Breaking News

Eğit-Donat Projesi El-Nusra’nın hizmetine girdi

AZİZ KÖYLÜOĞLU
EZAZ – ABD’nin Suriyeli muhalif grupları eğitmek amacıyla başlattığı ‘Eğit Donat Projesi’ çerçevesinde eğitilen ve geçtiğimiz günlerde Ezaz’a geçen ikinci grubun Cebhet El-Nusra çetelerine katıldığı belirtildi.
ABD tarafından eğitime tabi tutulan 30. Tümen’e bağlı ikinci grup birkaç gün önce insansız hava araçları gözetiminde Bab El Selamê (Öncüpınar) sınır kapısından Ezaz’a geçerek Til Rifhet kasabasının 15 km güneyinde konumlandı.
Til Rifhet kasabasında konuşlu ÖSO’ya bağlı güvenilir kaynaklar, aralarında ilk eğit-donat grubunda yer alan, ancak sınırı geçtikten sonra El-Nusra’ya teslim olan Nedîm Hesen’in de aralarında bulunduğu bir grup Cephet El-Nusra çetesinin 30. Tümen’le görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
ABD’nin silahlarıyla birlikte El-Nusra’ya katıldılar
Türkiye’de eğitilen grubun kontenjanın MİT tarafından belirlendiği ifade ediliyor. Yine 30.Tümen’in öncülüğünü Enes Îbrahîm Ubeyd’in yaptığı ve ABD’ye ait silahlarla birlikte Cephet El Nusra çetesine katıldıkları belirtildi. ÖSO’daki sağlam kaynaklardan alınan bilgilere göre 30. Tümen’in Til Rifhet kasabasına gelmesiyle birlikte Cephet El Nusra’dan büyük bir grub kasabaya gelerek hemen görüşme yaptı. Taraflar arasında gerçekleşen görüşme sonrasında da El Nusra’nın kasabadan gittiği ifade edildi.
Nusra’ya katılanlar Îdlîb’e gitti
Aynı kaynaklar, El-Nusra çetesi ile 30. Tümen olarak adlandırılan grubun Til Rifhet kasabasından birlikte çıkarak İdlib’e yerleştiğini kaydetti.
Bu durumda DAIŞ çetelerine karşı savaşması için eğitilip silahlandırılan 30. Tümen, El-Nusra’ya katılarak ABD silahlarıyla Suriye rejimine savaşmaya başlamış olacak.
Türk devletinin palanları
Türk devleti başından beri Eğit-Donatçıların Suriye rejimine karşı savaşmasını istemiş ve bu doğrutuda birçok açıklamada bulunmuştu. ÖSO’dan güvenilir kaynakların belirttiğine göre, Türk devleti bu şekilde hem ABD, hem de Suriye’nin izlemiş olduğu siyaseti boşa çıkarmayı hedefliyor. Öte yandan ABD ve Suriye’nin izlediği siyasi hattan istifade etmeye çalıştığı belirtiliyor. Son süreçlerde Türk devletinin bölgede özellikle Cephet El Nusra, Ahrar Şam ve Cephet El Şamiye gruplarını güçlendirmeye çalıştığı görülüyor. Her üç grupta radikalizmle tanınan çete gruplarıdır.
İlk grup neydi?
Cephet El Nusra bölgeye geçen ilk 30.Tümen grubuna saldırmıştı. Bu gurubun eğitimleri Ürdün ve Türkiye gerçekleşmişti. Türkiye eğitilen grubun MİT’çe belirlendiği ‘Eğit donat’ projesine katılabildikleri, böylelikle DAIŞ’e karşı koalisyona katılabilmekteydiler. Bu grup ya Cephet El Nusra çetelerine katıldı, ya öldürüldü, ya da Devrimciler Ordusu içerisinde kendini korumaya çalıştı.
(ad/aç)
ANHA

No comments