinden direniş eylemlerine katılmak üzere yola çıkan binlerce yurttaş polis ve askerin yol engellemesine takıldı. Araçlarına el konulan yurttaşlar polis barikatını yürüyerek aştı.
* 22 Eylül – Kobanê’den Suruç’a gelen Rojavalı yurttaşlar halk tarafından sahiplenilirken, Kobanêliler geri dönmek için sınır kapısında toplanmaya başladı. Ancak askerlerin kendilerine izin vermediğini belirten yurttaşlar, “Gelirken kapıları açtılar çıkarken engel oluyorlar. Amaçları Kobanê’yi boşaltmak” diye konuştular.
* 22 Eylül – Etmanik Köyü’nde bir araya gelen binlerce yurttaşa yönelik başlayan polis ve asker müdahalesi sürerken, jandarma ve polisler, zırhlı araçlarla asfalt yolda seyir halinde araçları sıkıştırarak kaza yapmalarını sağlamaya çalıştı. Polisler, müdahale alanından uzaklaşmak isteyenlerin araçların içine gaz bombaları attı.
* 22 Eylül – Rojava’nınKobanêKantonu’na destek vermek için sınıra akın eden ve devlet güçlerinin müdahalesi sonucu Suruç İlçe merkezine sığınan halk burada da polisin saldırısına uğradı. BDP İlçe binası ve evlerin içine gaz bombası atan polisin saldırısı sonrasında bir kişi kafasından yaralandı.
* 23 Eylül – Kobanê-Suruç sınır hattında asker ve polislerin gün boyu saldırısı sonucu 15 kişi yaralanırken, 1’i Alman ve 5’i kadın 21 kişi gözaltına alındı.
* 23 Eylül – Asker ve polislerin müdahalesi sonucu EtmanikaJêrîn (Aşağı Etmanik) köyünde mahsur kalan yurttaşları asker ölümle tehdit etti. HDP’li bir milletvekilinin hemen yanı başında bir uzman çavuşun kasaturasını çıkararak, “Elimde gördüğünüz bu kasaturayı bir IŞİD militanı hediye etmiştir. Bu kasatura ile 27 kişinin kafası kesilmiş” şeklinde tehditler savurduğu bildirildi.
* 23 Eylül – Suruç’a gelen yüzlerce Kobanêli, geri dönmek için Murşitpınar Sınır Kapısı’nda toplandı. Kobanêlileri 10 saat sınır kapısında bekleten askerler, kimlik ve pasaport kontrolü ile çanta araması yaptıktan sonra yüzlerce kişinin Kobanê’ye dönüşüne izin verdi.
* 24 Eylül – Urfa’da olağanüstü hali aratmayan uygulamalar başlatıldı. Urfa’nın çıkışından Suruç’un Aligör beldesine kadar tüm yollarda kontrol noktaları kuran polis ve özel hareket timleri, araç girişlerini yasakladı.
* 24 Eylül – Suruç merkezde toplanan binlerce kişi 25 km’lik sınır hattında belirlenen noktalara gitmek için harekete geçti. 25 km’lik sınırda bulunan Alîzêra, Merdesimêl, Kozika, Zehwan, Dewşen, Etmanik, Hanêrk, Boyde, Aşmê ve Siwêdê köylerinde direniş nöbetleri tutulmaya başlandı.
* 24 Eylül – CHP’den bir heyet sembolik yardım konvoyu ile Suruç Belediyesi’ni ziyaret etti.
* 24 Eylül – Urfa – Diyarbakır yolunda Hilvan mevkiinde, Antep-Urfa yolunda Suruç mevkiinde, Urfa-Mardin karayolunda Çamlıdere mevkiinde konumlanan çevik kuvvet ekibi, yolları kapatarak Türkiye’nin dört bir yanından gelen yurttaşların Suruç’a gidişini engellemeye çalıştı.
* IŞİD saldırılarından dolayı KobanéKantonu’ndan göç etmek zorunda kalan Kobanêli yurttaşların mayınlı araziye girmesi sonucu patlayan mayın ile 3 çocuk ağır yaralandı.
* 24 Eylül – IŞİD saldırılarına karşı direnişe geçen yurttaşlara destek vermek amacıyla İstanbul’dan Suruç’a gitmek isteyen HDP’liler, bir çok ilçede polis engellenmelerine rağmen 18 otobüsle sınıra doğru yola çıktı.
* 25 Eylül – IŞİD çetecilerinin Kobanê kentine yönelik saldırılarına karşı sınır hattına akın eden yurttaşlar, çetecilerin geçişlerini engellemek için asayiş noktaları kurarak, sabaha kadar nöbet tuttu.
* 25 Eylül – Kobanê sınırı boyunca birçok noktada direniş nöbetleri kuruldu. 25 km’lik sınır hattı boyunca yaklaşık 20 köyün sınırını denetleyen yurttaşlar, direniş nöbetlerinde komünler kurdu ve insan zinciri oluşturdu.
* 25 Eylül – Federe Kürdistan Bölgesi’nden gelen bir heyet yanlarında getirdikleri 12 kamyon insani yardımla Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye geçti.
* 25 Eylül – HDP ve Türkiye’deki sol, sosyalist, demokratik parti ve örgütlerden oluşan kalabalık bir heyet günlerdir devam eden direniş nöbetindeki halkı ziyaret etti. İlk olarak Suruç DBP İlçe Örgütü’nü ziyaret eden heyet, daha sonra Elîzêr Köyü’ne geçerek, burada Kobanê devriminin halkların ve kendilerinin devrimi olduğunu ve dayanışma mesajlarını iletti. Heyet üyelerin bir kısmı 6 noktada nöbet tutmaya başlarken, bir grup da, Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye geçti.
* 25 Eylül – KobanêSerxet kapısını ziyaret etmek isteyen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başkanlığında oluşan ve aralarında Helsinki Yurttaşlar Derneği, GÖÇDER, TİHV yöneticilerinin de bulunduğu heyet polislerce engellendi.
* 26 Eylül – Urfa’nın Suruç ilçesinin doğusunda bulunan Elizêr köyünde geceyi sınırda geçiren binlerce kişi sabah saatlerinde yaklaşık 3 kilometre sınır boyunda insan zinciri oluşturdu.
* 26 Eylül – DİSK Genel Başkanı Kani Beko DİSK bölge temsilcilerinden oluşan bir heyet, insan zincirinin oluşturulduğu Kobanê sınır hattına geldi.
* 26 Eylül – Kobanê’de 3 cephede çatışmaların şiddetlenmesi üzerine sınırda insan zinciri oluşturan halk Mürşitpınar Sınır Kapısı’na akın ederek, burada beklemeye başladı.
