Breaking News

IŞİD Güvenli Bölge'yi umursamıyor

Türkiye ve ABD’nin anlaştığı Suriye’de güvenli bölge planının kapsadığı topraklara IŞİD’in son bir haftada artırdığı saldırılar neticesinde, IŞİD’in ÖSO’nun denetimindeki Mare kenti çevresindeki köylerden ikisini ele geçirdiği bidirildi.

Türkiye’nin ABD ile birlikte güvenli bölge oluşturmak istediği Suriye’nin kuzeyindeki köylere yönelik bir haftadır saldırılarını artıran Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Halep’e bağlı Mare kenti yakınlarındaki köylerden biri olan Tilalyan’ı ele geçirdiği bildirildi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in Mare’yi “tam olarak kuşattığını” duyurdu. Gözlemevi’nin Başkanı Rami Abdül Rahman, IŞİD militanlarının kenti dört bir koldan kuşattığını kaydetti.
Gözlemevine’ne göre bir haftadır süren çatışmalarda ise 76 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçısı ve 45 IŞİD üyesi öldü. Geçen pazar gününden beri IŞİD’in, kontrolüne giren yerler Türkiye’ye giden anayolun üzerinde yer alıyor.
Bunun yanısıra IŞİD hedefindeki Mare, Türkiye’ye 20 kilometre uzaklıkta. Güvenli bölge planı ise Suriye’nin içine 30 kilometre kadar girmeyi öngörüyor. Bu durumda IŞİD’in kontrolündeki yerler ile Türkiye’nin planı çatışıyor.
Güvenli Bölge’nin yüzde 65’i IŞİD’in kontrolünde
IŞİD’in Mare’ye yönelik taarruzu kapsamında geçen hafta ele geçirdiği Um Hoş köyü de güvenli bölgenin içinde kalıyor.
Türkiye-Suriye sınır hattında uzunluğu doğudaki Cerablus’tan batıdaki Azez’e kadar kuş uçuşu 90 km’lik bir çizgiyi kapsayan güvenli bölge halihazırda 70 kilometrelik IŞİD bölgesini de içine alıyor. Ancak IŞİD, Mare’yi alırsa Suriye sınırındaki en kritik kapılar olan Öncüpınar’ı da kontrol edebilecek.
Güvenli bölge olması planlanan topraklardaki köy ve kasabaların yüzde 65’ten fazlası IŞİD’in kontrolünde. Bölgede IŞİD’e karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Şam Cephesi için Türkiye’den ikmal hattı kritik önemde.
Türkiye’nin sağladığı ateşkes bozuldu
İslamcı grup Ahrar el-Şam ile rejim güçleri arasında Lübnan sınırındaki Zabadani kasabası ve İdlib’in kuzeyindeki iki Şii köyünde çarşamba gününden beri süren ve Türkiye’nin de rol aldığı ateşkes dün bozuldu.
Ateşkesin bozulduğunu Fetih Ordusu’nun temsilen Ahrar el-Şam sözcüsü açıkladı.
Muhalifler, Şii köyleri Fuaa ve Kafraya adındaki köylere 20 roket atışı yaptı. Ahrar el-Şam’ın elindeki Zabadani’ye ise rejim güçlerinin top ateşi açtığı ifade edildi.
İran güvenli bölgeye karşı
İran, Suriye topraklarında güvenli bölge kurulmasına karşı olduğunu bildirdi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan, bunu Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlali olarak gördüklerini söyleyerek, “Bu tip gereksiz eylemlerle bölgenin daha sorunlu hale gelmesine gerek yoktur” dedi.
İran olarak Türkiye’nin güvenliğini önemsediklerini kaydeden Abdullahiyan, “Suriye ve ona komşu ülkelerin güvenliği, ancak bazı oyuncuların terörizmi araçsal kullanmaktan vazgeçtikleri takdirde güvence altına alınmış olacak” dedi.


No comments