Breaking News

YPG Kobane Komutanı Mahmud Berxwedan ile Son Durum Üzerine

Kobanê şehir merkezi kurtarıldıktan sonra da operasyonlarınız devam etti. Şu an güney, doğu ve batı cephelerinde son olarak durum ne? 
Mahmud Berxwedan: Kobanê şehir merkezini özgürleştirdikten sonra ikinci bir hamle olarak Kobanê’nin köylerini özgürleştirme operasyonunu başlattık. Bu operasyon hala devam ediyor. Kobanê köylerinin yaklaşık %90-95lik bir kısmı IŞİD çetelerinin elinden geri alındı. Yani yaklaşık olarak 20-25 köy hala IŞİD’in elinde. Batıda Fırat’a ulaştık, bütün köyleri geri aldık. Güneyde Girik köyü, Karakozak Köprüsü taraflarına kadar geldik. Sadece doğu tarafında henüz geri alınmamış Kürt köyleri var. Sadece Kürt köyleri için değil, güneyde Arap köyleri için de operasyonlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Taktiklerimize göre bazı günler duruyoruz, bazı günler yükleniyoruz.
IŞİD bu operasyonlarımızı geri püskürtmek için türlü taktiklere başvurdu Sirrin ve Girik taraflarında, Fırat Nehri üzerinden kayıklarla saldırdılar. Güney cephesinde de birçok saldırıları oldu. Bomba yüklü araçlarla saldırdılar. En son Xanmemed köyünde saldırılar, hemen hemen her gece saldırı düzenliyorlar. Fakat tüm saldırıları püskürttük, onlarca kayıp verdiler. Saldırıyorlar fakat büyük moral kaybına uğradıkları için kısa sürede ya kaçıyorlar ya teslim oluyorlar ya da öldürülüyorlar. Son çatışmalarda bazı IŞİD çetelerini esir aldık.
Kamuoyu Mınbic ve Sırrin’i merak ediyor. Buralarda ne olacak?
Mahmud Berxwedan: Cerablus’a girmemizden korktukları için, Cerablus köprüsünü, en büyük köprü olan Karakozak köprüsünü patlattılar. Bu YPG’den ne kadar korktuklarının ispatı.
Dünya basınında da yer alan bir haber var. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, üç gün önce koalisyonun saldırıları sonucu Kobanê’nin doğusundaki bir köyde 52 sivilin öldüğünü duyurdu. Amerikalı yetkililer bu iddiaları yalanladı, siz YPG komutanı olarak ne diyorsunuz bu konuda?
Mahmud Berxwedan: Koalisyon saldırılarının başladığı ilk günden bugüne kadar herhangi bir yanlış görmedik. Duyarlı bir şekilde hareket ediyorlar sürekli. Zaten keşif uçakları önce kontrol ediyor. Bunun için camilere ve okullara pek saldırı düzenlemiyorlardı. Bahsettiğiniz köyün adı Bîrmehlê, güneyde hala IŞİD’in denetimi altında. Sivillerin öldüğünü duyunca biz de şaşırdık, Kürt köyü ve köyde kimse yok. Ölen sivillerin Arap olduğu söyleniyor. Yani savaş hattındaki bir köyde nasıl oluyor da Arap siviller yaşıyor hala, bu insanı biraz düşündürüyor.
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü köyde hem Arapların hem Kürtlerin yaşadığını söylüyor, doğru değil mi bu?
Mahmud Berxwedan: Arapların sınırındaki bir Kürt köyü. Aldığımız bilgilere göre IŞİD sivillerin o köyden çıkmasına izin vermiyormuş. Uçakların sivilleri hedef almadıklarını biliyorlar, böylece onları kalkan olarak kullanıyorlar. Bu köylüler oraya nasıl gelmişler, neden gelmişler, komplo gibi.
Ne tür bir komplo?

Mahmud Berxwedan: Kesin olarak bildiğimiz bir şey yok. Eğer siviller varsa orada, IŞİD onları kalkan olarak kullanıyor. IŞİD’in elinde koalisyona karşı tek çare olarak sivilleri kullanmak kalmış. Koalisyonun sivilleri öldürdüğüne dair propaganda yapmak istiyorlar. Birçok köy kurtarıldı bugüne kadar, mesela Şêxler köyünde de siviller vardı fakat böyle bir şey yaşanmadı hiç. Tam olarak bilmiyoruz fakat eğer siviller ölmüşse koalisyon saldırısı sonucu bu IŞİD’in bir komplosu olabilir.
YPGNEWS - ypgnews.blogspot.com

No comments