* 26 Eylül – Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda toplanan binlerce kişi, sınır kapısının yanındaki telleri kaldırarak, gruplar halinde Kobanê’ye geçmeye başladı.
* 26 Eylül – PYD Eş Başkanı Salih Müslim, yazılı bir açıklama yayınlayarak, başta NATO ve Birleşmiş Milletler olmak üzere bütün uluslararası kamuoyunu, İŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı acil müdahaleye çağırdı.
* 26 Eylül – IŞİD çetelerinin Kobanê’ye dönük saldırılarını ve AKP hükümetinin IŞİD’e olan desteğini kınayan Suruç esnafı, kepenk kapatarak sınıra doğru yürüyüşe geçti.
* 26 Eylül – Kobanê’nin batı ve doğu cephesinde çatışmaların şiddetlenmesi üzerine direniş nöbetinde bulunan binlerce kişi sınırı aştı. Polis ve asker barikatlarını aşan yurttaşlar, YPG güçleriyle buluştu. IŞİD çeteleri yine Suruç sınırı tarafından bulunan yurttaşların üzerine ateş açtı, sınırda bulunan askerler izlemekle yetindi.
* 26 Eylül – Kobanê’yi savunmak için Mürşit Pınar Sınar Kapısı’nda bekleyen binlerce kişiye asker ve polisler tarafından müdahale edildi. Gazetecilere de saldırma girişiminde bulunan asker ve polis, “Burayı hemen terk edin yoksa hepinizi öldürürüz” şeklinde tehdit etti.
* 26 Eylül – Kobanê-Suruç sınırındaki direnişe polis ve asker saldırıları dinmiyor. Kobanê’den Suruç’un Boydê (Yumurtalık) sınırına geçmek isteyen kitleye polis ve asker müdahalede bulundu.
* 27 Eylül – Koalisyon uçakları Kobanê’de ki bazı noktaları vurmaya başladı.
* 27 Eylül – Suruç’un batı ve doğu yakasında tutulan direniş nöbetlerinde yurttaşlar sınırı boydan boya kontrol altına aldı. Kobanê’de gece boyunca çatışmalar yoğunlaşırken, sabaha karşı sınırda uçuş yapan savaş uçaklarının Kobanê’nin doğu sınırında boş alanları vurduğu kaydedildi.
* 27 Eylül – Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Kobanê sınırında bulunan Siwêdê köyünde nöbet tutan halka IŞİD çeteleri tarafından dün ateş açılmasının ardından bugün HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, askerlerin terk ettiği mevzilere yerleşen yurttaşları ziyaret etti.
* 27 Eylül – Kobanê direnişi karşısında zorlanan IŞİD çeteleri Suruç’un Dewşen köyünde direniş nöbetleri tutan halkın üzerine havan topuyla ateş açtı. 6 adet havan topunun atıldığı saldırıda, 1’i kadın iki kişi yaralandı, sivil bir araç da parçalandı.
* 27 Eylül – IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarının artması üzerine Urfa’nın Suruç ilçesinin Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçişler yasaklanırken, öğlen saatlerinden sonra sınır kapısına giden tüm yollar kapandı.
* 28 Eylül – Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye geçişlerine izin verilmemesi üzerine oturma eylemi başlatan Kobanêlilerin eylemleri sonuç verdi. Yüzlerce Kobanêli geçiş yapmak üzere asker ve polis noktasından sınır kapısına yürüdü.
* 28 Eylül – IŞİD çetelerinin saldırıları ardından Kobanê’nin köylerinden Suruç ilçesine bağlı sınır köylerine yerleşen Kobanêliler, zor şartlara rağmen AFAD kamplarına yerleşmeyi reddetti.
* 29 Eylül – Kobanê sınırında devam eden halk direnişinde Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF) üyeleri de yerini aldı.
* 29 Eylül – Suruç’ta günlerdir sınırda direniş nöbeti tutan binlerce kişiye Etmanik köyünde insan zinciri oluştururken polis ve asker tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. IŞİD de saldırının bulunduğu alana havan topu attı.
* 29 Eylül – Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 27 Eylül’de Kobané sınırındaki Suruç’ta miting yapma kararı alırken, Urfa Valiliği dün DBP’ye ilettiği ve 20 Eylül 2014 tarihli tebligatta, vatandaşların can güvenliği dolayısıyla miting, yürüyüş ve çadır kurma eylemlerini iptal ettiğini duyurdu.
* 29 Eylül – Suruç’un Etmanik köyünden sonra Dewşen, Bedhê ve Qop köylerinde de direniş nöbeti tutan halka polis ve asker gaz bombalarıyla saldırdı. Çok sayıda kişi tartaklanıp göz altına alınırken, bir çok kişi de yaralandı.
* 29 Eylül – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ait yaklaşık 40 adet tank sınırın sıfır noktasına yerleştirildi. Kobanê’yi tepeden gören tankların namlularının Kobanê’ye çevrilmesi dikkat çekti.
* 29 Eylül – Kobané sınırında bulunan Etmanik Köyü’ne polis ve askerin saldırması sonucu başından gaz fişeğiyle yaralanan Kobanéli Cemile Süleyman Urfa’ya getirildi.
* 30 Eylül – Polis, Boydê köyünde nöbet tutan yurttaşlara yine saldırdı. İki kişinin gaz bombasından yaralandığı saldırıda, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’a ve üzerinde “BASIN” yazısı bulunan DİHA aracına da gaz bombası atıldı.Yapılan müdahale sonucu 25 kişi asker ve polisin attığı gaz bombaları ve plastik mermilerden yaralandı.
* 30 Eylül – Çalıştığı gazetelerden Gezi direnişine destek verdiği için işten çıkarılan gazeteciler de Kobanê sınırındaki direnişte yerini aldı.
*30 Eylül – HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş, günlerdir çatışma ve direnişin yoğun olduğu Urfa’nın Suruç ilçesine geldi.Demirtaş, Kobanê’de insanlık tarihine geçecek bir direniş sergilendiğini belirterek, “Kobanê’de bütün insanlık değerleri savunuluyor” dedi.
* 30 Eylül – IŞID çetelerine karşı sınırda direniş nöbeti tutan yurttaşlara yönelik dün yapılan saldırılarda gözaltına alınan 55 kişi serbest bırakılırken, polisin, gözaltına alınanlara zorla bayrak öptürmeyi dayattığı belirtildi.
* 30 Eylül – Urfa’nın Suruç ilçesinde temaslarda bulunan HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş, Kobanê’ye geçti.
* 1 Ekim – Suruç sınırında Türk askeri tarafından geçişleri engellenen Kobanêlilerin binlerce küçük ve büyük baş hayvanı susuzluktan telef oldu. Askerler Zehwan köyünde tel örgülerin diğer tarafında bulunan hayvanlara su taşınmasına izin vermedi.
