Breaking News

‘Kendi ülkende yaşadığın sürece emek güzeldir’

ASIYA ISMAÎL
SERÊKANIYÊ – Çocukları ve eşi için günlük olarak 15 km yürüyen Dayika Uweyiş El-Ehemed, insan kendi topraklarında zorlu şartlar altında çalışsa ve başka ülkelerde daha kolay imkanlara sahip olsa yine de, “insanın kendi toprağında yaşadığı sürece emek güzeldir” dedi.
Serêkaniyê’nin 15 km batısında yer alan Arap nüfusunun yoğun olduğu Um El-Îzam köyünde yaşayan Dayika Uweyiş 50 yaşında 3 oğlu ve 2 kızı var. Eşi 3 yıl önce kalp hastalığına yakalanıyor.
Dayika Uweyiş çocuklarının işsiz olmasından kaynaklı 5 yıl önce aldığı 2 inek’ten elde ettiği süt ve sütle yoğurt yapıp bu ürünleri satarak geçim kaynaklarını oluşturuyor.
Dayika Uweyiş her sabah 06.00‘da köydeki kadınlarla kalkıp kente gidip, Serêkaniyê ve Til Helef yolu üzerinde süt ve yoğurt satıyor. Süt ve yoğurttan gelen paralarla günlük olarak ev ihtiyaçlarını karşılayıp, akşam saat 20.00‘de eve geri dönüyor.
Bir kg yoğurdu 100 Suriye lirasına satan Dayika Uweyiş her gün 9 kg yoğurt satıyor. Yine bir kap sütü ise 300 Suriye lirasından satmaktadır.  Günlük kazancı bin 500 SL. Olan Dayika Uweyiş o parayla hem ev ihtiyaçlarına, hem de eşinin ilaç masraflarına ayırıyor.
Büyük zorluklarla sabah tan akşama kadar hummalı bir çalışma içine giren ve helal kazancın peşine düşen Dayika Uweyiş’in emeğinin karşılığı kuşkusuz çok daha fazla olması gerekirken o bu zorlukları şöyle anlatıyor; “İnsanın kendi topraklarında zorlu şartlar altında çalışsa ve başka ülkelerde daha kolay imkanlara sahip olsa, yine de insanın kendi toprakları çok daha güzeldir. Doğrudur bir son süreçlerde birçok zorluk yaşadık ama insanın atalarının topraklarında yaşaması dışarıda elde edilen her şeyden çok daha değerlidir. O yüzden yabancı ülkelere gitmiş bu bölge halkı yeniden geri gelmelidir.”
(ad)
ANHA


No comments