Breaking News

Beytüşşebap’ta HPG operasyonu: 75 asker-polis öldürüldü

HABER MERKEZİ – Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine operasyon düzenleyen HPG/YJA Star gerillaları, çok sayıda asker ve polis noktasına yönelik eylemlerde 75 asker ve polis öldürdü. Çok sayıda silah ve zırhlı aracın da imha edildiği operasyon ve ardından yaşanan çatışmalarda 14 gerilla yaşamını yitirdi.
25 Eylül günü sabah saat 05.40’ta HPG ve YJA Star gerillaları tarafından Beytüşşebap ilçesine yönelik gerçekleştirilen devrimci operasyonda Beytüşşebap Tugayı, Tugay’a bağlı Bayrak, Çeper ve Bêgokê tepeleri ve güvenliğini sağlayan askerler, İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, özel harekatçılara ait TOKİ binası, Kaymakamlık ve şehir girişinde bulunan polis noktaları hedef alındı.
HPG, Beytüşebap ilçesine gerllalarca 24 saatlik bir devrimci operasyon gerçekleştirildiğini kamuoyuna duyurdu. Yapılan büyük çaplı gerilla operasyonuna ilişkin detaylı bilgiler paylaşan HPG, 75 asker ve polisin eylemde öldürüldüğü 14 gerillalarının ise yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Beytüşşebap Tugayı’na havan topu saldırısı
HPG BİM’in yaptığı açıklamaya göre, ağır silahlar eşliğinde Beytüşşebap Tugayını 20’nin üstünde havan topu ile vuran gerillalar, İlçe Jandarma Komutanlığı binasını orta otomatik ve roket atar silahlarla vurdu. Burada binanın büyük bir bölümünde yangın çıkarken, üç mevzinin de tümden imha olduğu belirtildi.
Kaymakalık ve Emniyet Müdürlüğü mevzileri gerillanın eline geçti
Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik eylemde ise müdürlüğün etrafındaki polis noktaları vurulurken, bütün mevziler gerillalarca ele geçirildi.
Kaymakamlığa ait 2 mevziyi de hedef alan gerillalar burada 7 askerin içinde bulunduğu bir mevziyi tümden imha etti. Ayrıca Kaymakamlık civarında bulunan 3 zırhlı araç da gerillalar tarafından roket atar silahlarıyla vurularak imha edildi.
Beytüşşebap’a yönelik gerçekleşen eylemde gerillalar özel harekat polislerine ait TOKİ binalarını da hedef aldı. 3 bina ve üzerinde bulunan özel harekat polislerine ait çatışma mevzilerini hedef alan gerillalar binalarda konumlanan bu suikastçileri de vurdu.
Bir başka polis noktasına yönelik eylem gerçekleştirilen gerillalar burada da 2 mevziyi ele geçirirken, 2 panzeri de imha etti.
Tugay ve tepeler gerillalarca vuruldu
Devrimci operasyon kapsamında Beytüşebap Tugayı’na bağlı Bayrak tepesine, Mevzi tepesine ve Beytüşebap Tugay güvenliğini sağlayan 3. Bêbokê tepesine eylem düzenleyen HPG ve YJA Star gerillaları burada da çok sayıda askeri mevzi ve aracı imha ederken, bu çatışmalarda çok sayıda askerin de öldüğünü belirtti.
Bayrak Tepesi’nde tüm mevziler düşürüldü
Beytüşebap Tugay’ına bağlı Bayrak tepesine 2 koldan eylem gerçekleştiren gerillalar tugaya bağlı tüm mevziler üzerinde denetim sağladı. Mevzilerden birinde bulunan A-4 silahını imha eden gerillalar tepeyi ele geçirdi. Ele geçirilen tepe, eylem ardından savaş uçakları, tank ve obüslerle bombardımana tabi tutuldu. Bu saldırılar sonucunda bir gerilla yaşamını yitirirken, tepe eylemi sonucunda 1 termal, 1 Melez silahı, 1 MG-3 silahı, 1 BKC silahı, 1 Bombaatar silahı ele geçirildi. Ele geçirilen Termal, MG-3 ve Bombaatar silahı daha sonra gerillalarca imha edildi. HPG BİM bu eylemde  6 asker cenazesinin gözle görüldüğünü belirtti.
Bir başka saldırı grubunun Mevzi tepesine yönelik ferdi, orta otomatik ve suikast silahlarıyla eylem düzenlediğini belirten HPG BİM açıklamada şöyle devam etti; “Burada saldırı halinde bulunan 1 tank vurularak kullanılamaz hale getirilmiştir. Çok sayıda askerin öldüğü bu eylemde ölü ve yaralı sayısı netleştirilememiştir. TC ordusu ölü ve yaralılarını zırhlı araçlar eşliğinde ambulanslar ile Beytüşşebap Tugayına götürmüştür.”
Gerillalar Beytüşşebap Tugay güvenliğini sağlayan 3. Bêbokê tepesine yönelik de eylem gerçekleştirdi. Gerillaların kapsamlı bir eylemle yöneldiği tepeye ait birçok mevzi etkili bir biçimde vurularak imha edilirken burada da gerillaların sağladığı denetim ardından Türk savaş uçakları tepeyi yoğun bombardımana tabi tuttu.