* 2 Ekim – Türk askerinin gözü önünde IŞİD çetelerinin Türkiye sınırını geçerken canlı yayına yakalandığı tepe, basın mensuplarına ve halka yasaklandı. “2565 Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu” gerekçe gösterilerek gazeteciler alandan uzaklaştırıldı.
* 2 Ekim – Sınırını güpegündüz IŞİD çetelerine açan Türkiye, Kobanê halkına gönderilmek istenen yardımları engelledi. Kendi imkanlarıyla topladığı 2 TIR yardımın sınır kapısından gönderilmesine izin verilmeyen Mele Süleyman Kurşun (Mele Gewrî) sınırda bekletilmesine tepki gösterdi.
* 2 Ekim – KESK, DİSK, TMMOB ve TTB genel başkanlarından oluşan bir heyet, Kobanê direnişine destek amacıyla Urfa’nın Suruç ilçesine geldi. Heyet,sınır kapısında yaptığı açıklamada Meclis gündeminde olan tezkereye tepki gösterdi.
* 3 Ekim – DAIŞ’inkatliam girişimlerini dünya kamuoyuna duyurmak için Suruç’a gelen Alman heyeti, IŞİD çeteleri ile Türk askerleri arasındaki işbirliğine şahit oldukları belirtti.
* 3 Ekim – Çatışmaların yoğunlaştığı Doğu cephesinin karşısından yaklaşık 30 kişi, sınırları aşarak YPG/YPJ direnişine katıldı.
* 3 Ekim – Kobanê direnişine destek olmak amacıyla Dewşen ve Bethe köylerinde nöbet tutarken, askerlerce gözaltına alınan 10 yurttaşın, karakolda işkenceye maruz kaldığı ortaya çıktı.
* 3 Ekim – Suruç’a gelen İHD heyeti, Türkiye’nin Kobanê’ye dönük çete saldırılarına karşı takındığı tavrı protesto etmek amacıyla KobanêSerxet’te (Mürşitpınar) oturma eylemi başlattı.
* 3 Ekim – Sınıra Direniş Bayramı için akın eden binlerce kişi ise sabah saatlerine kadar geceyi uykusuz geçirirdi. Binlerce kişi sabah saatlerinde de bayram namazını Kobanê sınırında kıldı.
* 4 Ekim – Alman Yeşiller Partisi Milletvekili ve Parlamento Başkan Yardımcısı ClaudiaRoth başkanlığındaki Alman heyet, Suruç’ta HDP’li vekiller ile görüşerek Kobanê’deki direniş ve Kobanê’den gelenler hakkında bilgi aldı.
* 4 Ekim – Kobanê sınırındaki Alizêr köyünde direniş nöbetinde bulunan binlerce yurttaş, sabahın erken saatlerinde YPG/YPJ’ye destek olmak amacıyla insan zinciri oluşturarak, attıkları sloganlarla Kobanê direnişini selamladı.
* 4 Ekim – Türk askerlerinin Mürşitpınar Sınır Kapısı’na giden yolda aldığı yoğun önlemleri fotoğraflamak isteyen merkez medya çalışanları, neden mevzilendikleri anlaşılmayan askerleri tetikteymiş gibi gösterip dakikalarca fotoğraflarını çekti.
* 4 Ekim – Kobanê sınırındaki Etmanek köyünde direniş nöbeti tutan yurttaşların, köyün hemen karşısındaki Süleyman Şah Parkı içinde AFAD’ın kurduğu çadır kentte kalan Kobanêliler ile bayramlaşmaya gitmesi üzerine askerler kitleye gaz bombaları ile müdahale etti.
* 4 Ekim – KobanêKantonu’na dönük saldırıları takip etmek amacıyla Süleyman Şah Parkı’nın üst tarafındaki tepede yayın yapan basın mensuplarına gaz bombalarıyla müdahale etti.
* 4 Ekim – IŞİD çetelerinin attığı havan topu mermilerinden biri Mürşitpınar Sınır Kapısı civarına düşerken, seken şarapnel parçası Özel Harekat Şube Müdürü’nün başına isabet etti.
* 4 Ekim – Dewşen köyüne sevk edilen çok sayıda asker, hiçbir uyarıda bulunmadan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu kitleyi gaz bombardımanına tuttu. Askerler Köyün boşaltılması yönünde anonslar geçti. Dewşen köyünde yaralı almaya giden Nusaybin Belediyesine ait yarım otobüsü ve Suruçlu bir yurttaşa ait otomobili attıkları gaz bombaları ile yakıp kullanılamaz hale getirdi.
* 5 Ekim – Bayramı çetelere karşı büyük direnişin sergilendiği Kobanê ile dayanışma içinde geçireceklerini açıklayan DBP, HDP, HDK ve DTK eş başkanları ve milletvekilleri, sabahın erken saatlerinde Suruç’a geldi.
* 5 Ekim – Suruç’un Etmanek Köyü’nde Kobanê nöbeti tutan eylemcilerin IŞİD çetecilerinin hedefi olması ardından, köyde nöbet tutan eylemciler DBP tarafından tahliye edildi. Valilik sınır köylerindeki tüm okulların da tatil edildiğini açıkladı.
* 5 Ekim – Kobanê sınırındaki Etmanek köyünde IŞİD çetesine karşı nöbet tutan eylemcilere, çeteciler 3 havan topu daha attı.
* 5 Ekim – Kobanê direnişine destek eylemlerinin devam ettiği Suruç ilçesinin girişine barikat kuran polisler Suruç doğumluların haricinde kimseyi ilçeye almadı.
* 5 Ekim – IŞİD çetecileri, Etmanek’ten sonra Boydê köyüne de havan topu attı. Köyün hemen üst tarafına büyük gürültü ile düşen top konusunda askerler sessizliğini korudu.
* 6 Ekim – IŞİD çetelerinin saldırısı sonucu yaralanan Rojavalılara Türkiye sınırına geçiş izni verilmemesi üzerine son 2 günde 4 kişi yaşamını yitirdi.
* 6 Ekim – IŞİD çetelerinin sınırı geçmeye çalışan onlarca kişiye ateş açmasına rağmen çoğunluğunu gençlerden oluşan onlarca kişi Kobanê’ye geçerek YPG güçlerinin bulunduğu bölgeye ulaştı.
* 6 Ekim – IŞİD çetelerinin saldırıları sonucu yaralanan Kobanêlilerin tedavi için getirildiği Suruç Devlet Hastanesi’nde yaşanan personel eksikliği nedeniyle TTB ve SES’in girişimleri sonucu Sağlık Bakanlığı’nın gönüllü görevlendirmeleri onaylayacağı belirtildi.
