Breaking News

Rojava’da 15 ağustos diriliş bayramı kutlanıyor

HABER MERKEZİ – Kürt halkının diriliş bayramı olarak Kabul ettiği tarihi 15 Ağustos atılımının 31. Yıldönümü Rojava genelinde birçok farklı etkinlikle kutlanıyor.
Kürt halkına dayatılan imah ve yokoluş sürecinin durdurlmasını sağladığı için kürt halkının diriliş baramı olarak kutlanan 15 Ağustos tarihi atılımı, 31. Yıldönümünde Cizîr kantonunun Qamişlo, Hesekê, Dirbêsiyê, Dêrik, Serêkaniyê ve Tirbespî kentlerinde törenler ve halk toplantılarıyla kutlanıyor.
QAMIŞLO
15 ağustos diriliş bayramı kutlamaları çerçevesinde Qamişlo halkı, Enteriyê mahallesindeki Özsavunma Merkezinde bir kutlama etkinliği düzenledi. Kutlamaya TEV DEM, Yekitiya Star, PYD, Suriye Kürtleri Demokratik Barış Partisi, kurum ve örgüt temsilcileri ile yüzlerce Qamişlolu yurttaş katıldı.
Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamada TEV-DEM Yürütme Kurulu üyesi Nêrgiz Dêrik konuştu. 15 ağustosun kürt halkı ve özgürlük tarihi açısından taşıdığı öneme, bu mücadele ile elde edilen kazanımlara vurgu yapan Nêrgiz, kürt halkının tüm kazanımlarının ağır bedeller ve şehit kanlarıyla elde edildiğini söyledi.
Efsanevi gerila komutanı Mahsum Korkmaz’ın mücadele yaşamına ve askeri kişiliğine ilişkin notlar da aktararak “onun öncülüğünde başlatılan silahlı mücadele kürt halkının Kürdistan’da zulme ve sömürgeciliğe karşı görkemli başkaldırısına dönüştü” dedi.
Birçok çevre ve kurumun mesajlarının okunduğu kutlama Mihemed Şêxo Kültür Sanat Merkezi’ne bağlı müzik ve folklore gruplarının stranları ve govendleriyle sona erdi.
TIRBESPIYÊ
Aynı amaçla Tirbespiyê kentinde de Demokratik Kültür Sanat Hareketi tarafından bir kutlama yapıldı. Kutlamada Cizîr kantonu Birinci Çocuk Sanatları Festivaline katılan gruplara ödülleri verildi.
Kutlamaya Kanton yönetimi adına Savunma Konseyi başkan yardımcısı Ebdilehed Gewriyê, siyasi parti ve kentteki kurum temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Demokratik Kültür Sanat Hareketi yöneticisi Zozan Mehmûd tarafından yapılan konuşmada 15 ağustosun önemine ve Rojava devrimiyle ilişkisine vurgu yapılarak “Rojava devrimi 15 ağustos atılımınını ürünlerinden biridir” denildi.
Kanton yönetimi adına kutlamaya katılan Ebdilehed Gewriyê ile TEV-DEM üyesi Hemze Tolhildan da birer konuşma yaparak 15 ağustosu başta kürtler olmak üzere tüm bölge halklarına kutladı. Konuşmacılar, Rojava’da süren mücadelenin de 15 ağustos özgürlük bilincinin devamı olduğunu ifade etti.
Kutlama daha sonra Kulîlkên Rojava ve Ş. Xebat Çocuk gruplarının müzik, tiyatro ve renkli govendleriyle devam etti.
Kutlama sonunda Tirbespiyê halk Belediyesi yöneticileri Cizîr kantonu birinci Çocuk Festivaline katılan çocuk gruplarını ödüllendirdi.
HESEKÊ
Hesekeli yüzlerce yurttaş kent kültür ve sanat merkezinde bir araya gelerek “Egid ve Rubarların  yolunda kesşn zafere” yazılı pankartlarla çoşkulu bir 15 Ağustos kutlaması gerçekleştirdi.
Kutlamada konuşan TEV-DEM genel koordinasyonu üyesi Henîfe Hisên “demokartik özerklik yönetiminin başarısını kaynağını 15 Ağustos’ta Egid Yoldaşın diriliş hamlesinden almaktadır” dedi.
Hisen’in konuşmasınin ardından kutlama, çekilen halay ve  atılan sloganlarla son buldu.
AMÛDÊ
Amude halk meclisi tarafından kadın bilim aydınlanma merkezinde gerçekleştirilen kutlamlara çok sayıda yurttaş katıldı.
Kutlamada hazır bulunan TEV-DEM Yürütme Meclisi üyesi Yeşar Ebdilrezaq “tüm Kürt halkının diriliş bayramını kutlayarak zulüm nerden gelirse gelsin asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.kutlama söylenen şarkıların ardından çekilen halaylarla son buldu.
(aç)
ANHA

No comments