Breaking News

DAIŞ, Halep-Ezaz yolunu kesmek istiyor

NEWROZ OSMAN
HALEP – Son günlerde DAIŞ çeteleri bütün güçleri ile Ezez bölgesini işkal etmeye ve bu şekilde Halep-Ezez yolunu kapatmaya çalışıyor.
DAIŞ çeteleri 30 Mayıs’tan bu yana Ezaz bölgesine yönelik saldırılarını artırmış bulunuyor.
Bu çerçevede iki gün önce Ezaz’ın güneydoğusunda bulunan Soran beldesini işgal eden çeteler bölgede daha fazla yayılmaya çalışıyor.
Bölgeye yönelik yeni bir planın devrede olduğu yorumlarına yol açan bu gelişme ile gözler bir kez daha bu bölgeye çevrilmiş durumda.
159 km kare civarında yüz ölçüme sahip ve 125 köy ile 42 mezranın bulunduğu Azaz bölgesinde, Soran beldesinin DAIŞ çetelerince işgal edilmesinin ardından, Marihê beldesi civarında bulunan Um El-Hoş, Hesacik, El-Hisyê, Xirnata, Qeramil ve Um El-Qura köyleri de ÖSO ve El Nusra ile DAIş çeteleri arasındaki şiddetli çatışmalardan sonra DAIŞ çetesinin eline geçti.
En son 2004’te yapılan nufüs sayımında 251 bin kişini yaşadığı söz konusu bölgeler işkal edildikten sonra köylerinden kaçmak zorunda kalan köylüler ise tarlalarında açtıkları çadır yada barakalarda yaşamaya çalışıyor.
Ezaz bölgesinde “Til Rifeet, Exterîn, Soran, Marih ve Nubol” gibi birçok ilçede ve belde bulunmaktadır. Suriye krizi başlarken Nubol ilçesi rejimin elindeydi. Til Rifeet, Exterîn ve Soran da çetelerin hakimiyetinde bulunuyordu. Öte yandan bölgede sadece Marihê beldesi ÖSO’nun elindeydi. Bu belde de Halep ve Ezez yolu üzerinde bulunduğu için stratejik bir öneme sahiptir.
Siyasi gözlemcilere göre DAIŞ çeteleri Soran ve Marihe beldelerini de ele geçirerek Halep-Ezaz yolunu kontrol altına almak ve muhalif grupların Halep^le bağlantıları kesmek istiyor.
Öte yandan bundan iki hafta önce DAIŞ’ın sözde halifesi Ebukekir El Baxdadi, Halep’in alınması için çetelerine emir vermişti. Bu emirden sonra çeteler Halep’e yönelik saldırılarına ağırlık verdi.
Yine DAIŞ çetelerinin Ezez bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırması ile beraber Rejim güçleride Nubol ve Zehra beldeleri yakınında bulunan Başkoy köyüne doğru çekti. Şu anda DAIŞ saldırılarından en fazla yarar gören gücün rejim olduğu belirtiliyor. Buda kamouyonda Rejim ve DAIŞ işbirliği olarak yorumlanıyor.
(lg)
ANHA

No comments