Breaking News

Katliam Şehitlerinin uğurlanması için aralıksız çalıştılar

 WARŞÎN SALIH
KOBANÊ – Kobani Şehit Aileleri Kurumu, çetelerin barbar saldırısı sonucu katliamda hayatını yitirenlerin kimliklerinin tespit edilebilmesi, cenazelerin yıkanma ve defin işlemlerinin yapılabilmesi için 3 gündür aralıksız çalışıldığını ifade etti.
DAIŞ çetelerinin 25 Haziran’da Kobani’ye saldırarak gerçekleştirdiği katliamdan sonra, tüm kurumlar aktif bir şekilde çalışma yürütüyor. En çok çalışma yürüten ve ailelere yardımcı olan kurumların başında ise Şehit Aileleri Kurumu geliyor.
25 kişinden oluşan kurum üyeleri hiç aralıksız, yaşamını yitirenlerin kimliğini tespit edebilmek için ve defin işlemleri için çalışma yürüttüler.  yaşamını yitirenlerin kimlik tespiti ve defin işlemlerinde yer alan Şehit Aileleri Kurumundan İbrahim Muslim, çetelerin barbar saldırılarından sonra yaşamını yitirenlerin gömülmesi için çok büyük çaba gösterdiklerini fakat saldırıdan dolayı rahat ve güvenli bir şekilde çalışma yütütemediklerini ifade etti.
Muslim bir ekiplerinin cenazeleri yıkama, bir ekiplerinin kimlik tespiti, bir ekiplerinin de defin işlemleriyle görevlendirildiğini dile getirdi.
Îbrahîm Muslim ancak olayın 2. günü cenazelere ulaşabiliğini ifade ederek konuşmasına şöyle  devam ett: ” O gün yaşamını yitiren 75 kişinin cenazelerine ulaşıp, cenazeleri yıkayarak isimlerini yazdık.  Kimikleri üzerinde bulunan veya aileleri orada olanların sicillerini tespit edebildik. Kimlikleri üzerinde olmayan ve tanınmayan kurbanların fotograflarını çekerek her yaşamını yitirenin tanınmasını sağladık.
Sıcaklardan Dolayı Cenazeleri Erken Toprağa Verdik’
Muslim, havaların çok sıcak olduğunu ve morg olmadığından cenazeleri gömmek için hızlı davrandıklarını dile getirerek şöyle devam etti: “Dün 122 şehit geldi onları temizledik ve fotoğraflarını çektik, mezar taşlarına da numaralandırma yaptık. Aileleri geldiğinde bu fotoğrafları gösteriyorduk.  Berxbotan’da yaşamını yitiren 26 kişinin defin işlemlerini köylüler yapmışlar. Helince köyünde de 62 kişinin cenazesi köylüler tarafından gömüldü.”
Tarihi Kobani direnişinde yaşamını yitiren Kobanililer için kentin batısında kurulan mezarlığın isminin bu katliam ardından değiştirildiğini  belirten Muslim, “adını Katliam Şehitleri Mezarlığı koyduk” dedi.
Muslim, kent merkezinde katledilenler arasında biri 7 aylık, biri 10 yaşında, diğerleri de 12-13 yaşlarında 4 çocuk bulunduğunu, Berxbotan köyünde ise ağırlıkta kadın ve çocukların kafalarının kesildiğini ve çoğunlukla kadın ve yaşlı insanların vahşice katledildiklerini söyleyerek çete vahşetinin boyutlarını gözler önüne serdi.
(rb/aç)
ANHA

No comments