Breaking News

Hesekê Halkların Kardeşliği Meclisi üyesinden birlik çağrısı

DILŞAD CÛDÎ – HOGIR NECAR
HESEKÊ – Halkların Kardeşliği Meclisi üyesi Fewaz El-Zobei, DAIŞ çetelerinin saldırılarının amacı halkların kardeşliğini ve ortak yaşamı ortadan kaldırılmaya yönelik olduğunu ifade ederek, kentin doğusunda yer alan Ezizi’ye mahallesinin özgürleştirilmesiyle birlikte saldırılar karşısında bir savunma hattının oluşturulduğunu ifade ederek, kentte yaşayan tüm halklara birik çağrısında bulundu.
Hesekê Halkların Kardeşliği Meclisi üyesi Fewaz El-Zobei DAIŞ çetelerinin Hesekê’deki saldırılarının amacının kentin ele geçirilme çabaları ve halkların kardeşliğine yönelik olduğunu ifade ederek, ANHA’nın sorularını yanıtladı.
*Çeteler neden bu süreçte Hesekê’ye saldırdılar?
DAIŞ çeteleri ve bazı guruplar bir süre önce kente saldırı düzenlediler, amaçları var olan huzuru ve halklar arasındaki dengeyi yok etmeye yönelikti. Fakat çeteler tüm saldırılarında her seferinde YPG’nin direnişiyle karşılaştılar. YPG’nin direnişi ve halklar arasındaki güçlü ortaklık sayesinde DAIŞ çetelerinin saldırıları boşa çıktı.
YPG güçlerinin eşsiz direnişi sayesinde çetelerin saldırısı tekrardan boşa çıkacaktır. YPG/YPJ güçlerinin oluşturdukları savunma hattı ve özellikle Ezizi’ye mahallesini ve köyleri alarak bizde ve halkta oluşturdukları büyük moral sayesinde başarı bizim payımıza düşecektir.
*Çeteler neden bu kez kentin güneyinde hızlı bir şekilde geliştiler?
Suriye ordusu zayıf olduğundan ve ulusal ruh, irade onlarda kalmadığı için. Bu durum pratikte de görülüyor, Suriye ordusu sadece Hesekê de değil, Suriye’nin genelinde yaşanan bir durumdur. Hesekê’ye yapılan son saldırılarda Suriye ordusun durumu görüldü. Özgür irade ve savunma ruhu onlarda yoktu. YPG güçlerinde özgür irade ve savunma ruhu olduğu için geniş bir alanı çetelerden özgürleştirdiler. Bu yüzden de halkımızın YPG güçlerine karşı güveni gelişti. Suriye rejim güçleri çetelerin saldırıları karşısında cevap olamıyorlardı, ağır silahları ve sayıları olmasına rağmen sadece merkezlerini savunuyorlardı.
*Sizin görüşlerinize göre Hesekê saldırısında DAIŞ’e kim destek sunuyordu?
Sorunuza cevap vermeden önce,  Kobanê ve Girê Spi’yi hatırlatmak istiyorum, neden her iki yere saldırı aynı zamana denk geldi? Hesekê saldırısı başladığı an Türkiye devleti Kobanê’ye ve Gire Spi’ye yapılan saldırılarda DAIŞ çetelerine destek verdi. Buda şunu ispat ediyor ki, Türk devleti ve bazı devletler bu saldırılarda DAIŞ çetelerini destekliyor. Bölgede yaşayan halka karşı bir karşıtlıkları olduğu için bu çetelere destek veriyorlar. Bunlar bölgede yaşayan halkların kendi kendilerini yönetmelerini istemiyorlar. Türk devletinin sınır kapısını çetelere açması onları desteklediğini ispatlıyor.
*Halk yönetimini kendiniz için ve Hesekê’nin güneyinden göç eden ve Kürt mahallelerine sığınan insanlara desteğini nasıl görüyorsunuz?
