Breaking News

5 YPG/YPJ savaşçısını onbinler uğurladı

COLEMÊRG/MUŞ/RUHA/MARDİN – DAIŞ çetelerine karşı direnişte yaşamını yitiren YPG’li Dilgeş Zilan ile Rizgar Kato’nun cenazeleri Hakkari’de; Engin Varto’nun cenazesi Muş-Varto’da; Tajdin Sitemkar’ın cenazesi Pirsus’ta; Doza Jiyan’ın ise Mardin-Kerboran’da on binler tarafından toprağa verildi.
Hesekê-Til Temir arasındaki bölgede  30 Nisan tarihinde DAIŞ çeteleri ile girilen çatışmalarda yaşamını yitiren YPG savaşçıları Mazlum Koç (Dilgeş Zilan) ve Kerim Dayan’ın (Rizgar Kato) cenazeleri Colemêrg halkı tarafından Özgürlük Meydanı’nda yüzlerce araçlık konvoy ile karşılandı.
Yol güzergahında bulunan köylerden halk da konvoya katılırken, YPG savaşçılarının cenazeleri daha sonra Hakkari Devlet Hastanesi’ne getirildi. Koç ve Dayan’ın yakınları gözyaşlarını tutamazken YPG savaşçılarının tabutları sarı, kırmızı ve yeşil renklerle süslendi.
Hastanedeki işlemlerin ardından on binlerce kişi YPG savaşçılarının cenazelerini omuzlara aldı ve saygı duruşu ardından Serê Solan Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti.
Törene katılan esnaf, kepenk kapatırken çeşitli kurumlarda çalışan yurttaşlar ise işlerini bırakarak törene katıldı.
Sık sık, “Bijî serok Apo”, “Katil DAIŞ işbirlikçi AKP” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atan kitle, PKK, KCK, YPG savaşçılarının fotoğrafları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev posterlerini açtı. Kantar kavşağında 50 bin kişiye ulaşan kitlenin arasında HDP Hakkari milletvekili adayları Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan, belediye eşbaşkanları, HDP ve DBP eşbaşkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı.
Mezarlık yakınlarında araçlardan indirilen cenazeler, mezarlığa kadar omuzlarda taşınırken, bazı kadınlar fenalaştı. Kılınan cenaze namazının ardından cenazeler dualar eşliğinde defnedildi. Hep bir ağızdan “Çerxa Şoreşê” marşının okunmasının ardından DBP İl Eşbaşkanı Musa Çiftçi, Mahabad’ta çalıştığı Tara Oteli’nde, İtilaat elamanlarının tecavüzünden kurtulmaya çalışırken yaşamını yitiren Ferinaz Xostawanî’nin direnişini hatırlatarak, İran rejiminin Kürdistan halkına yönelik baskısını kınadı. İran’daki saldırıların, DAIŞ’in saldırıları ve AKP’nin Kürtler yönelik saldırıların birbiriyle bağlantılı olduğunu söyleyen Çiftçi, Rızgar Kato ve Dılgeş Zilan’ın ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diledi.
Her iki aile adına söz alan YPG Savaşçısı Mazlum Koç’un babası Bedirhan Koç ise, iki gündür cenazeler nedeniyle ayakta olan Kızıltepe ve Hakkari halkına gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ederek, yaşamını yitiren YPG savaşçılarının Kürdistan’ın çocukları olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından kitle Medrese Mahallesi’nde ve Işıklı köyünde kurulan taziyeleri ziyaret etti.
Kırmızıgül, Goşkar’da toprağa verildi
Aynı bölgede yaşamını yitiren YPG savaşçısı Erbil Kırmızıgül’ün (Engin Varto) cenazesi ise, Muş-Bingöl yolu üzerindeki Ziyaret beldesinde binlerce kişi tarafından karşılandı.
HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, HDP Muş milletvekili adayları, MEYA-DER, HDP, DBP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kitle, cenaze aracının arkasında Varto’ya doğru yola çıktı.
