Breaking News

Sîpan Hemo: Halep’te İdlib benzeri planlar devrede

NEWROZ OSMAN
HABER MERKEZİ – Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanı Sipan Hemo, Suriye devriminin dış müdahaleler nedeniyle büyük engellerle karşılaşıp içinden çıkılmaz hale geldiğini belirterek “Halep’te de İdlib benzeri bir plan devrede. Ancak Suriye krizinin çözümü kürt davasının çözümüne bağlıdır” dedi.
Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanı Sipan Hemo, Suriye’deki son durum ve Halep’te yaşana  gelişmlereri, yeni kuruluna Devrimciler Ordusu’nu ANHA’ya değerlendirdi.
* Suriye devriminin 5. Yılında bölgede ortaya çıkan gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?Sözlerime başlarken halkımızı ve karanlık işkalci güçlere büyük bir kahramanlıkla karşı koyan güçlerimizi selamlıyorum. Kuşkusuz Ortadoğu’nun içinden geçtiği bu dönem tarihi ve önemli bir dönemdir. Hepimizde biliyoruz ki dış müdahaleler olmadan Suriye’de gözle görülür hiçbir gelişme olmadı. Buda Suriye devriminin gecikmesinin temel nedeni oldu. Yazık ki Suriye devrimi amacıdan saptırılarak, büyük güçlerin ticaret, siyaset ve bölgesel çıkarları için birer araç haline getirildi.
Öte yandan Suriye halkı içerde devrimi yürütecek, ana göre hareket edebilen, halkın iradesini temsil edebilecek ve halkın çıkarlarına göre hareket edebilecek bir güçten yoksun kaldı. 2012 de Suriye’ye müdahale eden güçler krize çözüm bulmak için kendi çıkarlarını esas alarak hareket ettiler. Ne yazık ki o dönem devrimin başarısı, halkın özgürlüğü ve rejimin yıkılması görmezden gelindi. Bütün bu nedenler Suriye de krizin giderek derinleşmesine neden oldu.
* Bu sorunların çözülmesi için bölgesel ve uluslar arası arayışlar nelerdir ve ne düzeydedir?
Son dönemde Suriye krizinin çözümü için bir çok proje ortaya kondu. Şimdi de Cenevre 2’den sonra Cenevre 3 görüşmeleri yapılıyor. Bizim tutumumuz baştan beri bellidir. Şu anda Suriye, istihbarat örgütlerinin cirit attığı bir yer haline gelmiş durumdadır. Bütün güçlerde Suriye de kendi çıkarlarını esas alıyor. Buda krizi derinleştiriyor. Kuşkusuz Suriye devrimi kutsal bir devrimdir. Deraa’a da devrim başladığında biz Kürtler de tutumumuzu belli ettik ve devrimden yana durduk. Devrim sayesinde korku kaleleri yıkıldı ve halkımız Rejime karşı ayaklandı ve kutsal bir devrim gerçekleştirdi.
Eğer Suriye devrimi zamanında başarıya ulaşmış olsaydı, halkın bütün istekleri yerine gelecek ve haklarına kavuşacaktı. Ancak bu yol sürdürülemedi. Bir çok dış güç sistematik bir biçimde devrime müdahale etti. Daha sonra Suriye’nin dostları toplantıları, Cenevre toplantıları ve Kahire toplantılarından söz edilir oldu. Daha sonra Suudi Arabistan ve Suriye konuşulmaya başladı. Madem bu toplantılara ihtiyaç vardı, bu güçler toplantılarını Halep yada Şam da düzenleyebilirdiler. O dönem sorunun içerde çözülmesinin koşulları vardı. İktidar çatışmaları dış güçlerin kendi çıkarlarını esas alması ve Suriye üzerinden hesaplaşmaya girişmesi krizi bu güne getirdi.
* Acaba yeni askeri planlar var mı ve palan kime ait?

