Breaking News

Grê Spî’nin batısındaki köylüler katliamla karşı karşıya!

KENDAL CÛDÎ
KOBANİ  DAIŞ çeteleri, Girê Spî (Til Ebyad) ile Kobani arasında ki bölgede yaşayan kürtleri zorla evlerinden çıkarırken, çıkanların Kobani’ye gitmelerine izin vereyerek Tedmur ve Dêr Ez-Zor’a sürüyor.
Kobani ve Cizîrkantonlarında YPG/YPJ ve Burkan El-Firat güçlerinin operasyonlarında ağır darbeler alarak hezimete uğrayan DAIŞ çeteleri, yine sivil halkı hedef aldı.
YPG ve Burkan El-Firat güçleri Girê Spî kırsalını çerelerden temizleme operasyonuna başlayınca, çetelerin barbarlığı daha da arttı.
Köylüleri Zorla göçertiyorlar
Çetelerin vahşetinin yaşandığı yerlerden biri de kobani’nin güneydoğusunda yer alan Çixorê, Derbetehtê ve Qulanê köyleri. Arap ve kürtlerin birarada yaşadığı bu köylerde DAIŞ çeteleri, YPG ve Bûrkan El-Firat güçlerine yardım ettikleri bahanesiyle halkı zorla evlerinden çıkarmaya başladı. Göçetmek zorunda bırakılan köylüler Kobani’ye gitmek isteyince yine çetelerin engeliyle karşılaştı. Çeteler halka “siz Tedmur ve Dêr Ez-Zor’a gideceksiniz” dedi.
20 aileyi YPG kurtardı
Zorla evlerinden çıkarılan köylülerden bir kısmı YPG’nin bögedeki köyleri özgürleştirme operasyonları sonucunda savaşçılar tarafından kurtarıldı. Doğu Kobani Mala Gel (Halk Evi) yetkilierinin verikleri bilgilere göre, şu ana kadar 20’den fazla aile kendilerine ulaştı. çete vahşetinden kurtulan köylüler Şêranê, Çelebî, Qazanî, Helincê ve Kazikan köyülerindeki akrabalarının yanına yerleşti.
Kobani’ye gelen Qulanê köyünden Necma Ebdilrezaq, DAIŞ çetelerinin kendilerine 3 gün içinde köyden çıkmalarını istediğini belirterek “YPG’ye yardım ediyorsunuz’ dediler. 3 gün sonra çeteler gelip bizi zorla evlerimizden çıkardılar. Ama Kobani tarafına gelmemize de izin vermediler. Tedmur veya Dêr Ez-Zor’a gitmemizi istediler. Ancak topraklarımızdan uzaklaşmayı kabaul etmedik” dedi.
Köyden çıkarıldıktan sonra birgün aç, susuz bölgedeki köylerden birinde kaldıklarını, daha sonra YPG ve Bûrkan El-Firat savaşçılarının alana ulaşarak kendilerini kurtardığını söyledi.
Ebdilrezaq, “Şimdi Kobani’de ve halkımın arasında yaşadığım için çok mutluyum. Bölgede kalan kürt ve arap halkı biran önce çetelerin vahşetinden kurtulmak istiyordu. Ama fırsat bulup çetelerden kaçamadılar” diyerek halkın zor durumda olduğuna dikkat çekti.
Önce ekinlerimizi yaktılar sonra tehdit ettiler
Coxirê köyünden Mustefa Mihemed de, DAIŞ çetelerinin önce ekili tarlalarını ateie verdiklerini ve ardından “köyden çıkıp Tedmur’a gidin” dediklerini ifade etti.
Mihemed çetelerin tehditlerinin artması üzerine köyden çıkmak zorunda kaldıklarını kaydederek “2 gün boyunca tarlalarda yattık. YPG savaşçıları gelip köyü DAIŞ çetelerinden alınca bizi de Kobani’ye geçirdiler. Artık çetelerden kurtulduk. YPG savaşçıları yetişmöeseydi, DAIŞ çeteleri katliam gerçekleştirecekti” dedi.
(aç)
ANHA

No comments