Breaking News

Kürt ve Arap yurttaşlardan iddialara yanıt

KENDAL CÛDÎ
KOBANİ – DAIŞ çetelerinden özgürleştirilen yerlerde yaşayan Arap ve Kürt yurttaşlar , “YPG bölge halkına baskı uyguluyor” yönlü iddiaları yalanlayarak, bu haberlerin halkları birbirine düşürmek için bazı çevrelerce kasıtlı olarak yayıldığını belirtti.
YPG’nin, Cizir Bölgesi’ndeki Kızwan dağı ile çevresini DAIŞ çetelerinden temizlemesi ve çetelerin işkal ettiği bölgelerde büyük zaferler kazanmasından sonra, DAIŞ destekçisi oldukları ortaya çıkan bazı guruplar ile basın yayın kuruluşları bir süredir, YPG’yi karalayan haberler yayınlıyor. Söz konusu haber ve açıklamalarda “YPG’nin bölgeyi işgal ettiği ve buradaki halka baskı uyguladığı” yönünde haberler yayılıyor.
Bu yerinde değerlendirme ve açığa çıkarmak için Kobanê Kantonu Demokratik Özerk Yönetiminden bir heyet, Fırat Nehrinin batısında bulunan Arap köylerine giderek burada incelemelerde bulundu. Dış İlişkiler Komitesi üyeleri ve bölgedeki aşiret ileri gelenlerinden oluşan heyet söz konusu köylerden Qinayê’de yurttaşların sorunlarını dinledi.
Köy okulunda öğretmenlerinde katıldığı toplantıda bölgedeki son durum hakkında yurttaşlardan bilgi alan heyet üyeleri yurttaşları dinledi.
Heyette yer alan bölge ileri gelenlerinden Omer Eluş, söz konusu iddiaları hatırlatarak buraya öne sürülen şeyleri yerinde görmek için geldiklerini söyledi.
Köy öğretmeni İbrahim Xelewi de öğretmenler adına söz aldı. Söz konusu haberlerin yeni olmadığını belirten Xelewi Rojava Kürdistan devriminin başlamasından şimdiye kadar bazı çevrelerin hep böyle haberler yaydığını belirtti. Bölgede herhangi bir baskı ve ayrımcılığın söz konusu olmadığını dile getiren Xelewi, köyde 400 Arap ve Kürt öğrenciye hem Arapça ve hem Kürtçe eğitim verdiklerini söyledi.
Toplantıdan sonra köyde gezip yurttaşlarla sohbet eden heyet üyeleri köylülerden YPG ile olan ilişkileri hakkında bilgi aldı.
Xalid Qasim isimli yurttaş iddiaları kesin bir dille red ederken, inanmayanların gelip köyde beraber nasıl kardeşçe yaşadıklarını görebileceğini söyledi.
Heyet üyeleri ayrıca bölge çetelerden temizlendikten hemen sonra burada bulunan yurttaşlara hem insani hem de tıbbi yardım ulaştırmak için bölge de açılan Heyva Sor a Kurd İnsani Yardım kuruluşunun merkezi ziyaret edildi. Kurum üyesi eczacı Ridwan Mihemed, burada yurttaşların sağlık ve diğer ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.
Qinayê köyünden ayrılan heyet daha sonra Girî Ebrê ve Zerkotekê köylerine giderek buradaki yurttaşlarla da bir araya geldi. Düzenlenen toplantılarda konuşan heyet üyesi Omer Eloş, Burkan El Fırat ve YPG savaşçılarının kazandığı zaferlerden sonra Suriye Ulusal Koalisyonu başta olmak üzere kimi çevrelerin bilinçli bir şekilde bazı iddialar ortaya attığını söyledi. Yapılan toplantının Arap ve Kürt halkının beraber yaşadığının kanıtı olduğunu belirten Eloş, YPG ile Burkan El Fırat’ın Kürt ve Arap halklarını koruduğunu gördüklerini söyledi.
Köy ileri gelenlerinden Mehemed İbrahim ise YPG ve Burkan El Fırat savaşçılarının rollerine değindiği konuşmasında Kürt ve Arap halklarının beraber yaşadıklarını ve hiç kimsenin bunun önünde engel olamayacağını söyledi. İddiaları yalanlan İbrahim, kendi köylerinde özgürce yaşadıklarını ve uş ana kadarda hiç kimsenin gelip kendilerine burayı terk etmeleri yönünde bir telkinde bulunmadığını söyledi.
Toplantıdan sonra heyet üyeleri yurttaşlarla beraber Fırat Nehri kenarındaki YPG ve Burkan El Fırat mevzilerini ziyaret etti.
(lg)
ANHA

No comments