Breaking News

DAİŞ'in Kobanê'deki silahlarının adresi tespit edildi

Londra merkezli “Conflict Armament Research’’ adlı sivil toplum örgütü uzmanları, Kobanê'ye giderek YPG'nin DAİŞ'in elinden aldığı silahları inceledi. 

Londra merkezli “Conflict Armament Research’’ adlı sivil toplum örgütü uzmanları, Kobanê'ye giderek YPG'nin DAİŞ'in elinden aldığı silahları inceledi.
Uzmanların araştırması "Islamic State weapons in Kobane" başlığı raporlaştırıldı. Rapor, DAİŞ'in başta Sudan olmak üzere çok sayıda ülkeden gelen silah ve cephaneye sahip olduğunu gösteriyor.
Conflict Armament Research, 2011 yılında Birlemiş Milletler'in eski silah uzmanları tarafından kuruldu.
Bu uzmanlar Şubat ayında Kobanê'de bir hafta kalarak incelemelerde bulundu.
Araştırma sonucunda DAİŞ'in 2011'de başlayan çatışmadan sonra 2012-2014 yıllarında üretilmiş Çin, İran, Rus ve Sudan yapımı cephane pazarına eriştiği ortaya çıktı.
Conflict Armament Research raporunda, bu durumun silahların üretimi ve DAİŞ'in eline geçmesi arasında çok hızlı bir dağıtıma işaret ettiğini belirtti.
Kobanê'de ele geçirilen silahlardan çok azının NATO silahı olduğu belirtildi. İncelenen silahların Rusya, Çin ve İran'dan geldikleri kaydediliyor.
İran'dan gelen küçük kalibreli mühimmatlar da incelendi. Bunların çoğunluğunun 2006 yılından önce üretildiği ve Birleşmiş Milletler'in ambargosuna rağmen ihraç edildikleri sanılıyor.
Raporda, özellikle kara borsada artan Sudan rolüne ışık tutuluyor.  Uzmanlar Amerikan M16 silahlarının kopyası olan 5,56 milimetre çapındaki Çin silahlarını Kobanê'de tespit etti.
Seri numaraları kasıtlı olarak silinen bu silahların, Sudan iktidarı tarafından Güney Sudan'da dağıtılan silahlara benzediği kaydediliyor. Ancak Sudan'ın bu olaya doğrudan katıldığına dair kanıt bulunmadığı belirtildi.
1989 yılından beri iktidarda olan ve soykırım yapmakla suçlanan Ömer El Beşir'in yönettiği Sudan, başta AK-47 kalaşnikov silahlara ait mermiler olmak üzere kendi fabrikalarında ürettiği cepheneleri, isteyen herkese satmakla suçlanıyor.
Ömer El Beşir, Türkiye'deki AKP iktidarı ile yakın ilişkileri ile de dikkat çekiyor.
İsrail uçaklarının, özellikle 2012 ve 2014 arasında bir çok kez Sudanlı mühimmat fabrikalarını, Hamas'ı mühimmat sağladığı gerekçesiyle bombaladığı iddia ediliyor.
New York Times gazetesine göre açık ki DAİŞ Doğu Afrika'dan Suriye'ye taşınan silahları elde ediyor.
Avrupa'daki en büyük silah ihracatçısı FN Herstal üretimi yarı otomatik silahlar da DAİŞ'in elinde tespit edildi.  FN Herstal ateşli silah fabrikası Belçika'nin Liege kenti yakınlarında bulunuyor.
Kobanê'de bulunan Belçika yapımı iki silahın 1979 ve 1980 üretimi olduğu ve Libya üzerinden ulaşmış olabileceği ifade ediliyor.
Conflict Armament Research, bir yıldan beridir yöntemli bir şekilde DAİŞ'in elindeki silahlar, araçlar ve ekipman envanterini çıkarıyor.
Silahların çoğunluğu Amerikan silahları olsa da, 6 Ekim 2014'te yayınlanan bir raporda DAİŞ'in gerçekte 21 farklı ülkeden gelen silahlara sahip olduğu ortaya konulmuştu.
New York Times, DAİŞ'in silah envanterinde silah ihracatçısı tüm büyük ülkelerin olduğuna dikkat çekiyor.
Bunlar şöyle özetleniyor: "Rusya ve ABD fişekleri, Belçika veya eski Sovyet bloku ülkeleri, anti-tank füze konusunda Avrupa lideri olan MBDA yapımı anti-tank füzeler."

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.lekolin.com - www.navendalekolin.com - www.lekolin.org - www.lekolin.net – www.lekolin.info


No comments