Breaking News

Çeteler İbrahîm peygamberin yerini de yıkmış

KENDAL CUDÎ-WARŞÎN SALIH
GIRÊ SPÎ – İbrahim peygamberin Urfa’dan çıkarken yerleştiği ve cami inşa ettiği Eyn Arus köyündeki türbenin DAIŞ ve El-Nusra çeteleri tarafından yıkıldığı ortaya çıktı.
Toplumsal değerlere saldırıda sınır tanımayan DAIŞ ve El Nusra çetelerinin işgali döneminde Girê Spî’ye bağlı Eyn Arus köyündeki İbrahim peygamere ait olduğu rivayet edilen yeri yıktıkları belirlendi.
Rakka kentine 92 km, Girê Spî’ye ise sadece 3 km mesafede bulunan ve kürt, arap ve ermeni halkının birlikte yaşadığı Eyn Arûs köyü, çok eski ve halk arasında kutsal sayılan yapılara sahip küçük bir köy.
Köyün önemli özelliklerinden biri de farklı inanç ve kültürel yapılar birarada varlığını sürdürbilmesi ve birçok kutsal mekana sahip olmasıdır. Bunlardan biri de, İbrahim peygamberin kaldığı rivayet edilen kutsal mekandır. Kimi tarihçilere ve bölge kültürünün sözlü edebiyatına göre, Hz. İbrahim Nemrud zulmünden kaçıp Urfa’yı terkederken ilk olarak Eyn Arus köyüne gelerek burada bir yapı inşa etmiş.
Bu yer daha sonra halk arasında kutsal görülmüş ve üzerine mescid inşa edilmiş. Bölge halkı her cuma günü burayı ziyaret ederek ibadetini yapıyordu.
Çeteler oraya da saldırdılar
İlkin Nusra çeteleri 19 Mayıs 2013’te Girê Spî bölgesine saldırarak Eyn Arus köyünü de işgal ettiler. Bir süre sonra bazı çete grupları DAIŞ adıyla hareket etmeye başladı.
Birçok bölgede olduğu gibi çeteler bu köyde de talan ve yıkıma, kutsal mekanları yıkmaya başladılar. “Butür şeylerin haram ve günah olduğu” gerkeçesiyle çeteler Hz. İbrahim’in yerini de yıkarak yurttaşların bu bölgeyi ziyaret etmesini yasakladılar.
Halkların kendi inançlarına göre yaşamalarına da müsaade etmeyen çeteler herkesin siyah elbise giymesini de zorunlu kıldı.
Isimlerinin açıklanmasını istemeyen Eyn Arus köyüleri, çete vahşetine ilişkin şöyle konuştu: “bölge DAIŞ işgali altına girince burada tüm yaşam kara renge bür4ündürüldü. Kürt, arap ve ermeniler arasında fark ve ayrım gözettiler. Kutsal yerlerimzi yıktılar ve buraları ziyaret etmemize müsaade etmediler.”
İki yıl sonra zulümden kurtuldular
Eyn Arus köylüleri, 15 Haziran 2015’te Koutan Rubar hamesi çerçevesinde YPG/YPJ güçlerinin bölgeyi çetelerden temizlemesinin ardından rahat bir nefes almaya başladı ve “yaşama geri döndük” dedi.
(aç)
ANHA





No comments