Breaking News

7 günde Til Hemis Operasyonu


RIZGAR ADANMIŞ
HABER MERKEZİ– Til Hemis, Rojava’nın Cizîrê Kantonu’nda çetelerin barındığı en büyük merkezlerden biriydi. YPG güçleri bölgede yaşayan Arap ve Kürtlerin isteği üzerine 21 Şubat’ta burayı çetelerden temizlemek için bir operasyon başlattı. 7 gün süren operasyon sonucunda Til Hemis ve çevresindeki köyler çetelerden temizlenerek özgürleştirildi.
Til Hemis beldesi, Qamişlo’nun 35 km güneybatısında bulunuyor. Yaklaşık iki senedir DAIŞ çeteleri burayı saldırıları için bir üs olarak kullanıyordu. Çeteler için stratejik bir öneme sahip olan kentte her zaman bombalı araçlar hazırlanıp Tirbesiyê de patlatılıyordu. Yine çetelerin buradaki varlığı her zaman Qamişlo üzerinde bir tehdit oluşturuyordu. 4 Aralık 2013’te YPG savaşçıları tarafından burayı temizlemek amacı ile bir operasyon başlatılmış ve 43 YPG/YPJ savaşçısı bu savaşta yaşamını yitirmiş ve yüzlerce çetede öldürülmüştü.
2015 Şubat başında burada yaşayan Arap ve Kürtler bölgenin çetelerden temizlenmesi için YPG/YPJ savaşçılarından yardım istedi. Yardım çağrısı üzerine harekete geçen savaşçılar bölgedeki bütün Arap aşiretleri ile toplanarak beraber çetelere karşı savaşma kararı aldı. Bölgedeki Arap aşiretleri, kadim Asurî halkı ve Amerika ile Avrupa’dan gelip YPG saflarında savaşan yabancı savaşçıların ile 21 Şubat’ta operasyon başladı. Şengal bölgesine de yakın olan Til Hemis operasyonuna ayrıca YBŞ güçleri de aktif bir şekilde katıldı.
Operasyon soncunda Til Hemis ve Til Berak kentlerine bağlı onlarca köy ve mezra kısa süre içerisinde DAIŞ çetelerinden temizlenerek, çetelere ait çok sayıda askeri mühimmata da el kondu.
Kazanılan zafer, aynı zamanda 4 Aralık 2013 tarihinde bu aana düzenlenen ve 43 YPG savaşçısının yaşamını yitirdiği operasyonun da rövanşıydı.
Yaşamını yitiren silah arkadaşlarına söz veren YPG/YPJ komutanları, bir yıl sonra Til Hemîs’i DAIŞ çetelerinden temizleyip özgürleştirerek arkadaşlarına verdikleri sözü de tuttu.
(lg)

No comments