Breaking News

Ezaz’ın 2 köyü Efrîn Kantonu’na bağlanmak istiyor

HEYAM NEBO/TÎRAST CÛDÎ
EFRÎN – Ezaz’a bağlı Meyase ve Zeniratiyê köyleri sakinleri, köylerinin Efrîn Demokratik Özerklik Yönetimi çatısı altında yer alması ve YPG’nin savunmalarını üstlenmesi talebinde bulundu.
Heleb’in kuzeyinde yer alan Ezaz’a bağlı Meyase ve Zeniratiyê köylüleri, köylerinin Efrîn Demokratik Özerklik Yönetimi çatısı altında yer almasını istedi. Köylüler YPG’den savunmalarını yapmalarını istedi. Bunun üzerine YPG güçleri her iki köy sakinlerine toplantı düzenledi. Toplantıda YPG bölge komutanı Şêro Viyan bir konuşma yaptı. Viyan konuşmasında, köylülerin Efrîn Kantonu Demokratik Özerklik Yönetimi çatısında yer almak istediklerini, kendilerinin de bu talebini olumlu karşıladıklarını kaydetti. Şêro Viyan, köylerin savunma komitesi ve öz savunma güçlerinin oluşturulması gerektiğini, YPG/YPJ güçlerinin yanında yer alıp köylerinin savunmasını yapmaları gerektiğini söyledi. Viyan, YPG’nin tüm gücüyle bölgenin ve halkın savunmasını yapacaklarını dile getirdi.
YPG bölge Komutanı Şêro Viyan’ın yaptığı konuşma ardından tartışmalar yürütüldü, köylüler önerilerini sundu. Yapılan öneriler ışığında iki köy ve Efrîn Kantonu arasında bir yol açılması kararlaştırıldı. Yine her iki köyde komün ve meclis oluşumları kararlaştırıldı.
Köy sakinleri toplantıda her iki köyün Efrîn bölgesindeki köyler gibi olabilmesi için hızlı bir şekilde örgütlendirilmesini talep etti.
Konu üzerine ANHA muhabirleri köyün ileri gelenleri ile konuştu. Meyasa köyü Melesi Şêx Esed Mihemed Dîb, bir süredir zorluk içinde yaşadıklarını belirterek, şunlara dikkat çekti: “Çok fazla zorluklarla yaşadık. Kendi aramızda konuşarak kurtuluşumuzu Efrîn Kantonu Demokratik Özerklik Yönetimi çatışışında yer almayı uygun gördük. Köyümüzde yaşamsal hizmet yok. Kantona bağlı yakın köylerin huzur içerisinde yaşamlarını sürdürdüklerini gördük.”
Elî Henan isimli yurttaş YPG/YPJ güçlerine teşekkürlerini sunarak, onların köylerini koruduklarını,  Katon’la  köyleri arasında bir yol açılmasının, Efrîn Kantonu’na katılmalarının yaşamalarında olumlu etkiler yaratacağını söyledi.
‘Yaşamımızda büyük etkiler yaratacak’
Köylerinin Özerk Yönetime bağlanması ile birlike savunma, hizmet, sağlık ve eğitim alanlarında yaşamlarına büyük etki yaratacağını dile getiren her iki köyün muhtarı Hesen Îbharîm Ferec, “Uzun süredir kantona bağlanmak istiyorduk, ancak bölgenin içinde bulunduğu durum ve yaşanan zorluklar nedeniyle bu talebimiz gerçekleşemiyordu. Köylerimiz ile Şêrawa ilçesi yolunun açılması köylülerin yaşamında büyük etki yaratacaktır” dedi.
Yol bir ay içinde açılacak
Yapılan görüşme ve toplantıların ardından iki köy ile Şêrawa ilçesi arasında bulunan 3 kilometre uzunluğundaki yolu açma çalışmaları başlatılırken, 2.5 milyon Suriye Lirası tutan tadilat masraflarını da YPG üstlendi. Köylülerin de destek vereceği belirtilen çalışmaların bir ay içerisinde tamamlanarak, yolun açılması bekleniyor.
Haleb’in kuzeyinde bulunan Ezaz İlçesi’ne bağlı olan Meyase ve Zeniratiyê köyleri Efrin’in Şêrawa İlçesi sınırında bulunuyor. Güneyinde Şêrawa’ya bağlı Birc Qenas, kuzeyinde yine Şêrawa’ya bağlı Berad ve Soxanekê köyleri, doğusunda ise Nupil kasabası bulunan her iki köylde yaklaşık 250 aile yaşıyor.
ANHA





No comments