* 6 Ekim – Sabah saatlerinde Kobane Kantonu karşısındaki hakim tepelere onlarca tank konuşlandıran Türkiye, yine güzergah boyunca füze bataryaları, obüsler, tank ve çok sayıda ağır silah konuşlandırdı. Silahlar için mevziler hazırlayan Türkiye, obüslerin ve ağır silahların yönünü Kobane’ye çevirdi.
* 6 Ekim – IŞİD çetesinin Etmanek’tenKobanê kent merkezine saldırdığı haberleri üzerine, sınır nöbeti tutulan Alizer, Qop, Bethê, Dewşen, Boyde ve Swêdê köylerinden binlerce yurttaş Etmanek’e doğru yola çıktı. Bu arada ilçe merkezinde de hoparlörlerden KobanêSınırı’na yürüyüş çağrısı yapıldı.
* 6 Ekim – Kobanê’deki kritik duruma dikkat çeken HDP, Kürdistan ve Türkiye halklarına sokağa çıkmaları için acil çağrıda bulundu.
* 7 Ekim – Kobanê’den aralarında gazetecilerin de bulunduğu 223 sivil YPG tarafından ağır saldırılara rağmen tahliye edildi.
* 7 Ekim – Kobanê’deki katliam tehlikesine karşı sınıra yürüyen onbinler, sınır boyunca köylere dağılarak nöbete geçti.
* 7 Ekim – IŞİD’inKobani’ye yönelik katliam ve işgal girişimi üzerine Kürt kentlerinde sokaklara inen yüz binler, AKP Hükümeti’nin politikalarını protesto etti. Bir çok kente eylemler sürerken, polisin müdahaleleri nedeniyle bir çok yerde çatışmalar yaşandı.
* 7 Ekim – Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Rojava’nınKobanê şehrindeki DAİŞ saldırıları konusunda bir açıklama yaparak Kobanê’deki sivil halkın korunması için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
* 7 Ekim – Rojava merkezli Anha-Hawar Haber Ajansı’ndan verilen habere göre; Urfa’da halkın sınıra yığılması nedeni ile güvenli olmadıkları düşünülen yaralı IŞİD mensupları, tedavi gördükleri hastanelerden, polis ve AKP görevlilerince başka hastanelere transfer edildi.
* 7 Ekim – YPG/YPJ savaşçılarının operasyonu ve hava saldırıları sonucu kaçarak sınırın sıfır noktasına sığınan IŞİD çeteleri Kobanê’ye yönelik havan saldırılarını sürdürürken, sınırın hemen öte tarafından aynı anda bu kez Türk askeri direniş nöbeti tutan yurttaşlara saldırdı. Saldırı sonucu 7 yurttaş yaralandı, 4 yurttaş da darp edilerek gözaltına alındı.
* 7 Ekim – Çetelerin Kobanê’ye sızma girişimine karşı kantondan tahliye edilen ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu 150 Kobanêli, işlemleri bitmesine rağmen serbest bırakılmamaları ve hakarete maruz bırakılmaları üzerine açlık grevi başlattı.
* Ekim – DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek ile HDP’li milletvekilleri Dewşen Köyü’nde sınır nöbeti tutan halkı ziyaret etti.
* 7 Ekim – Uluslararası koalisyonun, IŞİD’e yönelik hava saldırılarına ilişkin açıklama yapan Kobanê Savunma Bakanlığı, “Bu işbirliği iyi sonuçlar doğuracak, radikal ve terörist örgüte ağır darbeler vuracak” dedi.
* 7 Ekim – Kobanê’ye dönük çete saldırılarını yerinde incelemek amacıyla Federal Kürdistan Parlamentosu’nda yer alan tüm partilerin temsilcileri Suruç’a geldi.
* 8 Ekim – Aralarında gazetecilerin de bulunduğu 160’a yakın Kobanêli Suruç Fen Lisesi’nde gözaltında tutulmaya devam edildi.
* 8 Ekim – Türk yetkililerinin kötü muamelesini protesto eden aralarında gazetecilerin de bulunduğu Kobanêlilerin açlık grevi devam ederken, 9 çocuğa da yemek verilmediği öğrenildi.
* 8 Ekim – IŞİD çeteleri sınır kapısını ele geçirmek için bugün de saldırılarını yoğunlaştırdı. IŞİD çetelerine sınırı açan Türk askerinin ise, çetelerin saldırılarını kıran Kobanêlileri sınırda gözaltına aldı.
* 8 Ekim – IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı Kobanê’yi korurken çıkan çatışmada yaralanan ve beş saat sınır kapısında bekletilen Ferman Şeyh Muhamed isimli Kobanêli yaşamını yitirdi.
* 8 Ekim – Kobanê direnişine desteğin artarak devam ettiği Suruç’a gelen Federal Kürdistan parlamentosundan oluşan heyet, birlikte mücadele mesajı verdi.
* 9 Ekim – Suruç Fen Lisesi’nde sorgu için üç gündür tutulan ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu Kobanêlilere gözaltında işkence yapıldığı öğrenildi.
* 9 Ekim – KobanêKantonu’nda çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 9 YPG/YPJ’linin cenazesinin defnedileceği Suruç’ta esnaf kepenk açmadı.
* 9 Ekim – Kobanê sınırında nöbet tutan Barış Anneleri İnisiyatifi, çatışmanın yoğun olduğu Miştenur Tepesi’ni karşıdan gören Mehser köyü sınırına yürüdü.
* 9 Ekim – Kobanê’den dört gün önce Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Suruç’a geçerken gözaltına alınan, aralarında 20 gazetecinin de olduğu 160 Kobanêli’nin sorgusu tamamlandı. Kobanêliler, Suruç Kapalı Spor Salonu’na götürüldü.
* 10 Ekim – Suruç’un Dewşan Köyü’nde 25 gündür nöbet tutan yurttaşlar, MAZLUMDER ile Sulh ve Adalet Hareketi öncülüğünde Cuma Namazı kıldı.
* 10 Ekim – Kobanê’de yaralanan yurttaşların tedavi için Suruç’a getirilmesini pazarlık konusu yapan yetkililerin keyfi tutumu nedeniyle 3 Kobanêli daha kan kaybından yaşamını yitirdi.
* 10 Ekim -Urfa Barosu, HDP ve Kürdistan Hukukçular Derneği temsilcileri,KobanêKantonu’dan güvenlik amacıyla tahliye edilen aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve gazetecilerin de bulunduğu 274 kişinin 5 günden bu yana alıkonulması nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
* 12 Ekim – Türk Tabipler Birliği (TTB), Kobanê halkına yönelik IŞİD çetelerinin saldırılarına dikkat çekmek için direniş nöbetinin tutulduğu Suruç sınırında insan zinciri oluşturdu.
