Breaking News

IŞİD'in elinden kaçan 34 Ezidinin özgürlük Belgeseli

IŞİD’in esareti altından kaçan 34 Ezidi rehinenin özgürlüğe kavuştukları an Kanal 4 belgesel ekibi tarafından görüntülendi. Belgeselde, IŞİD terör örgütünün esir aldığı çocuk ve kadınların özgürlüklerine yolculukları an be an izlendi.

Sekiz ay boyunca IŞİD teröristlerinin elinde esir tutulan grup güvenli bölgeye ulaşana kadar Suriye ve Irak içinde iki gün boyunca yürümek zorunda kalmışlar. Kurtarılanların çoğu IŞİD teröristlerinin şiddet ve zulmüne maruz kaldıklarını belirtiyorlar.

'Kürt Direnç Ağı' adı verilen bir birim tarafından gerçekleştirilen kurtarma operasyonunu yerel bir avukat olan Halil el Daxi organize ediyor.

Belgesel ekibinin yöneticisi Watts, kurtarılanların IŞİD teröristleri tarafından ‘alt tabaka insan’ olarak muamele gören ve ‘şeytana taptıklarına’ inanılan Ezidiler olduğunu ifade ediyor.

Terör örgütü vahşileri Ezidi kız ve kadınlarını sistematik olarak cinsel şiddete maruz bırakmaktalar. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında 3.000’i aşkın Ezidi genç kız IŞİD tarafından zorla evlerinden kaçırıldılar.

Kaçırılanlardan bir kız çocuğu, “ele geçirdiği bir telefon vasıtasıyla ailesini arayıp ‘Ben Yaşıyorum’ dediği zaman umutsuzluk içinde olduğunu,” belirtiyor. Kurbanın aile üyeleri çocuklarının yaşadığından haberdar olur olmaz, onları kurtarmak için direnç ağını bilgilendirmişler.

“Direnç grubunun insanları kurtarmak için çok farklı yöntemler denediğini,” belirten Belgesel ekibi yöneticisi Watts, “IŞiD’in hakim olduğu bölgelerde örgüt içinde bağlantılarının olduğunu, bunlar vasıtasıyla genç kızların nerede tutulduklarını tesbit ettiklerini ve ardından onlara ulaşarak kurtardıklarını,” vurguluyor.

“Direniş Grubunun bugüne kadar yaklaşık 500 kadını kurtardığını,” ifade eden Watts, gruba dahil iki direnişçinin IŞİD teröristleri tarafından tuzağa düşürülerek öldürüldüğü son olayı anımsatarak, “süreç içinde bazı kurtarıcıları kaybettiklerini,” de belirtiyor. 

Watts, “İki direnişçinin, kendilerini arayıp baskı altında olduğunu söyleyen bir kadının, bulunduğu evi tarif ederek kendisini kurtarmaları için yalvardığını,” bunun üzerine kadını kurtarmak için giden direnişçilerin, IŞİD’in kurduğu tuzağa düşerek yakalandıklarını ve daha sonra taşlanarak öldürüldüklerini,” anlatıyor.

Nerinaazad

No comments