Breaking News

HPG KDP’den açıklama bekliyor

ŞENGAL – HPG Şengal Komutanlığı, Temmuz’da Gabara köyünde yaşanan çatışmada 3 gerillanın komplo sonucu yitirdiğini kaydetti. Komutanlık, özellikle KDP’den ve buradaki sorumlu cemaatlerden acilen bir izah beklediklerini söyledi.
HPG Şengal Komutanlığı, Gabara köyünde 3 gerillanın komployla yaşamını yitirdiği çatışmaya ilişkin bir açıklama yaptı. HPG, 12 Temmuz’da Gabara köyünde yaşanan çatışmaya ilişkin kamuoyuna parça parça bazı açıklamalar yaptığını belirterek, “İlk açıklamamızda Serdem Kobani (Mustafa Bozan Ferdi-Savaşçı) arkadaşımızın şehit ve iki arkadaşımızın da birliklerinden koptuğunu ve kendilerinden haber alınmadığı bilgisini paylaşmıştık. Kendileriyle irtibatımız kesilen Çiya Agiri (Mehmet Koç-HPG Şengal Cephe Komutanlarından) ve Yılmaz Cilo (Maruf Yardımcı- Bölük Komutanı) arkadaşlarımız da maalesef şehit düşmüşlerdir. Bu olayda komplo ihtimali çok yüksek olduğundan dolayı, bir açıklama yapma ve muhataplarımızdan da acilen bir izahın yapılması ihtiyacından dolayı olayın gelişimi hakkında halkımızı ve tüm kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacını duyuyoruz” dedi.
Komutanlık açıklamasında devamla, “Olaydan bir gün önce Gabara köyünden geçecek olan bir grubumuz, herhangi bir yanlışlık olmaması için, burada bulunan cemaati bilgilendirdi. Çünkü bu olaydan önce de burada hareket halinde olan güçlerimize buradaki cemaatler tarafından iki sefer ateş açılmıştı. Kendilerinden bunun sebebini sorduğumuzda, arkadaşlarımızı tanımadıklarını ve yanlışlıkla ateş açtıklarını söylemişlerdi. Bundan dolayı tekrardan bir yanlışlık olmaması için, hareket edilmeden önce buradaki cemaat bilgilendirildi ve harekat güzergahı ve zamanı hakkında kendilerine bilgi verildi. Gerilla güçlerimiz de, DAIŞ çeteleri karşısında sözde mevzi tutmuş bu cemaatlere güvenerek sabaha doğru köyden geçmek istedi. Köyün içinde herhangi bir çatışma yaşanmadan grup köyü geçiyor. Köyün çıkışında çıplak bir boğazda arkadaşlarımız pusuya düşürülüyor. İlk atışta bir arkadaşımız şehit edilmesine rağmen arkadaşlarımız yine bir yanlışlık yapılmış olabilir ihtimaline karşın burada ateş açan insanlara seslenmiş ve kendilerinin gerilla olduğunu ve ateş açmamalarını söylemişlerdir. Çeteler tekbir getirdikten sonra arkadaşlarımız bunların çete olduğunu anlamış ve bu grubu vurmaya başlamışlar ve pusu grubundan bazı çeteler vurulup öldürmüşlerdir. Arkadaşlar bu sefer de köy tarafına geri dönüp sürekli cemaat tarafından nöbeti tutulan kubbe tarafına gelerek cemaatlerden durumu öğrenmek istemişlerdir. Buraya gelmek isteyen iki arkadaşımız köyün içine geldiğinde silah sesleri geliyor ve çatışma yaşanıyor. Pusuya düşen grup ise çatışma pozisyonuna yatıyor. Köyün hemen alt tarafındaki tepelerin de çeteler tarafından tutulduğu görülünce bu pusunun kapsamlı olduğu ve tüm grubu imha etmeye yönelik bir çember olduğu anlaşılmıştır. Pusuya düşen yoldaşlarımızın, karargahımızı bilgilendirmesi üzerine acilen olay yerine takviye güç gönderilmiş ve köyün içinde bulunan çetelerin etrafı tutulmuştur. Burada dört saate yakın çatışma yaşandıktan sonra peşmerge güçleri ve bazı cemaatler de gelip çetelere karşı arkadaşlarla birlikte çatışmaya girdiler. Ondan sonra da çetelerin bir zırhlı aracına ve iki noktasına karşı da koalisyon güçleri tarafında hava saldırısı yapılmıştır. Yedi saatlik bir çatışmadan sonra köydeki tüm çeteler imha edilmiş ve köy tekrardan kontrol altına alınmıştır” ifadelerine yer verildi.