* 12 Ekim – Araçları ile sınırı geçmeye çalışan Kobanê’li yurttaşların üzerine ateş açıldı. Kaçmayı başaran yurttaşların araçları ise askerler tarafından kullanılamaz hale getirildi.
* 13 – Boydê (Yumurtalık) sınırından araçlarını Suruç’a geçiren yurttaşlara Suruç Kaymakamlığı tarafından yurttaşlara, “Aracımda oluşabilecek her türlü hasar ve kayıptan Türkiye Cumhuriyeti devleti sorumlu değildir” şeklinde bir belge imzalatıldı.
* 13 Ekim – 6 Ekim’den bu yana rehin tutulan 261 Kobanêli, yetkililerin “bırakacağız” sözüne rağmen bırakılmamalarına tepki gösterdi.
* 13 Ekim – YPG/YPJ savaşçılarının Kobanê’de sergilediği büyük direnişe paralel olarak Suruç sınırında direniş nöbetlerinin tutulduğu köyler asker ablukasına alındı.
* 13 Ekim – HDP Urfa milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk 8 günden bu yana rehin tutulan 261 Kobanêli ile birlikte oturma eylemi başlattı.
* 13 Ekim – Çatışmaların şiddetlendiği Kobanê’ninTilŞeir köyünü tam karşıdan gören Suruç’un Medresat Köyü tepesine giden direniş nöbeti tutan yurttaşlara asker müdahale etti. Tepede bulunan basın mensupları da uzaklaştırıldı.
* 14 Ekim – Suruç’ta 9 gündür rehin tutulan 261 Kobanêliden 64’ü gece yarısından sonra apar topar bir şekilde Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edildi.
* 14 Ekim – Direniş nöbetinin tutulduğu Miseynter köyünde Kürt, Türk ve Arap gençlerinin oluşturduğu Teatra Arîn Mîrxan, “Kobanê Barcelona Stalingrad” oyununu sahneledi.
* 14 Ekim – TilŞeîr’i çetelerden temizleyen YPG/YPJ savaşçılarının, çatışmaların günlerdir sürdüğü Kaniya Kurda tepesindeki IŞİD çetelerine ait bayrağı indirdiği görüldü.
* 14 Ekim – YPG/YPJ savaşçılarının TilŞeîr köyünü IŞİD çetelerinden temizlemesi üzerine köylerine geri dönmek isteyen köylüler sınır hattında bulunan araçlarını alırken, önce Türk askerinin sonra çetelerin saldırısına uğradı.
* 15 Ekim – Kobanê sınırları içerisinde kapıya çağırdıkları YPG/YPJ’lileri gözaltına aldığı ortaya çıktı. 5 kişi sevk edildikleri adliyede tutuklandı.
* 15 Ekim – Suruç’ta 9 gün rehin tutulduktan sonra dün sabaha karşı hükümet kararıyla sınırdışı edilerek Kobanê’ye gönderilen ve IŞİD çetelerinin attığı bomba nedeniyle ağır yaralanan 16 yaşındaki Xelîl Mustafa’nın sağ ayağı kesildi, sol ayağı ise kesilme tehlikesi altında.
* 15 Ekim – Devlet yetkilileri, Kobanê’den geçtikten sonra 9 gün boyunca rehin tutulduktan sonra 64’ü sınır dışı edilenKobanêliler’den sonra 149 rehinenin de sınır dışı edilmesi kararı aldı.
* 15 Ekim – Asuri Süryani KeldaniArami Dayanışma Derneği üyeleri, Kürt halkıyla dayanışmak ve yaşanan durumu kendi kurum ve kuruluşlarına aktarmak için Kobanê-Suruç sınırına geldi.
* 15 Ekim – IŞİD çeteleri, Türk bayrağının bulunduğu TMO silosuna roketli saldırı düzenledi. Büyük patlamanın meydana geldiği saldırının ardından büyük dumanlar yükseldi.
* 16 Ekim – KobanêSınırı’nda direniş nöbetlerinin tutulduğu Mehser Köyü’ne gaz bombalarıyla müdahale eden askerler DBP MYK Üyesi Semra Demir’i ağır yaraladı.
* 16 Ekim – Kobanê direnişinin başladığı ilk andan itibaren bu direnişin bir parçası olan Suruç’un Mehser, Miseynter, Henêrk ve Boydê köylerinde tutulan nöbet eylemleri, dün gece yapılan asker saldırılarına rağmen büyüyerek devam etti.
* 16 Ekim – 64 rehineden sonra 40 rehine daha sınır dışı edildi.
* 16 Ekim – Sınır hattında nöbet tutan yurttaşlar sınır köylerinde komünal yaşamı inşa ediyor. Köylülerle bir arada yaşayan yurttaşlar, Kobanêliler için yerleşim yeri inşa ediyor, yaşam alanlarını her gün temizliyor ve birlikte yemek yapıyor.
* 18 Ekim – Sınır hattında direniş nöbeti tutan yurtaşlar, Kürt halkına ve Türkiye halklarına “Kobanê’nin özgürlüğü için sınıra gelin” çağrısında bulundu.
* 19 Ekim – Kobanê direnişine katılan ve 5 Ekim’de IŞİD çeteleriyle çıkan çatışmada yaşamını yitiren MLKP’li Suphi Nejat Ağırnaslı’nın (ParamazQızılbaş) arkadaşları direniş nöbetlerinin tutulduğu sınıra geldi.
* 20 Ekim – IŞİD çetecilerinin saldırılarına karşı direniş nöbetinin tutulduğu ancak daha sonra “yasak bölge” ilan edilen Etmanek Köyü asker kuşatılmasına alındı.
* 20 Ekim – Dört kıtadan gönüllüler, Suruç’a geldi. İngiltere, İsveç, Güney Kore, Yeni Zelanda, Zambia, Afrika ve Amerika’dan gelen yardım aktivistleri, tüm insanlara ve ülkelere yardım çağrısında bulundu.
* 20 Ekim – Dışişleri Bakanı Peşmergeler’in Kobanê’ye geçişine izin verildiğini söyledi.
* 20 Ekim – Suruç’a bağlı Mehser Köyü’ne gelen Tüm Bel-Sen’li kadınlar, katliam tehdidinin sürdüğü Kobenê’yeinsani yardım koridoru açılması çağrısı yaptı.
* 20 Ekim – Kobanê’den 6 Ekim’de yetkililerin bilgisi ve onayıyla Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda giriş yaptıktan sonra rehin alınan Kobanêlilerin tümü serbest bırakıldı.
