Breaking News

Güneşin Kızları: Ezidi şarkıcının oluşturduğu kadın Peşmerge taburu

Ezidi topluluğunun en ünlü şarkıcılarından biri, şarkı söylemeyi bırakarak, kaçırdığı ve kötü muamelede bulunduğu binlerce Ezidi’nin intikamını alma misyonuna sahip bir kadın savaşçı taburu oluşumuna ön ayak oldu.

Şarkıcı Xati Şengali, yaşları 17 ile 30 arasında değişen 123 kadın savaşçıdan oluşan “Güneşin Kızları” taburunun IŞİD savaşçıları tarafından tecavüz edilen ve esaret altında bulundurulan Ezidilerin intikamını almaya kararlı olduğunu söyledi.
Şengali, taburun her bir savaşçısının, savaşa katılımlarının tutuklanma veya öldürülme ile sonuçlanabileceği şeklinde bir endişelerinin olmadığına dikkati çekiyor.
Taburun en genç üyelerinden, 17 yaşındaki Jane Faris, “Eğer IŞİD canavarları beni yakalar da öldürmeye karar verirlerse, gururla bir Ezidi olduğumu haykıracağım,” diyerek ölümden korkmadığını ifade ediyor.
IŞİD 2014 yılı Ağustos ayında Şengal’e saldırmış ve binlerce Ezidi kadınını kaçırmıştı.
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Kürdistan bölgesinin en ünlü ses sanatçılarından biri olan 30 yaşındaki Şengali’ye, Ezidi kadınlardan oluşan bir tabur kurması için özel izin verdi.
Şengali bugüne kadar 123 Ezidi kadınını tabur saflarına katarak onların askeri eğitim almalarını sağlamış.
Şengali savaşçılarının idaresi altında bulunmaktan mutlu olduklarını belirtiyor.
Ezidi kadın taburunun en genç üyesi Jane öldürülmekten korkmadığını, kaderinde ölüm varsa bunu umursamadığını dile getiriyor.
Şengali, tüm dünya için gerçek bir düşman olarak kabul edilen IŞİD’e karşı mücadelenin desteklenmesi, Ezidi kadınlarının kurtarılmaları için çabaların yoğunlaştırılması ve Kürtlerin modern silahlarla desteklenmesi umudunu dile getiriyor.
Nerinaazad



No comments