Breaking News

Meryem El-Ezraa Kilisesi tümden havaya uçuruldu

TIL TEMIR – DAIŞ çeteleri Til Nasrî köyündeki Meryem El-Ezraa Kilisesi’ni patlayıcılarla tümden havaya uçurdu.
Bölgedeki ANHA muhabirleri, YPG güçlerinden ağır darbeler alan DAIŞ çetelerinin bugün saat 17:30’da, Til Temir’in güneyinde yer alan Asuri köyü Til Nasrî’deki Meryem El-Ezraa Kilisesi’ni, önceden yerleştirdikleri patlaycılarla tümden havaya uçurduğunu bildirdi.
1934’de inşa edilen Meryem El-Ezraa Kilisesi’nde, 2005 yılında restorasyon çalışmaları yapılmıştı.
Daha önce de bir bölümü yıkılmıştı

5 Nisan 2015’te yani Hirsitiyanların kutsal Paskalya Bayramında da DAIŞ çeteleri, patlayıcılarla bu köydeki Meryem El-Ezraa Kilisesi’nin sol tarafını büyük oranda çökertmişti.
23 Şubat’ta Til Temir’in Asuri köylerinin bulunduğu Xabur bölgesine saldıran çeteler, yüzlerce Asuri yurttaşı kaçırıp onlarcasını da hunharca katlederken, Til Hirmiz köyündeki El-Reban Besiyo, Qebr Eş-Şamiyê köyündeki Mar Cercis Kilisesi ile Til Cizîrê köyündeki Mar Yonan kiliselerini kundaklayarak önemli bölümünü yaktı. Ayrıca Om El-Kêf köyündeki El-Qedîs Mar Toma Kilisesi’ni de havan toplarıyla hedef alarak tahrib etti ve Kilise’de büyük maddi hasar meydana geldi.
Hem Kilise’ye hem Cami’ye saldırıyorlar
DAIŞ çeteleri, Hristiyan yurttşaların kutsal tapınaklarına saldırının yanında Til Temir kent merkezi’ndeki tek toplu namaz kılınabilen yeri olan Eyad Bin Xenem EL-Eşerî Camii’ni de havan toplarıyla hedef alarak önemli bölümünün yıkılmasına neden oldu.
Irak’ta Asuri tarihi yok edildi
Çeteler daha önceden de Irak’ta binlerce eserin bulunduğu Musul Kütüphanesi’ni yakarken, Musul Müzesi’ndeki heykel ve diğer sanat eserlerini de balyozlarla yıkmıştı.
UNESCO: DAIŞ saldırıları savaş suçu
UNESCO, DAIŞ çetelerinin geçen ay tarihi Nemrut kentindeki kalıntıları buldozerlerle tahrip etmesini kınarken, Genel Direktör Irina Bokova da, yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı “savaş suçu” olarak niteleyip şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu saldırılar karşısında sessiz kalamayız, kültürel mirasın bilinçli olarak tahrip edilmesi savaş suçudur. Bölgedeki bütün siyasi ve dini liderlere bu barbarlığa karşı çıkmaları için çağrıda bulunuyorum.”
(ekip/aç)
ANHA

No comments