* 21 Ekim – Ankara’dan gelen beş genç kadın, sınır hattında bulunan köyleri tek tek dolaşarak Kobanêli çocuklar için drama, tiyatro, boyama gibi etkinlikler düzenledi.
* 21 Ekim – Kobanê’ye dönük IŞİD çetecilerinin saldırılarına karşı sınır hattındaki nöbet eylemi 37’inci gününe girerken, bir haftadır nöbet eyleminde yer alan iki Alman sınır hattındaki direnişe ait tanıklıklılarını çektiği görüntülerle belgeledi.
* 21 – Ekim – Rojavalı ressamların IŞİD vahşetini konu aldığı “Kobanê İçin” adlı resim sergisi Suruç Meydanı’nda açıldı.
* 23 Ekim – Soğuk havaya rağmen sınırda direniş nöbetleri devam ediyor. Sınır hattındaki nöbetlerinden arda kalan zamanlarını kurdukları çadırlarda geçiren direniş nöbetindeki yurttaşlar, “Kobanê özgür olana dek buradayız, hiçbir yere ayrılmayacağız” dedi.
* 23 Ekim – Bazı adımların atılmasının Kobanê’deki direnişin sonucu olduğunu kaydeden yurttaşlar, “Asıl belirleyici olan Kobanê ve Kürt halkının büyük direnişidir” dedi.
25 Ekim – AKP hükümeti, Kobanê direnişini boğmak ve sınır hattını insansızlaştırmak için başlattığı “güvenli bölge” girişimini hızlandırdı.
* 25 Ekim – Kobanê-Suruç sınırında direniş nöbeti tutan yurttaşlar, AKP hükümetinin “güvenli bölge” oluşturma girişimine tepki gösterdi.
* 25 Ekim – Kobanê sınır hattında “Koridoru Aç Türkiye” sloganıyla bir araya gelen ve aralarında şair ve yazarların da bulunduğu 42 edebiyatçısınırda “Kobanê için barış zinciri” oluşturdu.
* 25 Ekim – KESK Cizre Şubeler Platformu ve Halk Cephesi üyeleri Kobanê direnişinin bir parçası olan nöbet eylemine destek için sınır hattına geldi.
* 26 Ekim – Medya mensuplarının ve yurttaşların Kobanê savaşını takip ettikleri Medresat Tepesi’ne asker saldırı düzenledi. Gaz bombalarının kullanıldığı saldırı sonucu tepe bir kez daha boşaltıldı.
* 27 Ekim – Mehser ve Miseynterköylüleri,devletin “güvenli bölge” oluşturma girişimine tepki gösterdi. Köylüler, “Topraklarımızı terk etmektense ölürüz daha iyi” dedi.
* 27 Ekim – Mehser Köyü’nde direniş nöbeti tutan yurttaşlar, yüzlerini sınıra dönerek sloganlar attı. Sınırın öte tarafında yankılanan sloganlara aynı anda YPG/YPJ’lilerin izli mermilerle karşılık vermesi dikkat çekti.
* 28 Ekim – Araçları sınır hattında bulunan Kobanêliler, askerlerin baskısıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.
* 28 Ekim – Günlerdir direniş nöbetlerinin devam ettiği Suruç’un Miseynter Köyü’nde açık alana halk kürsüsü kuruldu.
* 28 Ekim – Suruç’ta bir dizi temaslarda bulunmak üzere Avusturya’dan gelen parlamenterlerden oluşan heyet, sınır hattında tutulan direniş nöbetindeki yurttaşları ziyaret etti.
* 28 Ekim – DAİŞ çetelerine karşı Kobanê direnişi 43. gününü geride bırakırken Güney Kürdistan’dan Kobanê’ye gidecek olan peşmergeler yola çıktı.
* 29 Ekim – Kobane’yle dayanışmak için yola çıkan Peşmergelerin bir bölümü Kobane’ye geçmek üzere Mürşitpınar Sınır Kapısı’na vardı. Peşmergelerin ilerleyen saatlerde Kobane’ye geçmesi bekleniyor.
* 29 Ekim – Kobanê-Suruç sınırına giden Yunanistan Radikal Sol Koalisyonu parlamenteri ve Diplomasi Dışişleri Komisyonu Üyesi NantiaValavani, direniş nöbeti tutan yurttaşları, köy sakinlerini ve Kobanêlilerle görüştü.
* 29 Ekim – IŞİD çetelerinin havan toplarından ve askerin gaz bombalarından sadece köylüler değil binbir emekle ekilen tarlalarındaki mahsuller de zarar gördü.
* 29 Ekim – Kobanê’ye geçecek olan peşmergelerin bekletildiği sınır hattında yoğun askeri hareketlilik yaşanırken, sınır kapısını ve Kobanê’ye gören tepeler sivil girişlerine yasaklandı.
* 30 Ekim – Türk askerlerinin açtığı ateş sonucu Kobanê sınır hattında bulunan Mustafa Xelil isimli genç yaralandı. Xelil, Suruç’taki ilk müdahalenin ardından Diyarbakır’a sevk edildi.
* 30 Ekim -DBP Genel Merkezi, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle düzenlenecek eylemlere ilişkin katılım çağrısı yaptı.
* 30 Ekim – Sabah saatlerinde Kobanê’ye geçen 10 kişilik peşmerge heyeti, buradaki görüşmelerin ardından tekrardan Suruç’a döndü.
* 30 Ekim – Kobanê’deki direnişe destek olmak amacıyla 1 Kasım Dünya Kobanê gününde alanlara çıkacak olanlar çağrıda bulunan sınır hattındaki direniş nöbetçileri, herkesi Kobanê’ni sınırındaki nöbet eylemine katılmaya çağırdı.
* 31 Ekim – Suruç’un ZehwanKöyü’ünde yaşayanlar, keskin nişancıların kendilerine ateş açtığını, köyde gezerken can güvenliklerinin olmadığını, durumu askeri yetkililere aktarmalarına rağmen her hangi bir önlemin alınmadığını söyledi.
* 31 Ekim – Üç gün sınır hattı güzergahında bekletilen peşmerge güçleri Kobanê’ye gitmek üzere Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçti.
* 01 Kasım – IŞİD saldırıları karşısında direnen Kobanê halkına en büyük desteğin verildiği Suruç’ta kepenkler “1 Kasım Dünya Kobanê Günü” dolaysıyla açılmadı.
* 01 Kasım – 1 Kasım Dünya Kobenê Günü’nde sınır hattında bulunan Mehser ve Misaynter köylerindeki sınır direnişçileri, İstanbul, Malatya, Maraş gibi birçok ilden direnişe destek vermek amacıyla gelen yüzlerce yurttaşın katılımıyla insan zinciri oluşturarak, Kobanê direnişini selamladı.
