Breaking News

Kobani Yönetimi: Katliam araştırılılıp soruşturulacak

KOBANÊ – Kobani Kanton Yönetimi, DAIŞ çetelerinin gerçekleştirdiği katliama ilişkin inceleme başlattıklarını ve hesap sorulacağını bildirdi. BM ve uluslarası kurumları da olayı incelemeye çağıran yönetim, bu katliamın “kürt halkına ve insanlığa karşı jenosid” olarak tanınmasını istedi.
Kobani kanton yönetimi, 25 haziran’da DAIŞ çeteleri ve destekçilerince gerçekleştirilen katliama ilişkin basına bir açıklama yaptı.
Basın açıklamasında Yürütme Meclisi Başkan Yadımcısı Xalid Berkel, Savunma Konseyi Başkanı İsmet Şêx Hesen, Sağlık Konseyi Başkanı Welat Kobani ve onlarca konsey üyesi hazır bulundu.
Hükümet adına hazırlanan açıklama, Dengê Kobanê FM Radyosu yöneticilerinden Dilîşan Îbiş tarafından kürtçe okundu.
‘Bazı güçler çetelere yardım etmiş’
25 haziran Perşembe günü sabah saat 05.00’da DAIŞ çetelerinin Kobani’ye barbarca saldırdığını ve bazı güçlerin çetelere yardımcı olduğunu belirten Dilîşan Îbiş’in okuduğu açıklamada;  “Türk devletinin izinde yürüyen Suriye Ulusal Koalisyonu ve Türk hükümeti gibi ona destek olan güçler, açıklama ve basın yoluyla bu katliamdaki paylarını gizleme gayretine gimişlerdir. Oysa bu katliamın zemini bu kesimler tarafından hazrılanmıştı. Bu karanlık güçler, Girê Spî zaferini ve Cizîr ile Kobani kantonlarının birleşmesini etkisiz kılmak, Komutan Rubar Hamlesinin ilerleyişini boşa çıkarmak istiyorlardı” denildi.
‘Demokraik Ulus’un önü alınmak isteniyor’
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Bu katliamda askeri amaçlardan ziyade siyasi ve toplumsal amaçlar ve sonuçları hesaplanmıştır. Öncelikle kürt, arap, asuri-süryani halklarını birbirine kırdırmak suretiyle halkların kardeşliği, Demokratik Ulus ve demokratik Suriye’nin önü alınmak istenmiştir. Herkesin iyi bilmesi gerekir ki, biz tüm halklarla barış ve kardeşlik içinde birlikte yaşamaktan yanayız. Hiç kimseye ve hiçbir komşumuza yönelik saldırgan ve tehdit gücü değiliz. Ancak nereden ve kimden gelirse gelsin, her türlü saldırıya karşı halkımızı, yurdumuzu ve değerlerimizi savunacağımız da bilimelidir”.
‘233 şehîd, 273 yaralımız var’
Katlimadaki şehit ve yaralı sayısına ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, şu detaylar verildi: “bu katliamda çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere toplam 233 yurttaşmız şehîd düşmüş, 273 kişi de yaralanmıştır. Şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyor, şehit ailelerimize ve Kürdistan halkına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Halkımıza, şehitlerimizin intikamını alacağımızın sözünü veriyoruz. Bedeli ne olursa olsun, tek bir kürt kızı ve oğlu kalsa bile Demokratik bir Suriye ve demokratik-özerk bir Kürdistan yolundaki mücademizi başarıya ulaştıracağız.”
Duyarlılık çağrısı
Dilîşan’ın okuduğu açıklamada “Rojava halkına da sorumluluklarını gereğini yerine getirme çağrısında bulunularak “halkımız tüm tehlike ve saldırılara karşı çok duyarlı olmalıdır. Eğer kuşkulu bir durum görülür veya hissedilirse, hemen asayiş güçleri ve ilgili erler haberdar edilmelidir. Kadınlar ve gençler de sorumluluklarının gerektirdiği gibi davranarak Asayîş ve YPG-YPJ güçlerine katılmalıdır. Köylerden mahalle ve kentlerimize kadar halkımız aktif katılımla toplumsal savunma gücünü katbekat güçlendirmelidir” denildi.
‘olay araştırılıp soruşturulacak’
Açıklamada Kanton yönetiminin tüm kurum ve kuruluşlarıyla bu katliamı araştırıp soruşturacağı belirtilerek şöyle denildi: “eksiklik ve yetersizlik yaşanan hususları, yerleri tespit edip gereken hesabı soracağız. Araştırma ve soruşturmanın sonuçlarını da halkımızla paylaşacağız. Bu katliamın arkasında olanlardan da en sert şekilde hesap soracağız. Özgürlük irademiz asla geri adım atmayacaktır.”
‘BM katliamı sorşturmalı’
Kanton yönetimi yaptığı açıklamada başta Birleşmiiş Milletler (BM) olmak üzere tüm uluslararası insani kurum ve örgütlere de çağrıda bulunarak “bu örgüt ve kuruluşların da sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bunun için bir inceleme komisyonu oluşturup bu vahşi katliamı soruşturmak üzere Kobani’ye göndermelidir. Bu katliamı da “kürt halkına ve insanlığa karşı jenosid” olarak tanımalıdır. Bu çağrımız, tüm Kürdistanî güçler, örgüt ve kurumlar için de geçerlidir” dedi.
Açıklama sonunda birkez daha şehit aileleri ve Kürdistan halkına başsağlığı yaralılara acil şifalar dileğinde bulunuldu.
(ekip/aç)
ANHA

No comments