Breaking News

‘Rojava kürtler için dönüm noktası’

SAARBRUCKEN – Medico International örgütünün Orta Doğu sorumlusu Martin Glasenapp “Gözle görülen tek alternatif ve eşitlikten yana olan perspektif demokratik özerklik” vurgusunda bulunan Glasenapp, Rojava Devrimi’nin Kürtler için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Almanya’nın Saarbrücken kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezinin (DKTM) Dışilişkiler Komisyonu, Alman kamuoyuna ilişkin bir panel düzenledi. “Demokrasi mi, dini çılgınlık mı” başlıklı panele, Medico International örgütünün Orta Doğu sorumlusu olan Martin Glasenapp konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Saarbrücken DKTM Eş Başkanı Dilan Akdoğan, içinden geçilen süreçte Kürtlerin belirleyici rol oynamasına dikkat çekerek, uluslararası dayanışmanın artması gerektiğini belirtti.
‘Rojava kürtler için dönüm noktası’
Glasenapp ise Kürdistan’daki son durumu değerlendirirken, Rojava Devrimi’nin önemine dikkat çekti. “Gözle görülen tek alternatif ve eşitlikten yana olan perspektif demokratik özerklik” vurgusunda bulunan Glasenapp, Rojava Devrimi’nin Kürtler için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Glasenapp, demokratik özerkliğin birçok dini ve etnisiteyi içinde barındıran bir perspektife sahip olduğuna değindi.
AKP’nin Kuzey Kürdistan’da 7 Haziran’daki seçim yenilgisinin ardından başlattığı savaşa da değinen Glasenapp, Kobanê Direnişi’nin de Türkiye’nin savaşı başlatmada etkili olduğunu ifade etti. Glasenapp, Rojava’nın Türkiye için ‘tehdit model’ algısı oluşturduğunu kaydetti.
‘Avrupa kürtleri arka plana itebilir’
Son olarak mülteci krizine ilişkin de konuşan Glasenapp, Türk devletinin halihazırda bu krizi Avrupa’ya karşı siyasi bir hamle olarak kullandığını söyledi. “Avrupa birçok konuda Kürtleri yine arka plana atarak, Türkiye’nin daha fazla mülteci göndermemesi için bir işbirliği içerisine girebilir” öngörüsünde bulunan Glasenapp, başka ülkelerden insanların birçoğunun da Rojava’ya sığındığını belirtirken, “Çünkü Rojava demokratik perspektif sunuyor” diye ekledi.
(aç)

No comments