Breaking News

Şehit Aileleri Kurumu 2. Kongresi yeni kararlarla sona erdi

GIRKÊ LEGÊ – Cizîr Kantonu Şehit Aileleri Kurumu 2. Kongresi alınan yeni kararlar ve 51 kişilik yeni meclisin belirlenmesiyle son buldu.
izîr Kantonu Şehit Aileleri Kurumu 2.kongresine Rimêlan kasabasında Aram Tîgran Kültür ve Sanat Merkezine başladı. Kongrede Cizîr Kantonu Şehit Aileleri Meclisinden 400 delegenin yanı sıra Kanton Eş başkanı Hediyê Yûsiv, Yürütme Meclisi başkanı Ekrem Hiso ve yardımcısı Hisên El-Ezam, Yasama Meclisi başkanı Hekem Xelo, Şehit Aileleri Konseyi başkanı Rêzan Gulo, İçişleri Konseyi başkanı Kenan Berekat, Savunma Konseyi başkanı Ebdulkerîm Saroxan, Dışişleri Konseyi başkanı Ebdulkerîm Umer, Maliye Konseyi başkanı Remziye Mihemed, TEV-DEM Yürütme Kurulu üyesi Henîfe Hisên, TEV-DEM Yöneticilerinden Ebdulselam Ehmed ve Girkê Legê bölgesi Demokratik Birlik Partisi (PYD) temsilcileri de hazır bulundu.
Kongre salonu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük savaşçılarının posterleri ile donatılırken, ” Şehîdên me, nirxên ew gelê ku herî mirovahî zêde hate jibîrkirin, bi awayî her bi rûmet nêz çaxê dikin” yazılı pankartlar da asılmıştı.
Kongre devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken, açılış konuşması Cizîr Kantonu Şehit Aileleri Kurumu Yöneticilerinden Munzur Diyar tarafından yapıldı. Diyar, açılış konuşmasında kongreyi şehit alilerine kutladı.
Daha sonra TEV-DEM Yürütme Kurulu üyesi Henîfe Hisên,Şehit Aileleri Kurumu’nun 2. kongresini tüm özgürlük savaşçılarına, direniş cephelerinde yer alan savaşçılara ve şehit ailelerine kutlayarak şöyle devam etti, “Haki Karer’den günümüzde Rojava devrimine kadar Kürdistan Özgürlük Hareketinin tüm direnişçileri fedailik zincirinin birer halkası ve özgürlüğün sembolü olmuşlardır.”
Hisên, 14 Temmuz büyük ölüm orucu tarihi bir gün olarak halkların zulüm ve köleliğe karşı direnişi iradesi olmuş ve bugün 19 Temmuzla devrimi dört parça Kürdistan’dan direnişçilerin ürünü olduğunu belirtti.
Öte yandan Hisên kadınların Rojava devrimindeki öncülüğüne dikkat çekerek, Rojava devriminin kadın devrimi olduğunu, kadınların özgürlük için toplumun her alanında kendini örgütlediğini ve mücadelesine devam ettiğini kaydetti.
Konuşmalar ardından özgürlük savaşçılarının şehit düşmeden önce yaptığı konuşmalardan derlenmiş bir belge film izlendi.
Daha sonra Kobanê Kantonu Halk Meclisi Eş başkanı Ayşe Efendî bir konuşma yaparak, kongrenin tüm katılımcılara kutlu olmasını diledi.
Kongreye Rojava Marksist Leninist Komünist Partisi’nin göndermiş olduğu mesaj Ednan Hisên tarafından okundu.
Cizîr Kantonu Şehitler Konseyi başkanı Rêzan Gulo, Demokratik Özerk Yönetimi’nin ilanında özgürlük savaşçıların rolüne değinerek, “Tüm şehitlerimiz kahramanca ve eşsiz bir direnişle halkının savunmasını yaptı” dedi.
Gulo, halk devriminin devam ettiğini, o  yüzden Rojava halklarının tüm saldırılara ve her türlü olağanüstü koşullara hazırlıklı olmasına vurgu yaparak, “Şehit ailelerinin bu konuda örgütsel çalışmaların güçlendirilmesinde halka öncülük temelinde yaklaşmalı ve evlatlarının direnişlerine sahip çıkarak mücadele etmelidir” dedi.
Daha sonra Zardeşt Kobanê, Zekî, Îsmaîl Ebdullah ve Goran Mihemed şehadete ulaşmadan önce kaleme aldıkları yazılar okundu.
Cizîr Kantonu Şehit Aileleri Meclisleri’nin raporlaştırılan yıllık çalışma faaliyetleri okundu ve değerlendirmeye tabi tutuldu.
Rapora ilişkin değerlendirmeler sonrası, Cizîr Kantonu Şehit Aileleri Kurumu  meclis seçimleri için adaylık başvuruları yapıldı ve seçimler başladı. Yapılan seçimler sonucunda 51 kişilik meclis üyesi belirlenirken, Ehmed Fetah ve Helîme Fatimê Eş başkanlık görevine getirildi.
Yine Kongre’de birçok karar alındı. Bu kararlardan bazıları şöyle;
– Şehit Aileleri Kurumu Kongresinde alınan tüm kararlar incelenecek.
– Şehit Aileleri Kurumu ile Şehitler konseyi arasında ortaklaşma sağlanacak.
– Özgürlük savaşçılarına ait tüm belge ve bilgiler sistematik bir şekilde toplanacak ve arşiv edilecek. Toplanan bu belgeler Şehit Aileler Kurumu arşiv merkezine gönderilecek.
– Özgürlük savaşçılarının künyeleri bölgede bulunan şehit aileleri kurumları tarafından belirlenecek. Kurum özgülük savaşçısının ailesinin ihtiyaçlarını üzerine alıyor ve uğurlama töreni, taziye çadırı komün ve meclislerin de ortaklığıyla yürütülecek.
– Özgürlük savaşçılarının öz geçmişleri basında yayınlanacak.
– özgürlük savaşçılarının albümü oluşturulacak.
– Kantondaki tüm kentlerde şehit heykelleri yapılacak.
– Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için düzenlenen her eylem ve etkinliğe katılım sağlanacak.
– Tüm Şehit Aile Kurumu üyeleri eğitim devrelerinden geçecek.
Kongre şehitlere bağlılık ve YPG/YPJ güçlerinin direnişinin selamlanmasıyla son buldu.
(ad)
ANHA

No comments