Breaking News

IŞİD’den Erbil ve Duhok’a radyo yayını

IŞİD’in 6 aydır Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil ile Duhok kentinde radyo yayını yaptığı ve yayının hala engellenemediği bildirildi.

IŞİD Haziran 2014’te Musul’u işgal ettikten sonra kentteki Reşid Radyosu’nu ele geçirerek cihad yayını yapmaya başlamıştı. 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul İl Başkanlığı’ndan bir yetkili, IŞİD’in özel yayın yapan Reşid Radyosu’nun tüm techizatlarını kullandığını belirtti. Yetkili, “Örgüt radyonun mevcut antenlerinin (burç) yanısıra frekanslarını güçlendirmek için Musul’un doğusunda yer alan Gogcelil bölgesine yeni alıcılar yerleştirdi” dedi.

Duhok Basın Yayın Kurumu Müdürü Wasfi Rıdeni ise, bir radyonun normal şartlarda 500 vat frekansla yayın yaptığını ancak IŞİD’in bölgede bin vat frekansla yayıncılık yaptığını ifade etti. Wasfi Rıdeni, “Konuyu Mart ayında resmi bir yazıyla Kürdistan Bölgesi Basın Yayın Genel Müdürlüğü’ne bildirdik ancak herhangi bir geri dönüş olmadı” dedi.

Kürdistan Bölgesi Basın Yayın Genel Müdürü Halgurd Cundiyani, sözkonusu radyonun yayınını durdurmak için Kültür Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan oluşan bir heyet belirlendiğini ifada etti.

Uzmanlar ise, Duhok’ta bulunan Zawa Dağı’nd ve Erbil yakınındaki Musul’un Mahmur ilçeside aynı frekansta yayın yapan iki istasyon (verici) yerliştirilerek IŞİD radyosunun yayınının engellenebileceği söylüyor.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu’ndan bir yetkili, hükümetin koalisyon güçlerinden Musul’daki IŞİD radyosunun bulunduğu binayı hedef almasını talep ettiğini ancak, henüz bir sonuç alınamadığı belirtti.

IŞİD sözkonusu radyoda Kürtçe, Arapça, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapıyor. Radyoda cihadı anlatan ilahiler ağırlıkları olmak üzere işgal altındaki bölgelerden insanların görüşleri sık sık yayınlanıyor. IŞİD, Haziran 2014’ten beri Musul, Enbar ve Selahaddin vilayetlerini işgal altında tutuyor.

Nerinaazad


No comments