Breaking News

81 yaşında çetelere karşı silahlandı


MEHMET NURİ EKİNCİ
TIL TEMIR – Heci Yusuf dede, Til Temir köylerine yönelik çete saldırılarına karşı 81 yaşında silah alarak direniş mevzilerine girdi. Toprağını terk etmeyeceğini söyleyen Kalê Heci Yusuf, “kanımızın son damlasına kadar direneceğiz, çeteler Kobanê’de Til Hemis’te yeniliyor, yenilmeye mahkumdur” dedi.
Halklar ve dinler arasında ayırım yapmadan faşizan bir terör estiren DAIŞ çetelerine karşı toplumun her kesiminden ve her yaştan insanlar direnmek için silahlanıyor.
Bunlardan biri ve en dikkat çekeni de 81 yaşındaki Haci Yusuf Hadi.
Halk arasında Heci Yusuf olarak tanınıyor. Rojava devriminde bir oğlu ile bir torununu şehit vermiş. DAIŞ çetelerinin 23 Şubat günü Til Temir köylerine yönelik saldırısında okulda mahsur kalan bir torununun akibeti ise halen belli değil. 2’si kız 4 torunu da YPG ve YPJ saflarında yer alıyor.
Yerel Arap kıyafetleri ve kafasındaki agali ile yörenin tipik yaşlı insanlarını andıran Kalê Heci Yusuf, son saldırılarla birlikte kendisi de silahlandı ve elindeki kaleşnikof silahını dizlerinin üstünden bir an olsun indirmiyor.
81 yaşında çetelere karşı oğlu ve torunları ile birlikte silahlandı
Çete saldırılarına karşı Til Temir’de eli silah tutan herkes silahlandı.
DAIŞ çeteleri Tiltemir şehri ve köylerine saldırıp onlarca insanı katledip yüzlerce Asuri yurttaşı rehin aldığı 23 Şubat’tan bu yana YPG/YPJ ve Süryani Askeri Meclisi ile Asurilerin Habur Savunma Güçleri çetelere karşı ortak direniyor.
Halk günlük yaşamını öz savunma içinde geçiriyor.
DAIŞ çetelerinin Til Temir şehrine saldırısı ardından 81 yaşındaki Kalê Heci Yusuf da silahlanarak öz savunmaya katılan yüzlerce kişiden biri. Kalê Heci Yusuf’un ailesi de öz savunma içinde yer alarak yaşamını sürdürürüyor.
Kalê Heci Yusuf ile Şehit Aileleri Kurumu’nda karşılaşıyoruz. Dikkatleri ilk bakışta dizlerinin üstünden indirmediği keleşnikof silahı çekiyor. Yanında oturan oğlu Mamosta Mihemed ve şimdi akibeti belli olayan Canfida’nın babası Mamosto Mihemed, “babam silahını bize vermiyor. İki çocuğumla şehrin dışındayım, bana silah verin silah!” diyerek Til Temir savunma komitesine başvururken tanışmış olduk. Kalê Heci Yusuf, istifini bozmadan “ben  kendi adıma, sen de kendi adına silah alıyorsun” diyerek esprili bir şekilde cevap veriyor.
Til Temir halkı genç-yaşlı demeden silahlanarak çetelere karşı YPG’yle omuz omuza direnişe katılıyor.
Ailece Til Temir şehir çalışmaları içinde yer alan Kalê Heci Yusuf, ilerlemiş yaşına rağmen eline silahını alarak şehir savunmasında yerini almaya başladı. Silahlanmanın onur, namus ve toprağı korumak amaçlı olduğunu söyleyen Kalê Heci Yusuf, “zulmü bu topraklardan defedinceye kadar direneceğiz” diyor. Şehitler sayesinde onur ve şereflerinin yüceldiğini söyleyen Kalê Heci Yusuf, “çetelere teslim olup topraklarımızı bırakacağımıza, bu topraklar üzerinde onurlu bir şekilde yaşayarak şehit düşmeyi tercih ederim” sözleriyle çetelere öfkesini dile getiriyor.
Oğlu ve torunu da şehit
81 yaşında olmasına rağmen kendisinin 50 yaşında olduğunu söyleyen Kalê Heci Yusuf, şimdi sırtına çapraz bağladığı silahı ve raxtıyla evine gidip geliyor. Onlarca torun sahibi olan Kalê Heci Yusuf, büyük oğlu Zübeyir’i El Nusra çetelerine karşı savaşırken şehit vermiş.
Oğlu şehit Zübeyir’in oğlu Canfeda (Botan) geçen yıl Serêkanîye’de çetelere karşı savaşırken şehit düşmüş.
Hayıflanarak Canfeda’nın cenazesinin çetelerin denetimindeki Ravya köyünde kaldığını söylüyor.
Çeteler Til Temir köylerindeki bazı yerleri işgal ettiğinde okulda mahsur kalan ve şehit Canfeda ile aynı ismi taşıyan torunu Canfeda’nın da akibeti halen belirsiz.
Kalê Haci Yusuf’un 2’si kadın 4 torunu ise halen YPG, YPJ içinde öz savunma güçleri içerisinde yer alıyorlar.
Ailem onurum ve toprağımdır
Uzun yıllar önce göçebe olarak Til Temir’e gelen Kalê Haci Yusuf’un onlarca torunu var. Eşini kaybettikten 8 yıl sonra ikinci kez evlendi. İkinci eşi 50 yaşında olduğundan yaşını soranlara Kalê Haci Yusuf da elli yaşında olduğunu söylüyor.
Kendisine ait motosikletiyle kentin sokaklarını sürekli dolaşıyor. Çeteler Til Temir’e saldırdıktan sonra aldığı kaleşnikof silahını da beline çapraz atıp motosikleti ile mevzi ile evi arasında gidip geliyor.
Çatışma, şehadet ve yaralanmalara rağmen Til Temir halkının moral ve inancı oldukça yüksek. Başarının mutlaka kendilerinin olacağından hiç şüphe duymuyorlar.
Haci Yusuf dede, oğlu Mamosta Mihemed gibi şimdi yüzlerce aile ve insan Tiltemirde çetelere karşı savaşın direnişi içinde yer alıyor. Tiltemir halkının kararlığını Heci Yusuf dedenin şu sözlerinden anlamak zor değil; “çeteler ve onun arkasındaki güçler hiçbir ahlak ve insani değer yargılarını tanımadan, kadına, dine, insanlığa saldırıyorlar. Halkların ve insanlığın iradesi karşısında yeniliyorlar, yenilmekten kurtulamayacaklar.”

No comments