İlçe merkezinde 5 gerilla yaşamını yitirdi
HPG ayrıca operasyon boyunca ilçe merkezi ve etrafında bulunan birçok hareketli hedefin ise ilçe merkezine yerleştirilmiş suikast timleri tarafından vurulduğunu belirtti. Bu suikast eylemleri sonucunda net olarak 9 asker ve polisin öldürüldüğünü vurguladı.
HPG, ilçe merkezine yönelik gerçekleşen bu eylemde toplam 5 gerillanın kahramanca savaşarak yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Yol güzergahında hakimyet sağlandı
Yaklaşık 24 saat süren bu devrimci operasyona ilişkin HPG ayrıca şunları belirtti:
“Devrimci Operasyon boyunca Beytüşşebap ilçe merkezi etrafında birçok noktada çatışmalar yaşanmış ve gerillalarımız başta yol güzergahları olmak üzere alanda hakimiyet sağlamış bulunmaktadır. TC ordusu bu alanda savaş uçaklarıyla yoğun bombardımanlar geliştirirken, havan ve obüs toplarıyla da ilçe merkezi dahil birçok yerleşim yerini de bombalamıştır. İlçe halkının TC ordusu saldırılarına karşı kitlesel eylemselliği gelişmiştir.
Çeman Askeri Alayı ve Tepesi vuruldu
Gerillalar Beytüşebap ilçe merkezinin yanı sıra İlçe yakınlarında bulunan Çeman alayına yönelik de saat 23.00 sıralarında ayrı bir eylem düzenledi. Burada Çeman alayı ve alaya bağlı tepeyi hedef alan gerillalar alaya 2 koldan eylem gerçekleştirdi. Tepenin bir mevzisi dışında tüm mevzilerini imha eden gerillalar tepenin tümünü ele geçirdi.
Tepenin Türk savaş uçakları, yoğun obüs ve tank atışları sonucu tümden imha edilmek istendiğini ve toplam 9 gerillanın burada yaşamını yitirdiğini belirten HPG BİM, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
“24 Eylül günü akşam Çeman Alay’ı ve tepesi hedeflenerek bir eylem düzenlenmiştir. Çeman alayının etkili vurulması ardından gerillalarımız 2 koldan saldırıya geçmiş 1 mevzi dışında Şeman tepesinin tamamı denetime alınmıştır. Bu tepede bir A-4 mevzisi de tümden imha edilmiştir. Tepenin ele geçirilmesi esnasında bir gerillamız şehit düşerken 4 gerillamız da yaralanmıştır. Şehit ve yaralı gerillalarımızdan dolayı tepe de ele geçirilen silahların çoğu imha edilmiş, sadece Bora adlı suikast silahı askerler üzerinden kaldırılmıştır.
Bombardımanda 9 gerilla yaşamını yitirdi
İnsansız keşif uçaklarının da yoğun uçuşları yaptığı bu eylemde 2 grup gerillamız savaş uçaklarının yoğun saldırılarına maruz kalmıştır. Yaşanan bombardımanlarda 9 gerillamız şehit düşmüştür.
Eylemin yapıldığı esnada ve sonrasında Türk ordusu savaş uçakları, obüs ve havan toplarıyla çok sayıda evi de bombalamıştır.
Ambulansı polis taradı, görüntüleri var
Gerillaların gerçekleştirdiği eylemde Türk ordusu tarafından rastgele yapılan taramalar ve sivillere yönelik gerçekleşen top saldırıları sonucunda 4 sivil de yaşamını yitirdi.
Aambulansın taranması olayına ilişkin de açıklama da bulunan HPG BİM şunları kaydetti:
“Eylemlerin düzenlendiği saatlerde TC ordusu rast gele halkın evini taramış ve ağır silahlarla vurmuştur. Yine Polisler tarafından geçmekte olan bir ambulans da taranmıştır. Bu ambulansın gerillalarımız tarafından vurulduğu yönündeki bilgiler gerçek dışıdır. Olayın polisler tarafından yapıldığının görüntüleri de bulunmaktadır.”
Operasyon başarıyla sonuçlandı
Operasyon ardından ilçe merkezinin hala gerillaların denetiminde bulunduğu belirten HPG BİM, gerillaların operasyon sonrası bir kademe geri çekildiğini de duyurdu. HPG devamla şunları belirtti:
“Başarılı bir şekilde şehir merkezine dönük 24 saatlik yapılan operasyon ardından güçlerimiz bir kademe geri çekilmiştir. Tüm alan hakimiyeti gerilla güçlerimizin denetimindedir. Şehit Baran Dersim başta olmak üzere son süreçte şehit düşen arkadaşlarımızın anısına yapılan bu eylem şehitliklerimize karşı yapılan saldırılara misilleme olarak gerçekleştirilmiştir. Eylem sonucunda 14 gerillamız bu hamlede kahramanca yerini alarak Apocu fedai duruş ile savaşmış ve şehit düşmüştür. TC ordusunun bu devrimci operasyon sonucundaki net kaybı 75’tir.”
(aç)

No comments