Kepenklerin kapalı olduğu Varto’da ilçe girişinden ilçe çıkışına kadar binlerce kişi yol kenarlarına çıkarak sloganlarla cenazeyi Goşkar (Yarlısu) köyüne doğru uğurladı.
Goşkar köyü girişinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve KCK, PKK, HPG, YPG, YPJ bayrakları ile binlerce kişi cenazeyi karşıladı.
Goşkar köyünün girişine getirilen cenaze buradan 15 bin kişilik kitle ile “Şehit namirin”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana YPG/YPJ/HPG”, “Bijî berxwedana Kobanê” sloganları ile ailesinin yaşadığı eve getirildi. Cenaze daha sonra tekrardan kitle tarafından yürüyüş ile Goşkar Köyü Cem Evi önüne getirildi. Cem evi önündeki alanda 15 bin kişinin katılımı ile cenaze töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve “Çerxa Şoreşê” marşının hep bir ağızdan okunması ardından HDP Muş Milletvekili Adayı Mansur Işık kısa bir konuşma yaptı.
Işık, “Engin yoldaş omuzlarımıza çok büyük bir grev bırakarak ebediyete gitti. Bu yoldaşlarımızın kanında kimin elinin olduğunu çok iyi biliyoruz. Biz Kürdistan’ın kutsal topraklarından bu gökyüzünün altından diyoruz; ey şehit, sen bize onurlu bir yaşamın ne olduğunu çok iyi gösterdin. Biz de sana söz veriyoruz ki, Kürdistan’ı özgür bir ülkeye kovuşturacağız” diye konuştu.
HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise, şunları söyledi: “Engin yoldaş, Kobanê destanını yazan yoldaşımızdan sadece biridir. On binlerin, yüz binlerin, milyonların selama durduğu bu tarihi destanın önünde saygı ile durmak Kürt ve Kürdistan halkının görevidir. Onlar nasıl ki, aşklarını, gençliklerini hiçe sayarak biz özgür olalım diye canlarını verdiler. Bize düşen bu onurlu mücadeleye sahip çıkmaktır. Onun başbakan olması, onun Cumhurbaşkanı olması gerçeği tersyüz etmeye yetmez. Siz ki, Kürt’ün ve Kürdistan umudunu karartmak adına, siz ki insanlık değerlerini kirletmek adına vahşi DAIŞ’e destek vermediniz? Sizin döktüğünüz kan Kürt’ün kanıdır. Döktüğünüz kan özgür Kürdistan’a sevdalı olanların kanıdır. Bunun üzerinden hesap yapmayın, hesabınızı kursağınızda bırakırız.”
YPG savaşçısı Engin Varto’nun babası Süleyman Kırmızıgül ise, “Kürdistan halkı başım ve gözüm üzerine geldiniz. Halkı için canını veren gerilla onurlu ve şerefli insanlardır. Onlar Kürt ve Kürdistan halkının şehitleridirler. Tüm Kürdistan halkının şehididir. Bu şehitlerimiz halkının onuru ve şerefi için canlarını veriyorlar. Hepimiz tek vücut gibi birlik olmalıyız” diye konuştu.
Cemevi önünde yapılan cenaze töreninin ardından binler, YPG savaşçısı Kırmızıgül’ün cenazesini omuzlayarak köy mezarlığına sloganlarla getirdi. Saygı duruşu ve dini vecibelerin ardından ise cenaze KCK, PKK ve YPG bayrakları ve çiçekler ile toprağa verildi. Cenazenin toprağa verilmesi ardından binlerce kişi cemevinde aileye taziye dileklerinde bulundu.
