Breaking News

DAIŞ-Nusra-Ehrar El-Şam ittifakı

AZİZ KÖYLÜOĞLU
HABER MERKEZİ – Şehba ve Efrîn çevresinde son günlerde çetelerin saldırıları artı. Bu saldırılar, Demokratik Suriye Güçleri (QSD)’nin Halep ve İdlib bölgelerinde ilan edilmesine paralel olarak gelişti. Bu saldırı dalgasının ilginç yanlarından bir tanesi ise, çelişkili ve hatta kendilerini karşıt olarak gösteren çete gruplarının ortaklaşması oldu. Diğer yandan çok bilinçli bir biçimde özellikle Arap medyası tarafından sanki Kürtler ve Araplar arasında çatışmalar varmış gibi bir algı operasyonu içine girildi. Bu algı operasyonuna ise en aktif bir biçimde AKP’nin havuz medyası destek verdi; daha doğrusu esas yürütücüsü oldu.
Saldırı dalgası nasıl gelişti?
Ehrar El-Şam ve Cephet El Nusra çeteleri Halep’ten Efrîn’e gelen tüm yolları kapatarak Kantona bütün girişleri durdurdu. Bununla yetinmeyen çeteler onlarca sivili alıkoydu, hakaret etti ve mallarına el koydu. Aynı zamanda Efrîn çevresine çok sayıda çete yığan Cephet El Nusra-Ehrar El-Şam çete grupları, bölgede bulunan birçok gruba baskı uygulayıp kendilerine katılmaya zorladı. Bu baskılara direnemeyen birçok grup, bu çete gruplarına katıldı.
Efrîn köylerine top saldırıları
Türk devletinden direkt talimat alan Ehrar El-Şam ve Nusra çeteleri Saman kalesinden ve Atmê bölgesinden Efrîn’in Basufanê ve Dêrbelut köylerine havan toplarıyla saldırdı. Bu saldırıların temel amacı YPG/YPJ güçlerini çatışmaya çekmek ve bölgeye saldırını artırmaktı. Bu provokasyonu gören YPG güçleri bu oyuna gelmedi ve sadece bulundukları noktadan misilleme yapmakla yetindi. Bu arada çetelerin bölgedeki yığınakları da arttı.
Şêx Meqsûd’a saldırılar
Efrîn ile sonuç alamayan çeteler bu kez hedeflerine YPG’nin denetiminde bulunan Halep’in Şêx Meqsud mahalesine saldırdılar. Bu saldırılarda tahrik dozajını artıran çeteler özellikle sivillerin bulunduğu bölgeleri cehennem toplarıyla vurdular. Bu saldırılarda şimdiye kadar onlarca çocuk, kadın katledildi. Mahalleyi tamamen çembere alan çeteler, saldırılarını sürdürüyor.
YPG çatışmaya çekilemeyince Ceyş El-Suwar’a saldırdılar
YPG’ye yönelik saldırılarından sonuç alamayan Ehrar El-Şam ve Cephet El Nusra çeteleri bu kez de Demokratik Suriye Güçleri (QSD) içinde yer alan Ceyş El Suwar’ın (Devrimciler Ordusu) Ezaz’daki mevzilerine yöneldi. Çeteler Ezaz’ın Kiştear, Malikiye, Şewarix, Tınib köylerinde bulunan Ceyş El- Suwar güçlerine saldırdılar. Saldırılarını yoğunlaştıran çeteler, Tınib köyünde sivil halka dönük katliam yaptı. Çok sayıda sivili yaraladı ve katletti.
Nusra-Ehrar El-Şam çeteleri Şehba’da 37 sivili katletti
Son günlerde Til Hasil, Til Eran, Şêx Meqsut ve Ezaz bölgesinde çetelerin gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda 37 sivil katledildi ve onlarcası yaralandı. Bu saldırıların hepsinin Kürtlerin yaşadığı bölgelerde gerçekleşmesi ise dikkat çekici başka bir yan. Şêx Meqsud mahallesinde cehennem topu olarak bilinen ve başına tüpgaz takılan topların kullanılması ve özellikle sivillerin hedef seçilmesi, bu çetelerin amacının halkı sindirmek olduğunu ortaya koyuyor.
Türkiye’den çetelere cephane ve güç takviyesi
Ezaz’da QSD güçlerine saldırılarını artıran Cephet El Nusra ve Ehrar El-Şam çeteleri ilerleme sağlayamayınca, Türkiye’den cephane ve takviye güç istediler.
Yerel kaynaklar son günlerde onlarca küçük aracın, içinde binlerce ton cephane ve binden daha fazla çetenin Bab-El Selamê sınır kapısından Türkiye tarafından Ezaz’a geçirildiklerini doğruluyor.
DAIŞ-Nusra-Ehrar El-Şam-Cindul Aksa ittifakı
Rusya’nın Suriye savaşına aktif olarak katılmasından sonra sözde radikal çete grupları arasında yeni bir denklem oluştu. Bunun sonucunda, çelişkili ve çatışmalı görünen sözde radikal çete gruplarının ortaklaşması oldu.
Cephet El Nusra, Ehrar El-Şam, DAIŞ ve onun bir kolu olan Cindul Aksa Türkiye’nin girişimleriyle “ateşkes ve ortak düşmana (Ruslar, Suriye Rejimi, Kürtlere) karşı savaş” kararı aldılar. Bu grupların esas hedefi ise, bölgede kendilerine tek alternatif olarak ortaya çıkan Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) etkinliğini kırmaktır.
Türk/AKP devleti çatışmalara aktif katıldı
Bab-El-Selamê sınır kapısından binlerce çeteyi geçiren Türk/AKP devleti, bununla yetinmeyerek günlük cephane akışını sağlıyor. Rus savaş uçakları, Türkiye’den TIR’lar ve kamyonlarla sağlanan cephane akışını durmamak amacıyla hava saldırılarına Ezaz’ı da ekleyince, artık bu cephane akışı küçük çaplı ve göze batmayacak araçlarla yapılmaya başlandı. Onlarca yaralı çetenin son günlerde Türkiye’deki hastanelere kaldırılıp AKP tarafından tedavi edildikleri de biliniyor.
Bölgede çatışmalar yayılacak
DAIŞ-Nusra ve Ehrar El-Şam’ın Şehba bölgesi, yani Halep’in kuzeyinde gerçekleştirdiği ittifakın daha da süreceği ve çatışmaların daha geniş bir bölgeye yayılacağı yönünde göstergeler artırıyor. Bu ittifakın Türk/AKP devleti eliyle gerçekleştiğini göz önünde bulundurursak, bölgede önümüzde daha karmaşık ve çatışmalı bir süreç görünüyor.
(aç)
ANHA

No comments