Cevaplanması gereken sorular
“Şengal’de bulunan KDP sorumlusu alelacele televizyonlara bir açıklama yaparak Gabara köyünün peşmergeler tarafından özgürleştirildiğini, çatışmalarda 30 çetenin öldürüldüğünü söyleyerek çatışmaya sahip çıkmış ve gerilla güçlerimizden tek bir kelime bahsetmemişlerdir. Halbuki peşmergenin olay yerine geldiği zaman, saat 9.00’dur, çatışmanın başladığı saat ise 4.40’tır” diyen HPG, bu olayın aydınlatılması için bazı sorulara muhataplarının cevap verilmesi gerektiğini kaydetti:
“Arkadaşlarımızın “biz falan saatte buradan geçeceğiz” dedikleri yerde çetelerin gelip pusu atması tesadüf müdür?
Pusu 4.40’ta başlamasına rağmen saat 5.15’e kadar kubbe tarafında halen cemaatin üyeleri vardı. Bunlar neden çatışmaya müdahale etmediler ve neden arkadaşlara yardım etmediler. Pusuya düşülen yer ile kubbe arasındaki mesafe sadece bir kaç yüz metrelik bir mesafedir. Çıplak gözle bile kimin kim olduğu rahatça anlaşılabilir bir mesafedir.
Köye geri dönen iki arkadaşımızın çatışmaya girdiği yer kubbeye yakın bir yerdir. Ve her iki arkadaşımız da ön taraftan mermi yemişlerdir yani kubbe tarafından kendilerine ateş açılmıştır. Bu çatışmanın yaşandığı saatte kubbe halen cemaatin elinde olduğuna göre arkadaşlarımıza ateş açanlar kimlerdir.
Sürekli sabit tutulan tepe o sabah neden boştu. Eğer cemaatler daha önceden çeteleri fark edip geri çekilmişse, neden arkadaşlarımıza haber verilmedi. Eğer cemaatler tarafından köy boşaltıldıysa neden bize bilgi verilmedi. Çünkü sabah oradan geçeceğimizi kendilerine söylemiştik.”
‘KDP ve buradaki sorumlu cemaatlerden izah bekliyoruz’
HPG Şengal Komutanlığı, soruların cevabının kendilerince net olduğunu, özellikle KDP’den ve buradaki sorumlu cemaatlerden acilen bir izah beklediklerini söyledi. Komutanlık açıklaması şu ifadelerle son buldu:
“3 arkadaşımızın şehit, 2 arkadaşımızın yaralandığı bu olayın, direk KDP merkezi tarafından bilinçli bir şekilde planlandığını söylemek istemiyoruz. Fakat burada görev yapan cemaatler direk KDP’ye bağlı cemaatlerdir. Kendileri tarafından bu cemaatlere silah verilmiş, maaşa bağlanmış ve peşmergeliğe kaydedilmişlerdir.
Biz kendi tarafımızdan bu olayı soruşturuyoruz ve ulaştığımız somut bazı sonuçlar da var. Fakat KDP tarafından da acilen bir izahın yapılmasını beklemekteyiz ve burada görev yapan cemaatleri getirip güçlerimizin ve halkımızın ikna olacağı bir soruşturmaya tabi tutmalıdır. Ortak bir komisyon kurup olayı soruşturarak sorumlularından hesap sormaya hazır olduğunu açıklamalarını bekliyoruz. Ortak soruşturmaya gelinmez ve gerekli izahın yapılmaması durumunda bu olaydan KDP’nin sorumlu tutulacağı açıktır. Bu yüzden eğer gerçekten planlı bir art niyet yoksa ve bu olayı tertipleyenler DAIŞ ajanı bir çete grubu ise KDP’nin bu konunun açığa çıkarılması için gereken tüm kolaylığı göstermesi ve katılımı yapması gerekmektedir. Bu hassas dönemde bu olayın açığa çıkarılmasının ve netleştirilmesinin tüm taraflar için iyi olacağı açıktır. Bu yüzden ilgili olan herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz.
  1. fermanın yıldönümüne yaklaştığımız bugünlerde tüm Êzîdî halkımız, Kürt güçlerinden Şengal’in kurtarılmasını beklerken bu tür komplo ve tezgahların düzenlenmesini kabul etmeyeceğimizi ve bunu açık bir düşmanlık sayacağımızı ilan ediyoruz.”

1 comment:

  1. KDP OLDU OLALI ÖNDER APOYA DÜŞMANDIR BARZANİ KADAR ÇAKAL Bİ ADAM DAHA GÖRMEDİM DİYEBİLİRİM

    ReplyDelete