Breaking News

'Türkiye düşmanımız değil, bize saldırırsa kendimizi koruruz'

Türkiye’nin kendilerine saldırması durumunda kendilerini koruyacaklarını belirten Abdullah, Türkiye’ye düşman olmadıklarını söyledi.

Suriye’nin kuzeyindeki (Batı Kürdistan)  Rojava bölgesinde etkin olan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) askeri kolu olan Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) kadın birimi YPJ’nin sözcüsü Nesrin Abdullah, Sputnik’e önemli açıklamalarda bulundu.
‘TÜRKİYE’YE TEHDİT DEĞİLİZ’
Türkiye’nin son günlerde Tel Abyad’da (Gri Spi) PYD mevzilerini vurmasını değerlendiren Abdullah, Türkiye’nin kendilerine yönelik saldırılarını doğru bulmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Bu saldırıları kabul etmiyoruz. Türkiye ile herhangi bir sorunumuz yok. Biz burada kendimizi savunuyoruz, halkımızı savunuyoruz. Biz umut ediyoruz ki ilişkilerimiz iyi olsun. Biz herhangi bir konuda Türkiye’ye tehdit değiliz.”
Abdullah, Türkiye’nin YPG’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırması durumunda YPG’nin tavrının ne olacağı konusundaki sorumuza ise, ” Kendimizi savunuruz.  Biz savunma için tedbirlerimizi alırız. Türkiye kendi tarafını savunuyor, biz de kendi tarafımızı savunuyoruz” diye yanıt verdi. Abdullah, ‘YPG Cerablus’a ve Rakka’ya müdahale edecek mi?’ sorusuna ise yanıt vermekten kaçındı.
‘KOALİSYON ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERİMİZ İYİ’
YPG ile Suriye’de ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin işbirliğine ilişkin de konuşan Abdullah, “Koalisyon ülkeleriyle ilişkilerimiz iyi. IŞİD’e karşı işbirliği yapıyoruz. IŞİD’le kim mücadele ediyorsa, onunla işbirliğine hazırız. Koalisyon uçakları havadan, biz de karadan IŞİD’e karşı savaşıyoruz. Birlikte hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
Abdullah, Rusya’nın Suriye’de IŞİD’e karşı sürdürdüğü hava operasyonuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
YPJ sözcüsü, Rojava bölgesinde sınır hattında aralıklarla IŞİD’in kendilerine saldırdığını belirtirken, büyük darbe vurdukları IŞİD’in eskiden olduğu gibi saldırılar düzenleyemediğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü’nün 12 Ekim 2015'de açıkladığı ve ‘YPG'nin Suriye'de pek çok savaş suçu işlediğini’ iddia eden rapora tepki gösteren Abdullah, ‘YPG’nin tüm halklara saygı duyduğunu ve 1500 Arap köyünü IŞİD işgalinden kurtardığını’ vurgulayarak, IŞİD’in geri çekilirken yerleşim yerlerini yakıp yıktığını belirtti.
‘KANTONLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ İÇİN HENÜZ PLAN YOK’
YPG’nin Kobani, Afrin ve Cezire kantonlarını birleştirmesini umut ettiğini de söyleyen Abdullah,” Bu kantonların birleşmesi gerekiyor. Buna inanıyoruz. Ama şimdi bu kantonların birleşmesi için henüz bir plandan bahsedemeyiz” dedi.
YPG ile El Nusra arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığını da aktaran Abdullah, şu bilgileri verdi:
“Halep’in Şeyh Maksud bölgesinde bazen YPG ile El Nusra arasında çatışmalar yaşanıyor. YPG, orada olası saldırılara karşı tedbirlerini almış durumda. Aldığı tedbirler nedeniyle Nusra o mahalleye giremiyor.”
‘KADIN SAVAŞÇILAR SADECE YPG’DE’
Suriye’de sadece YPG’nin içinde kadın savaşçı olduğuna dikkat çeken Abdullah, şöyle devam etti:
“İspatlanmıştır ki hiçbir devrim, kadınsız başarıya ulaşmaz. Rojava devriminde kadınlar büyük bir rol oynadı ve oynamaya devam edecek. Kadınlar kendi yaşamını kuruyor. YPJ Rojava’da bir güçtür. Biz asker değiliz, gerillayız. Kürt güçleri sadece savaşta değil, diplomasi ve ekonomi başta olmak üzere pek çok alanda kendilerini ispatladı. Rojava devrimi bir kadın devrimidir. Biz YPJ olarak toplumsal mücadele veriyoruz. YPJ’de sadece Kürt kadınları yok; Arap, Asur ve Süryani kadınlar da var.”
'DEMOKRATİK SURİYE’DE YER ALIRIZ’
Abdullah, Suriye savaşı sona erdiğinde YPG’nin akıbetinin ne olacağına ilişkin olarak ise şunları söyledi:
“Oluşacak demokratik bir sistemde yer alırız. İhtiyaca göre davranırız. Biz de demokratik Suriye sisteminde yer alırız. Ama biliyoruz ki devletler halkları koruyamıyor.”

No comments