Özbek’i Aligor’da binler karşıladı
30 Nisan 2015’te Til Temir bölgesinde girdiği çatışmada yaşamını yitiren YPG savaşçısı Adem Özbek’in (Tajdin Sitemkar) cenazesi, dün getirildiği Amed’den memleketi Urfa’nın Suruç ilçesine doğru yola çıkarıldı. Suruç’un Aligor Mahallesi’nin girişinde on binlerce kişi tarafından karşılanan cenaze, omuzlara alınarak mahallenin çıkışına kadar sloganlar ile taşındı. Cenaze, buradan uzun araç konvoyu ile Suruç Devlet Hastanesi Morgu’na getirilirken, Özbek’in anne, baba ve kardeşleri morgda Özbek’in eline kına yaktı. Artan kınayı dışarda bekleyen gençlerin de ellerine yakan anne, duygulu anlar yaşanmasına yol açtı.
Burada omuzlara alınan cenaze, on binler tarafından Zoncik köyüne doğru yola çıkarıldı. Yürüyüşte KCK, PKK, YPG, YPJ bayraklarının yanı sıra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve yaşamını yitirmiş YPG/YPJ’lilerin posterleri taşındı. “Biji berxwedana YPG/YPJ, “Bijî serok Apo ve “Şehit namirin” sloganlarının atıldığı yürüyüş, 10 kilometre uzaktaki Zoncik köyüne kadar sürdü. Köyde, evinin önüne getirilen Özbek’in cenazesi daha sonra köyün mezarlığına taşındı. Burada kılınan cenaze namazı ardından “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde yapılan saygı duruşu sonrası, Özbek toprağa verildi.
Özbek toprağa verildikten sonra mezar başında konuşan MEYADER Temsilcisi Şükrü Binici, Öcalan başta olmak üzere, aile ve tüm Kürtlere baş sağlığı diledi. Sonrasında konuşan DBP İlçe Eşbaşkanı Mehmet Koşti, “Kürtlere düşmanlık edenler bilsin ki barışta ne kadar ısrarlı isek, değerlerimize el uzatanlara da karşıda savaşta o kadar ısrarlıyız” dedi. Son olarak konuşan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, “Bugünümüzü ve gelecek özgür yarınları onlara borçluyuz. Kobanê, Şengal, Hesekê şehitlerinin sorumlusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’dur” dedi.
Kitle daha sonra kurulan taziye çadırına geçip, taziye dileklerinde bulundu.
YPJ’li Can Kerboran’da toprağa verildi
YPJ savaşçısı Hatice Can’ın (Doza Jiyan) cenazesi ise, binlerce kişi tarafından düzenlenen törenle memleketi Dargeçit’te toprağa verildi.
YPJ savaşçısı Hatice Can’ın cenazesi dün Şenyurt Sınır Kapısı’ndan alınarak Mardin’e getirilip Mardin Kızıltepe Özel İpek Yolu Hastanesi’nde bir gece bekletildi. Bugün sabah saatlerinde MEYA-DER yöneticileri ve ailesi tarafından alınan YPJ savaşçısı Can’ın cenazesi, yüzlerce araçlık konvoy ile Sümer (Deywan) Durağı’nda karşılandı. HDP Mardin milletvekili adayları ve kurum temsilcilerinin katıldığı törende, esnafın da kepenk kapattığı görüldü. Omuzlara alınan YPJ savaşçısı Can’ın cenazesi, “Bijî berxwedana Kobanê”, “Doza Jiyan yaşıyor YPJ savaşıyor”, “Şehid namirin” sloganları eşliğinde Dargeçit Şehitlik Mezarlığı’na getirildi.
Yapılan defin işleminin ardından, “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Törende konuşan HDP Mardin Milletvekili ve Milletvekili Adayı Gülser Yıldırım, onurlu bir yaşam için savaşmak zorunda olan gençlerin yolundan yürümeye devam edeceklerini söyledi. YPJ savaşçısı Can’ın ablası ise, kardeşi için yazdığı şiiri mezarı başında okudu.
Mezara karanfiller konulmasıyla tören sona erdi.
(ekip/aç)

No comments