* 01 Kasım – Rojava’ya Destek ve Barışa Çağrı Projesi ile İstanbul’daki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden oluşan ayrı ayrı heyetler Suruç’a gelerek Kobanê direnişine destek verdi.
* 01 Kasım – Dünya Kobanê Günü nedeniyle onbinlerce kişi, Kobanê için direniş nöbetinin tutulduğu Mehser köyüne aktı.
* 02 Kasım – Sınır hattında Mehser ve Miseynter köyleri başta olmak üzere yaklaşık 30 kilometrelik alanda devam eden nöbet eyleminde Ortadoğu’da Kürt halkı gibi yıllardır ezilen ve yok sayılmak istenen Filistinli iki yurttaş da yer almaya başladı.
* 03 Kasım -HDP ve DBP, Kobanê-Suruç sınır hattında bulunan 30 köyün muhtarı ve azalarıyla toplantı yaptı. Hükümetin “güvenli bölge” girişiminin tartışıldığı toplantıda muhtarlar, topraklarında böylesi bir politikaya izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
* 03 Kasım – IŞİD çeteleri tarafından açılan ateş sonucu sınır hattının ara bölgedeki araçlarının yanında duran Kobanêli Necip ReşadSeydî adlı yurttaş yaşamını yitirdi.
* 05 Kasım – İstanbul Yeşilkent Pir Sultan Kültür ve Dayanışma Derneği MuherremYası’nın 12’nci gününde Kobanê-Suruç sınır hattındaki direniş nöbetinde “Birlik Aşuresi” dağıttı.
* 05 Kasım – IŞİD saldırılarına maruz kalan Kobanê ile dayanışmak amacıyla direnişin 52’nci gününde Özgür Sanat Girişimi öncülüğünde yapılan çağrıyla 50’yi aşkın sanatçı Kobanê-Suruç sınırına geldi.
* 06 Kasım – Sınır hattında insan zinciri oluşturmak isteyen Özgür Sanat Girişimi sanatçılarına asker gaz bombalarıyla saldırdı. Gerçek mermilerin de kullanıldığı saldırıda, 2’si sanatçı 4 yurttaş yaralandı.
* 06 Kasım – Direnişe destek için sınırı geçmeye çalışan Toplumsal Özgürlük Platformu aktivisti Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi 28 yaşındaki Kader Ortakayaasker tarafından vurularak yaşamını yitirdi..
* 07 Kasım – Askerlerce dün Kobanê sınır hattında hedef gözetilerek katledilen Kader Ortakaya’nın cenazesi, Suruç Devlet Hastanesi’nden alındıktan sonra binlerce kişi tarafından “Şehidnamirin” ve “İntikam” sloganlarıyla otopsi yapılmak üzere Urfa’ya uğurlandı.
* 07 Kasım – Türk askerinin hedef gözeterek katlettiği Kader Ortakaya için “Sınırda böyle bir olay yaşanmadı” diyen Suruç Kaymakamı’na HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan yanıt verdi.
* 07 Kasım – DAİŞ çetelerine karşı 54 gündür direnen Kobanê halkına bir destek de Avrupalı sendikalar ve partilerden geldi. Avusturya ve Almanya’dan gelen sendikacı ve politikacılardan oluşan heyet, Kobanê’deki direnişe dikkat çekti.
* 07 Kasım – Aralarında Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve bölge eczacılar odası başkanlarının bulunduğu bir heyet, Kobanêli yurttaşların sağlık alanındaki sorunlarını yerinde görmek için Suruç’a geldi.
* 08 Kasım – Sınır hattına DAİŞ çetelerinin havan saldırısından sonra korucular getirildi.
* 08 Kasım – Alevi dernekleri Kobanê ile dayanışmak için Suruç’a geldi. Kobanêliler için yardım getiren Alevi dernekleri, sınır hattında yarın 10 bin kişilik aşure yapıp dağıttı.
* 09 Kasım – Türkiye, Kürdistan ve dünyanın birçok yerinden toplumsal kesimlerin katılımıyla sınır hattında devam eden direnişe İtalya Ya Basta (Artık Yeter) hareketi aktivistleri de katıldı.
* 12 Kasım – Direniş nöbetlerinin devam ettiği köylerde direnişe dahil olan yurttaşlar, hem direnişçiler hem de eve ihtiyacı olan Kobanêliler için eski ve terk edilmiş evleri yeniden inşa etmeye başladı.
* 14 Kasım – Diyarbakır, Ankara ve İstanbul’dan gelerek sınır hattındaki direniş nöbetine katılan DİSK’li kadınlar, Kobanê direnişinin aynı zamanda emekçilerin ve kadınların direnişi olduğunu söyledi.
* 16 Kasım – Kobanê-Suruç sınırının sıfır noktasında bulunan Mehser köyünde nöbet tutan direnişçiler, meyve kasalarından küçük bir kitaplık da olsa direniş hattının ilk kütüphanesini kurdu.
* 18 Kasım – 78’liler Girişimi Kobanê sınır hattında devam eden nöbet eylemine katıldı.
* 19 Kasım – Günlerdir direniş nöbetinin tutulduğu Suruç’un Miseynter köyü asker kuşatması altına alındı. Çok sayıda zırhlı aracının konuşlandığı köyde, çadırların kaldırılması istendi.
* 23 Kasım – Kobanê direnişine destek vermek için topladıkları yardımları Suruç Belediyesi’ne teslim eden DİDF (Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu) heyeti, nöbet eylemlerinin devam ettiği Mehser Köyü’nü ziyaret etti.
* 23 Kasım – 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında direnen YPJ’lilere destek vermek için Suruç’a gelen kadınların sınır nöbeti başladı.
* 23 Kasım – İki ayı aşkın süredir sınır hattında direniş nöbeti tutan aktivistler, onlarca dilek fenerini göğe uçurarak Kobanê’ye selam gönderdi.
* 24 Kasım – Kobanê’yle dayanışmak amacıyla sınır nöbeti eyleminin tutulduğu Mehser köyünde ilk kütüphanenin ardından ilk sergi açıldı. Sergide 1 Kasım Dünya Kobanê günü nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan afişler sergilenmeye başlandı.
* 25 Kasım – Kobanê direnişine destek eylemlerinin devam ettiği Suruç’a bağlı Mehser Köyü’nde Rojava’da ki özgür yaşam modeline benzer bir yapılanmayla hayata geçirilen kantonlarda nöbet ve kolektif dayanışmadan arta kalan zamanlarda günlük eğitimler verilmeye başlandı.
* 25 Kasım – 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü final yürüyüşünün yapılacağı Kobanê sınırındaki Mehser köyünde askerler tarafından girişlerde kurulan arama noktalarına rağmen, kadınlar sınırda buluştu.
