Breaking News

Devrim Kahramanları 7

NUJÎN NEWAF
Özgürlük tutkunu bir devrimci: LEWEND
GIRKÊ LEGÊ – Kürdistan özgürlük hareketinin düşünceleri ve direniş destanlarıyla büyütüldü, büyük bir istek ve sıcaklıkla YPG saflarına katıldı ve sonra Cizîrê Kantonu’nun birçok alanında çetelere karşı büyük bir mücadele yürütttü.
YPG savaşçısı Behcet Sebrî (Lewend Dêrik), 1986 yılında Girkê Legê kentine bağlı Banokiyê köyünde dünyaya geldi. 6 erkek ve döt kız kardeşli bir ailede büyüdü. Behcet ailenin en büyük çocuğuydu. Henüz 6 yaşından küçük iki çocuk babasıydı.
Şehit Lewend’in çocukluğu köyde geçti. Kente giden yollardaki sıkıntılar ve engeller nedeniyle ilk öğrenimini tamamlayamadı. Babasının yanında tarım ve çiftilik yaparak, Rojava-Başur arasındaki sınır hattında ticaret yaparak ailesine ekonomik katkıda bulunmaya başladı.
Ağırbaşlı, olgun ve saygılı bir kişilik olarak tanındı. Babasına olan bağlılığı çok güçlüydü. Ahlaki ölçüleri ve saygın yaklaşımlarıyla çevresindeki herkesin gönlünde yer edindi.
YPG’nin ilk birliklerinin kurulmaya başlamasıyla birlikte Lewend de YPG saflarında yer alan ilk kişi oldu. Askeri-ideolojik eğitimlere büyük bir istek ve coşkuyla katıldı.
YPG’ye katıldıktan sonra Girkê Legê kentindeki kontrol noktalarında görev aldı. Üzerine düşen görev ve sorumluluğu büyük bir ciddiyetle yerine getirmeye çalıştı.
Cizîrê Kantonu’ nda birçok alanın özgürlşetirilmesinde, Rimêlan kasabasının Baas artıklarından kurtarılmasında, Koçerat bölgesine bağlı Girzîro kasabasının kurtarılmasında, en son da çetelerle Çilaxa’nın güneyindeki köylerde yaşanan çatışmalarda aktif yer alarak büyük bir mücadele yürüttü.
27 Temmuz 2013‘te, Çilaxa kasabasının güneyinde yer alan Girhok köyünde DAIŞ ve Cebhet El-Nûsra çetelerine karşı sergilediği görkemli bir direniş sonucunda Behcet; Ebdulcelîl, Reşîd, Ebdulrehîm ve Ezedîn adlı 4 arkadaşıyla birlikte özgürlük şehitleri kervanına katıldı. Behcet’in cenazesi, Dêrik kentindeki Şehîd Xebat Şehitliğinde toprağa verildi.
YPG’li Lewend’in eşi Hediye Ebdulwehab, “Lewend özgür yaşam düşüncesinden derinden etkilendi. YPG’ye de bunun için katıldı. Yaşamı boyunca bunun için mücadele etti ve bu uğurda şehadete ulaştı” dedi.
Hediyê, eşi Lewend’in şahadetinin kendisi için onur kaynağı olduğunu ve çocuklarını da babalarının uğruna şehit düştüğü özgürlük düşüncesi temelinde yetiştirdiğini söyledi.
ANHA






No comments