Suriye iktidar savaşında bazı güçler vardı. İstihbarat örgütleri üzerinden bu savaş Avrupa İran ve Türkiye arasındaki bir savaşa döndü. Sonuçta İran cepheyi genişletip bölgeyi domine etti. Daha sonra da uluslar arası güçlerle nükleer anlaşma yaptı. Bundan sonra ise İran yavaş yavaş Suriyeden çekilmeye başladı. İdlib ve Halepteki son durum bunu gösteriyor. Bütün hesaplar Suriye halkının kanı üzerinden yapıldı. Buna karşı bizim tutumumuz acıktır. Oda demokratik ve çok kültürlü bir Suriyedir.
* Kriz karşısındaki tutumunuz nedir ve Kürt sorununun Suriye krizinin çözümü içinde rolü nedir?
Tutumumuz demokratik bir Suriye’dir. Bu çerçevede dışarıda Kürt sorununa ve Suriye krizine çözüm bulmak için girişimlerimiz bulunmaktadır. Bundan önceki Cenevre göeğrüşmelerinden kürt sorunun çözümünün Suriye’deki krizin çözümü için önemli bir adım olacağını belirtmiştik. O zaman Kürt sorunu tanımaz ve Cenevre görüşmeleri dışında tutulursa, da çok Cenevre görüşmelerinin olacağını söylemiştik.
* Son dönemde kimi muhalif tugay ve taburlar devrim ordusunu ilan ettiler. YPG komutanlığı olarak onları kutladınız. Size göre bu adımın anlamı nedir?
Devrim Ordusunu ilanın basından öğrendik. YPG olarak bu adımı kutluyoruz. Devrim Ordusunu ilanının çok olumlu bir adım olduğunu ifade ettik. Çok önemli bir dönemde atılan bir adımdır. Geç kalınmış bir adımdır. Suriye halkını onları koruyacak güçlü bir yapıya ihtiyacı bulunmaktadır. Devrim Ordusunun ilan edilmesi Muhalefet için geç kalınmış bir durumdu. Suriye halkının istihbarat örgütlerini eline düşmemesi ve daha büyük bedeller ödememesi için büyük bir adımdır.
* Suriye Krizinin çözümü için ne yapılmalı ve YPG’nin bu konuda rolü nedir?
Suriye krizinin yegane çözüm yolu demokrasidir. Suriye halkları dış müdahaleler olmadan kendi kendine sorunlarını çözebilir. Bu çerçevede güçlerimiz Suriye demokrasisinin gelişmesi için Kobanê Ve Cizir de büyük bir direniş gösteriyor ve zaferler kazanıyor. Bu zaferler sadece Rojava Kürdistanı ile sınırlı değildir. Aynı zamanda Suriye içinde geçerlidir. DAIŞ çeteleri Derazorda yüzlerce Şihetat aşiretinden genci katletti. Heseke’de Kürtler ve Hıristiyanlar aynı şekilde katledildi. Çetelerin vahşiliğine karşı YPG Til Temir ve Xabur köylerinde Arap ve Hıristiyan güçlerle beraber büyük bir direniş gösteriyor. Irak ve Suriye de büyük zaferlere imza attılar.
* Rejim güçlerini Helep’in bir kısmından geri çekilidiği söyleniyor. Bu ne anlama geliyor ve Halep’te yaşayan Kürtlerin durumu ne olacak?
Rejimin Halep’in bazı bölgelerini boşalttığı söyleniyor. Bu boşaltma işi İdlib’de olduğu gibi bir senaryodur. Halep’te çok sayıda Kürt yaşıyor. Özelliklede Şêxmeqsut ve Eşrefiye mahallelerinde. YPG olarak burada bulunan bütün halkların savunmasını yapıyoruz ve bunu yapmaya da devam edeceğiz. Son zamanlarda orada halklarımız arasında bazı karışıklıklar çıkarılmak istendi. Kadın konusu bizim için çok hassas bir konudur. Biz kadınları kutsal görüyoruz onlara karşı asla saygısızlık yapmayız. Sorun sadece bazı kişiler tarafından barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturuldu. Tekrar söylüyoruz. Biz mahallede yada başka bir yerde karışıklık çıkarmak isteyen güçlere karış sonuna kadar direneceğiz.
DAIŞ’e karşı kazanılan büyük zaferde Koalisyon güçlerinin katkılarıda dahil nasil bir düzeyde idi?
Güçlerimiz yerde, koalisyon güçlerini hava desteği ile DAIŞ karşı büyük bir zafer kazandı. Ancak sadece hava desteği yetmiyor. Aynı zamanda yerde de lojistik destek sağlanması gerekiyor.  Ancak bu şekilde DAIŞ’e karşı büyük zaferler kazanılır.
* Bu günlerde Bakur ve Başur sınırı üzerinde çok sayıda sivil yurttaş Türk askerleri tarafından katledildi. Bu nasıl bir siyasettir acaba?
Bakur ve Rojava arasında sivillerin katledildiğine dair haberler alıyoruz. Şimdiye kadar Türkiye sınırı üzerinde herhangi bir saldırı girişimimiz olmamıştır. Bütün sınırı koruyoruz. Aramızda çok uzun bir sınır var. Türkiye Kürt sorunun çözümü için bize yardım etmelidir. Kürt sorunun Suriye de çözülmesi Bakur a çok olumlu bir tesirde bulunacaktır. Bu hassas dönemde bölge boşaltılmak isteniyor. Halkımıza çağrımızdır, hiçbir şart altında yerlerini yurtlarını terk etmesinler. Göç edenler geri gelsin. Gençlere çarımızdır. Gelip YPG ve YPJ saflarında yerlerini alsınlar.
* Son olarak ne söylemek istersiniz?
Zaferi yakalamak için çok önemli bir dönemden geçiyoruz. YPG ve YPJ güçleri kobane ve Cizir de çetelere karşı amansız bir direniş gösteriyor. Önümüzdeki günlerde güçlerimiz çük büyük zaferler kazanacaktır.
(lg)
ANHA

No comments