Breaking News

Girkê Legê’de kooperatif ve ekonomik projeler

NÛJÎN NEWAF
GIRKÊ LEGÊ – Girkê Legê Halk Meclisi, komünlere bağlı ekonomi komitelerinin desteğiyle 3 yeni ekonomi projesini geliştirmeye hazırlanıyor.
Geçen yılın sonlarında kurulan Girkê Legê Halk Meclisi, bölgedeki komünlere bağlı ekonomi komiteleri ve mahalle meclielerinin desteğiyle halkın ekonomik sorunlarına çözüm üretmek ve komünal ekonomiyi geliştirmek amacıyla 3 yeni ekonomi projesini pratikleştirmeye hazırlanıyor.
Halk Meclisi toplumsal ve ekonomik dayanışmayı artırmak ve yaşam kültürüne dönüştürmek için koperatifler aracılığıyla büyük ve küçük hayvan besiciliği ile seracılık için 3 kooperatif kurdu.
Bu amaçla 20 Temmuz 2015’te Girkê Legê Halk Meclisi, bölgede tüm komünlerin ekonomi komitelerinde yer alan üyelerinin de katıldığı bir dizi halk toplantıları gerçekleştirdi. Toplantılarda üyelerin bölge insanına istihdam alanı yaratma ve ekonomik durumunu geliştirmeye dönük önerileri alınarak kendi kendine yeterlilik sistemine dönük yoğun tartışmalar yürütüldü.
Bu toplantılar sonucunda önerilen ve üzerinde tartışılan tüm konulardaki ekonomik projelerin bölgede pratikleştirilmesi koşullarını incelemek ve bunun için gerekli altyapıyı araştırmak üzere 15 kişilik bir komite kuruldu. Kurulan yeni komitenin inceleme çalışmaları sonucunda Girkê Legê Halk Meclisi, koperatifler aracılığıyla merkezi 3 projenin pratikleştirilmesini kararlaştırdı.
Karara göre; Çilaxa kasabasında küçükbaş hayvan besiciliği (Çiftlik), Aliyan bölgesinde inek besiciliği ve Girkê Legê’de mevsimlik sebze üretimini easa alan seracılık  projeleri hayata geçirilecek.
Konuya ilişkin bilgi veren Girkê Legê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ebdilselam Emokê, bu kooperatiflere üyeliklerin şimdilik TEV-DEM’e bağlı çalışma yürüten kurum ve örgütlerin üyeleriyle sınırlı tutulacağını ve tüm üyelerin düzenli olarak aylık aidatlarını ödeyeceklerini söyledi.
Emokê, bölgedeki toplumsal gerçeklik açısından bu projelerin toplumsal kolektif ekonominin başlıcaları olduğunu ve bu projelerle komün ekonomisini geliştirmeyi, kendi kendine yeterli olacak bir ekonomik örgütlenmeyi yaratmayı, buna bağlı olarak da bölge halkına iş alanları (istihdam) açmayı amaçladıklarını kaydetti.
Emokê, Halk Meclisi ve komünlere bağlı ekonomi komitelerinin komünler içinde kooperatif kurmaya dönük çalışmalar plandığını ve bu yönlü hazırlıkların sürdürdüğünü ifade etti.
Girkê Legê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ebdilselam Emokê, bu adımla demokratik özerklik yönetiminin dayandığı temel yapı taşı olan komün sistemini toplumsal tüm alanlarda kurumlaştırmak istediklerini belirtti.
 (aç)
ANHA
foto arsiv

No comments