Breaking News

YPG 13 Ezidi kadın ve çocuğu kurtardı

HABER MERKEZİ  – YPG/YPJ güçleri tarafından bir yıl önce DAIŞ çeteleri tarafından kaçırılan 13 Ezidi kadın ve çocuk kurtarılırak güvenli bir lana getirildi. Ezidi kadınlar DAIŞ çetelerinin genç kızların satılarak, yaşlı kadınların ise köle olarak kulanıldığını ve çocukları müslüman olmaya zorladıklarını dile getirdi.
3 Ağustos 2014 yılında DAIŞ çetelerinşn Şengal’i işgali  sırasında kaçırılan 13 Ezidi kadın ve çocuk YPG/YPJ güçleri tarafından kurtarılarak güvenli bir alana getirildi. Kurtarılan Ezidi yurttaşlar arasında 3’ü kadın 10 çocuk yer alıyor. Çocuklar 2 ile 13 yaş aralığındalar.
Kurtarılan Ezidi kadınlar DAIŞ çetelerinin müslümanlık dayatmalarını kabul etmeyen Ezidilerin katledildiğini,evli kadınları ve genç kızları ayırarak farklı yerlere götürüldikerlini belirtti. Çaresiz kalan kadınların müslüman olmayı kabul ettiklerini belirten kadın, çetelerin evlerinde köle gibi çalıştıklarını belirtti.
Fatma Umer isimli 42 yaşındaki Ezidi kadın başından geçnleri, şöyle anlattı : “KDP peşmergelerinin biz savunmasız bırakıp Şengal’den kaçmalarının ardından Başur Kürdistan’a kaçmak için yola çıktığımızda  DAIŞ çeteleri yolu keserek  bizleri kaçırdılar.benim içinde bulunduğum grubu  Baec’da 8 gün kaldıktan sonra Til Benat’a getirildik. Burada da 13 gün kaldıktan sonra  bizi Tedmur (Palmir)’a bağlı Koço köyüne götürdüler. 3gün sonra da Til Efer’de 1 ay kaldık ve buradan da Musul’a getirildik.”
Umer, Musul’da 5 bin civarında Ezidi  kadın,çocuk ve erkeğin olduğunu  belirterek “erkeklerle bizi ayırarak kadınları tekrar TilEfer’e getirdiler. 3 ayın ardından yaklaşık 150 kadın ve çocuk Rakka’ya götürüldük. Sonra benimiçinde bulunduğum 42 kişilik grubu Tedmur’a getirdiler” dedi.
Leyla Hesen isimli  46 yaşındaki Ezidi kadın da konuya ilişkin şunları belirtti: “çocuklarımız zorla müslaman yaparak çalıştırdılar. Müslüman olmayı kabul etmeyenleri katlettiler. Kızımın saçlarını  keserek deli olduğunu söyledim, böylelikle çetelerin onu benden almadılar.”
45 yaşındaki Ezidi kadın  Torê Şemo  da 2’si kız olan 7 çocuğunun çeteler tarafından kaçırıldığını dile getirerek “ çetelerden kaçarak Başur kürdistan’a gitmek isterken yolmuzu kesip bizi kaçırdılar. 13 ve 15 yaşında olan iki kızımı götürdüler,kızlarım  intihar edeceklerini söylediler.bizi köle gib çalıştırdılar. Erkekleri katlettiler.  Bir çete reisi  42  Ezidi kızını Tedmur’a götürerek satacağını söyledi” dedi.
(uş)
ANHA


No comments