Breaking News

YPG Komutanı Koçer ile Serekaniye’deki Durumu Görüştük

BU YAZI 13 MART 2015'E AITTIR.
Sayın Hisên Koçer, son birkaç gündür IŞİD’in şiddetli bir şekilde saldırdığı aktarılıyor. Serêkanîyê’de durum son olarak ne?
Hisên Koçer: Son üç gündür YPG’nin birkaç noktasına saldırılar düzenliyorlar. Kobanê ve Tilhemîs’te bozguna uğradıkları için bu şekilde saldırlar. Bu saate kadar da çatışmaların şiddeti çok yüksek diyebilirim.
Bazı kaynaklar Tilxenzîr’in IŞİD’in eline geçtiğini yazıyor, doğru mu bu?
Hisên Koçer: IŞİD’in Tilxenzîr’e girdiği doğru fakat YPG de hala orada ve çatışmalar devam ediyor. IŞİD’in eline geçtiği yönünde çıkan haberler doğru değil.
Tixenzîr ve Serêkanîyê’de yine ağır silahlarla mı saldırıyorlar?
Hisên Koçer: Durmadan ğır silahlar, tanklar ve toplarla saldırıyorlar. Türkiye sınırından giriş çıkış yapıyorlar. YPG de Tilxenzîr çevresindeki köylerde bu saldırılara gerekli şekilde karşılık veriyor.
Peki, bu ağır silahlar nereden geliyor? 
Hisên Koçer: Rakka’dan, Şedad’tan geliyor bu ağır silahlar. Bildiğiniz üzere Suriye ve Irak’ta birçok ağır silah onların eline geçti. Bu çetelere çevredeki ülkeler de destek veriyor. Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye. Herkesin gözü önünde, açık bir şekilde Türkiye’den gelip saldırıyorlar. Eğer Türkiye destek vermeseydi, bu sınırdan rahat bir şekilde saldıramazlardı.
İddia ettiğiniz bu geçişler için görgü tanıkları var mı?
Hisên Koçer: Türk hükümeti bir açıklamasında Suriye’deki muhalifleri eğiteceklerini belirtmişti. Şu an Tilxenzîr’e gelenlerin çoğu eğitimini Türkiye’de tamamlamış kişiler. Türkiye muhalifleri eğittiğini belirtiyor fakat aslında çeteleri eğitiyor. Buradan çok net bir şekilde söyleyebiliriz, Türkiye IŞİD’in merkezi.
Neye dayanarak bunu iddia ediyorsunuz?
Hisên Koçer: IŞİD’in paylaştığı videolara bakmak bile yeterli. O videolarda Türkiye tarafında nasıl mevzilendiklerini ve bu tarafa geçmeye çalıştıklarını görebilirsiniz. Bu sınırı kullanamadıkları takdirde ilerlemeleri mümkün değil. Çünkü Tilabyad taraflarında YPG karşısında direnemedikleri için Türkiye sınırı üzerinden girmeye çalışıyorlar.
Tilxenzîr ve Serêkanîyê çevresinde koalisyonun da hava saldırıları ile destek verdiği aktarılıyor. Bu destek hangi aşamada?
Hisên Koçer: Bu saate kadar da burada YPG’ye gözle görülür bir desteği söz konusu değil.
Tilhemîs ve Tilbarak’ta koalisyon etkili bir şekilde destek vermişti, Rêdûr Xelîl de bunu doğrulamıştı. Tilhemîs ve Tilbarak’ta destek veren koalisyon niye Serêkanîyê’de destek vermiyor peki?
Hisên Koçer: Biz Amerika’nın, koalisyonun desteğiyle bu çeteleri coğrafyamızdan çıkarmak istiyoruz. Bize yardım edebilecek bütün devletlere sesleniyoruz. Her şey gözler önünde fakat henüz herhangi bir yardım yok.
Peki, Esad rejimi bu karede nerede duruyor tam olarak?
Hisên Koçer: IŞİD’in Suriye’de yaptığının aynısını rejim de yapıyor. Yakıp yıkıp öldürülüyorlar, başka da bir şey yapmıyorlar. Cezire, Serêkanîyê ve Kobanê’deki IŞİD saldırılarına karşı rejimden herhangi bir destek almış değiliz. Çünkü rejim burada bir Kürt gücünün, Kürt yönetiminin oluşmasını istemiyor. Bundan dolayı yaşananları sadece izliyor.
Suriye’deki bazı ajanslar YPG’nin birçok kayıp verdiğini yazıyor. YPGli şehit sayısı ve öldürülen IŞİDli sayısı hakkında neler diyeceksiniz?
Hisên Koçer: IŞİD’in birçok kaybı var. Tilxenzîr’de üç dört defa hamle girişiminde bulundular fakat püskürtüldüler. Bu sırada birçok çete öldürdük. Tilxenzîr çevresinde çatışmalar devam ediyor, elimizdeki bilgilere göre 12 arkadaşımız şehit düşmüş.
Tilxenzîr’in stratejîk olarak önemi ne?
Hisên Koçer: Tilxenzîr Serêkanî’ye yaklaşık 15 km uzaklıkta. O civardaki köylerin hepsi Arap köyleri. Eğer Tilxenzir’i alırlarsa o tepeden Serêkanîyê’ye rahat bir şekilde ulaşacaklarını düşünüyorlar.
Bu saldırılarla IŞİD’in Tilabyad’a girme hazırlığında olan YPG’nin önünü kesmeye çalıştığı söyleniyor, bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hisên Koçer: Bütün dünya gün geçtikçe YPG’nin daha da güçlendiğini görüyor. Cerablus, Tilabyad ve Rakka taraflarında da ilerliyor YPG. Tilhemîs taraflarında YPG önemli başarılar kaydetti. IŞİD artık Arapların, Hristiyanların, Çeçenlerin katıldığı YPG’ye tahammül edemiyor. Halkların birlikte huzur içinde yaşaması onların en istemediği şey.
YPG artık IŞİD saldırılarını tamamen durdurabilecek güce sahip mi?
Hisên Koçer: YPG bütün insanlığı hedef alan bir örgüte karşı savaşıyor. Bunun için demokrat, insan haklarını savunan devletlerin hepsi YPG’ye destek vermeli. Bu şekilde IŞİD’in onların topraklarına girme tehlikesi de önlenmiş olur. Eğer YPG IŞİD karşısında bu kadar direnmeseydi IŞİD şimdi çoktan farklı yerlere girmişti.
Son olarak YPG saflarında savaşan yabancı savaşçılar için neler demek istersiniz?
Hisên Koçer: Amerika’dan, İngiltere’den ve daha birçok uzak ülkeden gelip YPG saflarında savaşmaları bizim için kutsal bir şey. Tilxenzîr’deki çatışmalarda üç dört Amerikalı çok önemli bir rol oynadılar. Onların bu tutumu halkları birbirine daha da yaklaştıracak ve dayanışmamız daha da güçlenmiş olacak.


No comments