Kentin kuzeyindeki yurttaşların, Hesekê’nin güneyinden göç eden kardeşlerine yardım etmeleri yeni bir durum değil. Sizinde bildiğiniz gibi Cizîr, Suriye halkları için güvenlikli bir bölge durumundadır. Güney mahallesinde yaşayan halkın desteği, tüm halklar arasındaki kardeşliği ispatlıyor. Kentte, halklar arasındaki ilişkiler tarihe dayanmaktadır, halklar arasında bir birini destekleme tüm düşmanlara karşı siz ne yaparsanız yapın kaybeden siz olursunuz mesajını vermektedir.
Burada Demokratik Özerklik yönetiminin rolünü unutmamak gerekiyor. Demokratik özerklik yönetimi tüm göç edenlere yer açarak çadırlar kurarak her türlü ihtiyaçlarını gidererek destek oldular. Demokratik özerklik yönetimi tüm halkların sistemi olduğunu ispatladı ve buradan teşekkürlerimi sunuyor, başarılar diliyorum.
*Bazı çevreler, ‘YPG güçlerinin yurttaşları göçe zorladıklarını ve evlerine dönmelerine izin vermediklerini’ iddia ediyorlar. Bu konu hakkında siz ne diyorsunuz?
YPG güçlerini olduklarından farklı göstermek için çok çabaladılar. Bu tür şeyleri duyduğumuzda bizde araştırdık, halkın arasında gezdik, yine YPG/YPJ güçlerini ve komutanlarını da gördük, ama iddia edilen bu tür şeyleri gerçekten görmedik. Bu olayın gerçeği şöyle; çeteler bölgeye çok sayıda mayın yerleştirmişler ve çetelerin cenazeleri alana dağılmıştı. YPG güçleri de halkın güvenliği için onlara çağrı yaparak bölge tamamen temizlendikten sonra gelin dedi. Bölge halkıda bu çağrı üzerine beklediler. Gerçekleri görmek isteyen kesimler gidip bölgeyi ziyaret edebilirler.
Tüm halkımız bilmelidir ki kimi çevreler bölgede halklar arsına çelişki yaratmak için bu tür asılsız iddialar öne sürmektedir. İddia edilen şeyler gerçeği ifade etmiyor. Hesekê’den öncede aynı asılsız iddiaları Gire Spi, Serikaniyê Kobanê ve diğer bölgelerde de öne sürmüşlerdi. Herkes bugün çok iyi biliyor ve görüyor, Türkiye devleti ve ortakları bu iddiaları ortaya atıyor.
*Halkların kardeşliği ve meclisi üyesi olarak bu olaylarda siz ne yaptınız ve rolünüz neydi?
Halkların kardeşliği meclisi olarak 24 Haziran’da çetelerin geliştirdiği saldırılardan bu yana halkımızın rahat etmesi için çalışmalar yürüttük. Göçmenlere yer bulmak için çalışmalar yürüttük. Kent yönetimi ve sivil komitelerle görüşmeler gerçekleştirdik. Halklar arasında karışıklık ve çelişki çıkmasını engelledik. En önemlisi de halklar arasında var olan düzeni ve ortak yaşamı korumaya çalıştık.
Diğer taraftan da halkın YPG ve Asayiş güçlerine güvenebilmeleri için bir çok görüşme gerçekleştirdik. Çünkü YPG ve Asayiş güçlerinin bölgedeki halkların güvenliğini sağlayabilmeleri için bu güven şartı.
Konuşmamın sonunda YPG/YPJ savaşçılarına en içten selamlarımı iletiyorum. Hesekê’deki tüm halklara çağrı yapıyorum güçlerini birleştirerek düşmanları karşısında dirensinler. Birlik olup, kenti savunan YPG ve Asayiş güçleri etrafında kenetlenin. Yine bu süreçte halkımız sorumluluk ruhuyla yaklaşarak kenti korumak için ne gerekiyorsa onu yapsınlar.
(ad)
ANHA

No comments