* 26 Kasım – Kobanê direnişine destek amacıyla nöbet eylemlerinin gerçekleştiği Kobanê-Suruç sınır hattında direnişte olan Barış Anneleri PKK’nin 36. kuruluş yıldönümünü kutladı.
* 26 Kasım – Kobanê direnişine destek eylemlerinin devam ettiği Suruç-Kobanê sınır hattında PKK’nin 36. kuruluş yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.
* 29 Kasım – Türkiye tarafından gelen bomba yüklü bir araç Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı geçtikten sonra infilak etti. TMO’ya ait tesislere yerleşen DAIŞ çetecileri Türkiye tarafından YPG/YPJ’ye saldırdı. Urfa Valisi İzzettin Küçük, DAİŞ’nin Türkiye topraklarında bulunduğu ve buradan Kobane’ye saldırdığını kabul etti.DAİŞ çetecilerinin Kobanê’ye yönelik sabah saatlerinde başlattığı saldırının duyulmasının ardından Suruç merkezinde bir araya gelen binlerce kişi sloganlarla sınıra yürüdü.
* 01 Aralık – Önceki gün DAIŞ çetecilerinin Türkiye tarafını kullanarak Mürşitpınar Sınır Kapısına saldırmasının ardından çetecilerin Türkiye topraklarında TMO’nun buğday silolarının içinde olduğunu kabul eden Urfa Valisi İzzettin Küçük, iki gün sonra çark ederek, görüntülere rağmen “Orada saldırmadılar” dedi.
* 03 Aralık – Kobanê’de DAİŞ çetecilerine karşı savaşan YPG/YPJ’ye destek olarak gönderilen 150 kişilik ikinci Peşmerge gücü de Kobanê’ye ulaştı.
* 04 Aralık – Daha önce kurdukları komünlerle köylere fidan dikip ağaçlandıran, eski evleri onarıp köylülere depo yapan, kütüphaneler kurup sergiler açan direnişçiler şimdi de Mısaynter köyündeki tarihi kümbet evleri onarıp Kobanê’de yaşamını yitirenlerin anılarının yaşatılacağı müzeye dönüştürüldü.
* 04 Aralık – Kobanê’de görev değişiminin ardından 150 kişilik Peşmerge gücü Hewler’e dönmek üzere Urfa Havaalanı’ndan yola çıktı.
* 04 Aralık – Tedavi gördükleri bağ evine yapılan baskınla gözaltına alınan Kobanêli 4 yaralı ve bağ evinin sahibi “Yasa dışı silahlı örgütü üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklandı.
* 05 Aralık – Suruç-Kobanê sınırındaki ara bölgede aracının başında bekleyen Kobanêli genç askeri panzer tarafından ezildi.
* 07 Aralık – Dayanışma amacıyla Ankara’dan Suruç’a gelen Atınteri Gazetesi okurları, kendileriyle getirdikleri yardım malzemeleri Kobanêlilere verirken, 10 gün boyunca gündüzleri depoda geceleri ise sınırda nöbet tutacak.
* 07 Aralık – Kobanêli ikisi ağır 4 yaralı ile kaldıkları evin sahibi Mustafa Çiçek’in tutuklanması Urfa’da yapılan yürüyüşle protesto edildi.
*08 Aralık – Batman, Çukurova ve Bingöl üniversitelerinde okuyan yüzlerce öğrenci, “Kobanê’yi sahiplenme bir vicdan meselesidir” diyerek sınırda nöbeti devraldı.
*08 Aralık – Rojava ve Şengal Merkezi Koordinasyonu, çete saldırıları sonucu Suruç’a göç eden Kobanêliler için acil kışlık tüketim gönderilmesi çağrısında bulundu.
* 09 Aralık – DAİŞ saldırıları nedeniyle gelen Kobanêliler yapımına başlanan 6’ıncı çadır kent Urfa Valiliği ve Kaymakamlık tarafından “güvenlik” gerekçesiyle engellenmeye çalışıldı.
* 10 Aralık – HDK Kadın Meclisi, Ocak ayında Kobanêli kadınlarla dayanışmak amacıyla Suruç’a giderek HDK Kadın Meclisi çadırı kurma kararı aldı.
* 12 Aralık – İlerleyen yaşına rağmen YPG saflarında savaşmış ve 4 kez yaralandıktan sonra yoldaşlarının zoruyla tedavi olmak için kenti terk etmek zorunda kalan Kobanê direnişinin sembolleşen isimlerinden ApêNemir,Mehserköyünden yoldaşlarına selam gönderdi.
* 13 Aralık – HDP: Kobanê’ye acil insanı koridor açılması çağrısı yaptı.
* 14 Aralık – MLKP Rojava savaşçısı Sibel Bulut’un Kobanê’de 12 Aralık’ta DAIŞ çetecilerine karşı güney cephesinde yürütülen operasyonda yaşamını yitirdiği duyuruldu.
* 15 Aralık – Kobanê’de DAİŞ çetecilerine karşı savaşırken yaşamını yitiren enternasyonalist devrimci Suphi Nejat Ağırnaslı’nın (Paramaz Kızılbaş) anne ve babası, yoldaşları olan çocuklarının peşinden Suruç’a geldi.
* 15 Aralık – Sanatçı Suavi ve İHD Onursal Başkan ve BDP eski milletvekili Akın Birdal’ında aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu heyet Kobanê’den zorla göçertilenlerin durumunu öğrenmek ve sınırdaki direniş nöbetini destek için Suruç’a geldi.
* 16 Aralık – Avrupa’nın en büyük sendikalarından olan RMT ve ETF’nin temsilcileri ile Türkiye’de ki işçi ve memur sendikaları konfederasyonları direniş nöbetlerinin devam ettiği köyleri ziyaret etti.
* 17 Aralık – Fransa Kürdistan Dostluk Derneği Başkanı Sylvie Jan ve beraberindeki heyet, DAİŞ çetecilerine karşı Kobanê’deki direnişte yaralanan ve tedavileri için Urfa’ya getirilen yaralıları ve direniş köylerini ziyaret etti.
*19 Aralık – Fransa Kürdistan Dostluk Derneği Kobanê direnişinin kamuoyuna duyurulması için “Kobanê sevdamızdır” kampanyası başlattı.
20 Aralık Suruç’ta kurulan yardım depolarına bir çok sivil toplum örgütü tarafından gönderilen yardımlar ulaştırıldı.
Yarın: Direnişin ‘arka cephesi’ çadır kentler
Kobanê’deki direniş kirli Türkiye-DAİŞ işbirliğini deşifre etti
URFA (DİHA)
kurdistan24.org

No comments